13 knih, které si přečtěte, pokud máte rádi Dana Browna

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih:

Kdo by neznal svérázného Roberta Langdona, který je specialistou na symboly. V jeho příbězích se zdánlivě moderní události propojují s historickými zápletkami a vytváří tak perfektní thriller plný napětí a konspirací. Dan Brown není však jediný, kdo dokáže své čtenáře udržet v očekávání. Máme pro vás 11 autorů, kteří uspokojí vaše chutě po napětí.

1. Steve Berry: Templářské dědictví

Templářské dědictví – Cotton Malone je bývalý špičkový kryptolog na americkém ministerstvu spravedlnosti, nyní majitel antikvariátu na odpočinku. Za svojí minulostí spálil mosty a věřil, že už bude mít klid. Jenže to by se  mu nesměla ozvat jeho bývalá nadřízená, která ho požádá o schůzku. V pozůstalosti po svém manželovi našla šifrovaný deník, který vede k odhalení tajemného templářského pokladu. Cotton tak dlouho neváhá a nabídne svou pomoc. Jenže v pátrání po této záhadě nejsou sami a jejich nepřátelé jsou pro tajemství ochotni udělat cokoliv.

2. Sam Christer: Odkaz Stonehenge 

Odkaz Stonehenge – Když se osm dní před letním slunovratem ve Stonehenge obětuje podle starých tradic člověk, všichni jsou v pozoru. V ten samý den se navíc zastřelí profesor Nathaniel Chase, který je uznávaným kunsthistorikem a archeologem. Poté co svému synovi Gideonovi zanechá dopis s podivným vzkazem a desítkou zašifrovaných deníků k tomu, není pochyb, že tyto dvě události spolu budou souviset. Gideon polečně s policistkou Megan odhalí existenci sekty, která je zasvěcena ochraně Stonehenge. To by samo o sobě nevadilo, jenže nový velmistr řádu se rozhodl, že pomocí lidských obětí obnoví duchovní moc kamenů.

3. Simon Toyne: Sanctus

Sanctus„Na zemi se objeví jediný pravý kříž, všichni jej v okamžiku uzří, všichni užasnou, kříž padne, kříž povstane, odhalí Sakrament a přinese nový věk.“

Sanctus je prvním dílem trilogie, která vás zcela jistě nenechá klidnými. Sakrament, který střeží mnišský řád ukrytý v tisíce let staré svatiny v nitru hory, sahá až k biblickým začátkům a její obyvatelé díky tomu stárnou pomaleji. Není se tak čemu divit, že mniši zůstávají izolovaní zdmi a s vnějším světem se nestýkají. Vše se změní ve chvíli,  když si neznámý mnich vyleze na vrchol citadely a postaví se zde s rozpaženýma rukama, které připomínají symbol ve tvaru T. Tímto gestem upoutá pozornost kamer po celém světě. Poté co z vrcholu skočí, je celý svět na nohou a snaží se přijít na důvod, proč se tak stalo. Citadela ale na venek mlčí. O to větší rozruch se však koná za jejími zdmi. Mniši jsou ochotni své tajemství střežit za každou cenu a neohlížet se na lidské oběti. O to větší šok nastane ve chvíli, když zjistí, že sebevražedný mnich měl sestru, kterou nyní řád musí umlčet.

4. James Rollins: Písečná bouře (1. díl ze série Sigma Force)

Písečná bouře – Londýnským muzeem otřese ničivá exploze a nikdo netuší, proč tomu tak bylo. Lady Kary Kensingtonová, jejíž rodina stojí za založením galerie, se společně se svojí přítelkyní Safii al-Mázovou vydává hledat odpovědi na otázku, kdo za útokem stojí. Exploze odhalila důkazy, které naznačují existenci ztracené město Ubár, které bylo považováno pouze za legendu. Kromě Safii a Kary se na stopu ztraceného města vydává také Painter Crowe, tajný vládní agent, který pronásleduje bývalou spolupracovnici. Ta přeběhla společně s důležitou informací a podle všeho se nachází právě v Ubáru. Jenže ztracené město střeží organizace, které udělají vše, aby tajemství města ochránily.

5. Raymond Khoury: Poslední Templář

Poslední Templář – Uprostřed vernisáže v Metropolitním muzeum v New Yorku vtrhnou do budovy čtyři muži v templářském odění a nešetří nikoho, kdo se jim postaví do cesty. Z vitríny vezmou podivný předmět a zmizí v ulicích. Po stopách se jim vydává FBI v čele se Seanem Reillym. Společně s korunní svědkyní Tess Chaykinovou jsou zataženi do nebezpečné hry. Tajemství templářského řádu, které by mohlo otřást základy křesťanské víry, je blízko ke svému rozuzlení.

6. Eric Frattini: Vodní labyrint

Vodní labyrint – Mladá archeoložka Afdera Brooksová se dostaví k smrtelné posteli své babičky, výstřední milionářky a sběratelky umění. Ta Afdeře svěří dědictví bezpečně uložené v jedné americké bance – starobylý rukopis. Afdera podniká cestu kolem světa, aby odkryla záhadný obsah tohoto dokumentu. Cesta vrcholí v Benátkách ve vodním labyrintu. Z Vatikánu zasahuje intrikující kardinál Lienart, který se všemožně snaží zabránit odhalení, jež by mohl přinést poničený pergamen.

7. Umberto Eco: Pražský hřbitov

Pražský hřbitov – V románu-labyrintu proslulého autora se příběh s detektivní zápletkou prolíná s literaturou faktu. Ve svém bytě v nevábné pařížské čtvrti se v březnu 1897 probouzí starší muž a snaží se rozpomenout, kdo vlastně je. Metodou doktora Freuda, se kterým párkrát pojedl, si začíná vybavovat vlastní minulost italského a později francouzského policejního konfidenta, autora fiktivního konspiračního plánu, který pak v rukou jiných začal žít vlastním životem. Téměř všechny postavy (např. Alexandre Dumas) jsou historické, neméně skutečný je i hrdinou sepsaný pamflet.

8. Sam Bourne: Testament

Testament – Míroví vyjednavači, kteří trpělivě hledají východisko z dlouholeté bezvýchodné arabsko-izraelské krize na Středním východě, stojí krůček od úspěchu. Dvě násilná a zdánlivě spolu nesouvisející úmrtí – profesora Šimona Guttmana, domnělého atentátníka na izraelského ministerského předsedu, a archeologa Ahmeda Noura, domnělého kolaboranta s Izraelci – však zhatí jakékoli naděje. Vyjednavačka Maggie Costellová postupně zjišťuje opak a za pomoci syna jednoho ze zavražděných, se dostane na stopu objevu památky nezměřitelné historické hodnoty, jejíž veřejné odhalení by mělo nedozírné politické následky.

9. Charlie Lovett: Dobrodružství milovníka knih

Dobrodružství milovníka knih – Konspirační teorie se nevyhýbají ani knižním tématům. Jednou z takových knih je Dobrodružství milovníka knih. Poté co Peterovi Byerlymu zemřela milovaná manželka Amanda, přestěhoval se na anglický venkov, kde se chtěl věnovat svému koníčku, kterým je sbírání a restaurování vzácných tisků. V jednom antikvariátu nalezne svazek z 18. století, který pojednává o shakespearovských podvrzích. Při listování knihou na něj vypadne viktoriánský portrét ženy, která jako by z oka vypadla Amandě. Peter se tak vydává po stopách obrazu a dostane se tak k jedné z nejdráždivějších literárních záhad.

10. Mark Pryor: Knihkupec

Knihkupec – Na březích řeky Seiny prodávají staré knihy – říká se jim bukinisté a patří mezi ně i Max. Toho však právě unesli, přímo před očima jeho přítele Huga Marstona, šéfa bezpečnosti na americkém velvyslanectví. Hugo zalarmuje policii, ta má ale zrovna plnou hlavu vraždy místního drogového bosse. A tak se Hugo pouští do pátrání sám. S pomocí bývalého kolegy ze CIA Toma se noří do případu, kde svou roli sehrají antikvariátní poklady nedozírné ceny i nepotrestané zločiny z válečné minulosti, to vše v elegantních kulisách přitažlivé, divoké a nebezpečné Paříže.

11. Andrew Pyper: Démonolog

Démonolog – Profesor David Ullman, přední odborník v oboru literatury zabívající se démony, dostane nabídku k cestě do Benátek a dosvědčení existence „jevu“. Ačkoliv nabídku původně odmítl, poté co mu manželka oznámí, že od něj odchází, rozhodne se společně s dcerou odjet. Na benátské adrese najde choromyslného muže připoutaného k židli, který na něj promluví hlasem jeho zemřelého otce, přičemž opakuje otcova poslední slova, která před smrtí pronesl. Po této zkušenosti se David rozhodne co nejdříve odcestovat. Při návratu do hotelu najde svou dceru, jak stojí na okraji střechy nad vodami kanálu. Než spadne dolů, stačí vyslovit poslední prosbu: Najdi mě. Následuje nepředstavitelná proměna Davida Ullmana ze skeptika na přesvědčeného věřícího, který pod vedením symbolů a hádanek ze stránek Ztraceného ráje od Johna Miltona sleduje démona, který se zmocnil jeho dcery.

12. Leonard Rosen: Hlasy chaosu

Hlasy chaosu – Matematik James Fenster se stal obětí exploze ve svém hotelovém pokoji v Amsterdamu, ke které došlo v předvečer dlouho plánovaného projevu na zasedání Světové obchodní organizace. Samotné provedení tohoto činu by se mohlo jevit jako elegantně a profesionálně odvedená práce, kdyby vše nebylo zároveň bizarní. Fensterův hotelový pokoj byl totiž kompletně vypálený, ale zbytek objektu zůstal neporušený. Pro vyšetření vraždy tak nestačí pouze důvtip, ale je potřeba odhalit záhady matematiky.

13. Antoine Bello: Falzifikátoři

Falzifikátoři – Jestliže máte rádi konspirační teorie, pak si zcela jistě zamilujete Falzifikátory a jejich pokračování Průzkumníci. V knize nenajdete žádné honičky, přestřelky ani padouchy. Vše se odehrává od stolu a jediné o co jde, je zfalšování reality co nejoriginálnějším způsobem, který nikdo nedokáže odhalit. Sliv Dartunghuver je čerstvým absolventem, který se stane zaměstnancem kanceláře environmentálních studií v Reykjavíku. Velmi rychle ale pochopí, že jeho šéf Gunnar pracuje pro tajnou společnost KFR (Konsorcium pro falšování reality), které islandská firma jen poskytuje krytí. KFR falšuje realitu, doplňuje bílá místa v historii a vytváří mýty.

Autorka: Ema Krhovská, Knižní poradna

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *