13 knih, které si přečtěte, pokud máte rádi Jane Austenovou

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Už jste od Austenové četli úplně všechno, dokonce i několikrát? Pýcha a předsudek, Rozum a cit, Emma a další její díla zůstanou navždy na vrcholu. Co se ale skrývá na žebříčku pod nimi? Ponechejme dnes stranou Charlotte Brontëovou i Charlese Dickense, mám pro vás pár méně známých knižních tipů (nejen z regentské Anglie), které by se vám v „austenovském rozpoložení“ mohly líbit. A pokud vás náhodou začátek 19. století už trochu omrzel, posuňte se v čase kousek dopředu do doby, ve které se odehrává např. oblíbený seriál Panství Downton.

1. Knihy Elizabeth Astonové

Dcery pana Darcyho (k dispozici i jako e-kniha) / Slečna Darcyová se nevzdává (první polovina 19. století) – Pýcha a předsudek Jane Austenové, končí – jak jinak – svatbou. Vděční čtenáři často o jeho příběhu iniciativně přemýšlejí: „Jak to bylo dál? Žila Elizabeth se svým Darcym opravdu pak šťastně až do smrti?“ A tu se chápe pera současná britská spisovatelka Elizabeth Astonová, přikouzlí Darcyovým početnou rodinu a mapuje osudy jejích členů.

2. Knihy Joan Aiken

Schovanka Eliza (k dispozici i jako e-kniha) / Sirotek z Highbury (k dispozici i jako e-kniha) (první polovina 19. století) kniha i e-kniha – Autorka si v díle Jane Austenové vybírá vedlejší postavy a vypráví jejich příběh. Schovanka Eliza volně navazuje na román Rozum a cit, zatímco Sirotek z Highbury vypráví příběh Jane Fairfaxové z Emmy.

3. Sybil G. Brintonová: Pýcha, předsudek a namlouvání

Pýcha, předsudek a namlouvání (k dispozici i jako e-kniha) (první polovina 19. století) – Kniha je vůbec prvním, nejznámějším a nejautentičtějším „imaginárním pokračováním“ děl Jane Austenové. Anglická autorka Sybil G. Brintonová ve fascinujícím vyprávění plném šťastných i bolestných lidských příběhů, naplněných i zmařených lásek a nevinných i zlovolných intrik rozvíjí osudy postav známých ze šesti austenovských románů.

4. Georgette Heyerová: Sylvestr

Sylvestr (první polovina 19. století) – Sylvestr, mladý vévoda ze Salfordu, se rozhodne, že by se měl oženit. Má své postavení, velký majetek a nepostrádá eleganci… ženy by mu tudíž měly padat k nohám. Phoebe Marlowová, dcera zemřelé přítelkyně jeho matky, však uteče z domu, když se na ni Sylvestr přijede podívat, aby zjistil, jestli vyhovuje požadavkům, které má na svou budoucí choť. Na cestě ji ale potká nehoda. Kočár uvízne ve sněhové závěji a Phoebe musí i se svým přítelem z dětství Tomem, který ji na útěku doprovází, strávit nějaký čas v blízkém hostinci. Samozřejmě netuší, že se na stejném místě objeví i Sylvestr a její situace se tak ještě víc zkomplikuje. Obzvlášť poté co zjistí, že Sylvestr vůbec není takový, jak si myslela…

5. Jo Beverly: Milenci a dámy

Milenci a dámy (k dispozici i jako e-kniha) (první polovina 19. století) – V první části nazvané Hon za bohatstvím se setkáváme s Amy de Lacy a jejím bratrem, kteří čelí chudobě. Z neutěšené situace vidí jediné východisko: výhodný sňatek. Nikdo není na pochybách, kdo se tohoto úkolu ujme: Amy je vyhlášená rodinná kráska, a na svém odhodlání nic nezmění ani ve chvíli, kdy se setká s neznámým šarmantním mužem. Ano, Harry Crisp je zosobněním jejích tajných snů, ale bohužel není bohatý. Amy se tudíž vydává do Londýna, kde právě začíná společenská sezóna. Jaké je její překvapení, když se tam znovu střetne s Harrym! Vskutku nesnadná situace, protože nutí Amy k nesnadné volbě mezi povinností a srdcem. Druhou novelu autorka nazvala Deirdra a don Juan a poznáváme v ní hraběte z Everdonu, který se před lety oženil z čisté lásky, ale jeho krásná žena mu utekla s jiným. Coby šlechtic pochopitelně musí zplodit dědice, a tak se porozhlíží po nové manželce. Tentokrát už je však odhodlán oslovit ženu, kterou nikdo nechce. Očekává, že lady Deirdra Stoweová bude jeho nabídkou k sňatku poctěna. Brzy se ale ukáže, že ta šedivá myška má v sobě oheň. Jak by se také nehněvala, když jí Everdon překazil plán na svatbu s jiným! Slib jí brání vyjevit pravdu okamžitě, a to dává hraběti dostatek času, aby dobyl srdce ženy, do níž se navzdory vlastním očekáváním zamiloval.

6. Elizabeth Gaskellová: Sever a Jih

Sever a Jih I. (k dispozici i jako e-kniha) / Sever a Jih II. (k dispozici i jako e-kniha) / Sever a Jih III. (k dispozici i jako e-kniha) (druhá polovina 19. století) – Sever a Jih vypráví příběh Margaret Haleové, vzdělané a kultivované dívky pocházející z Helstonu v jižní části Anglie. Zvrat v Margaretině životě nastane, když se její otec rozhodne, že se celá rodina přestěhuje do Miltonu, města na severu Anglie. Přesídlení nese zvlášť těžce zejména Margaretina matka, u níž v nezdravém ovzduší Miltonu propukne smrtelné onemocnění. Milton byl v 50. letech 19. století průmyslovém město zažívající prudký boom průmyslové revoluce, město podnikatelských příležitostí, ale i chudinských čtvrtí, kde žijí v nuzných podmínkách stěsnáni jeho nejchudší obyvatelé. Margaret s nimi hluboce soucítí a s mnoha příslušníky dělnické třídy se i spřátelí, zejména s Higginsem a jeho dcerou Bessy. Higgins je členem odborů a hlavním strůjcem stávky. Její sympatie k dělníkům naráží na odpor Johna Thorntona, charismatického továrníka, který chodí na soukromé hodiny k Margaretinu otci a kterého jeho postavení zaměstnavatele předurčuje k tomu, aby stál na opačné straně barikády. John Thornton je ke svým dělníkům tvrdý, ale přímočarý. Margaret ho však viní z pragmatické lhostejnosti k osudům svých zaměstnanců. Thornton naopak zdůrazňuje odpovědnost každého za svůj vlastní osud. Do Margaret se téměř od prvního okamžiku zamiluje, zatímco ona jím kvůli jeho „honbě za penězi“ a podnikatelským aktivitám pohrdá. Pod vlivem nejrůznějších událostí je ale donucena přehodnotit mnohé své názory… Podle této knihy natočila BBC také velice pěknou minisérii.

7. John Galsworthy: Sága rodu Forsytů

Sága rodu Forsytů (k dispozici i v mp3) (přelom 19. a 20. století) – Rodina, z jejíhož středu vyrůstají podnikatelé, právníci a vážení obchodníci, vyznává konvence pohodlného měšťáckého života a jako nejvyšší životní hodnotu uznává vlastnictví peněz a z toho plynoucí moc. Každý pokus o proražení hradby konvencí a tupé měšťácké samolibosti naráží na nepochopení a nekompromisní odsouzení. Obsáhlá rodinná kronika má prostou dějovou náplň, ale v jejím rámci podává známý anglický autor plastický obraz zanikající viktoriánské Anglie a detailně kreslí život a myšlení vyšší střední vrstvy britské společnosti na přelomu století Široce koncipovaný román zachycuje život tří generací rozvětveného patricijského rodu od poklidné éry panování královny Viktorie až do 20. let 20. století. V roce 2002 vznikla na motivy této knihy také povedená minisérie.

8. Rosemary McLoughlin: Kletba panství Tyringham

Kletba panství Tyringham (první polovina 20. století) – Román Rosemary McLoughlin zachycuje poválečnou epochu „lesku i úpadku“ anglické aristokracie. Charlotte Blackshawové je teprve osm let, když se z panství Tyringham ztratí její malá sestřička Victoria. Horečnaté pátrání po ztraceném dítěti brzy odkrývá všechny potlačované emoce, závist, žárlivost i nenávist, které vůči sobě chovají obyvatelé rozlehlého sídla. Jak ubíhají léta, Charlotte zjišťuje, že sama zůstává polapená v pavučině komplikovaných vztahů, skrývaných vášní a nevyzrazených tajemství, porušených slibů a zrad, které jako by byly součástí jejich panství a které svým způsobem zasáhly všechny, kteří tam v osudném roce pobývali. Jako mladá žena se pokusí domov opustit, ale brzy poznává, že panství Tyringham se svých zajatců tak snadno nevzdává…

9. Ian McEwan: Pokání

Pokání (polovina 20. století) – Je to jen svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každým okamžikem do útoku? Třináctiletá Briony odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést ke konkrétnímu, jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba dopomoci. S fanatickou úporností pubescenta a fantazií, rozvinutou až do krajnosti, dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou by měla činit po zbytek života pokání. Podle knihy vznikl i stejnojmenný film.

Knižní výlet mimo Anglii

10. Louisa May Alcottová: Malé ženy

Malé ženy (druhá polovina 19. století) – Toto vydání poprvé po více než sto letech představuje čtenářům Malé ženy v kompletní nezkrácené podobě včetně druhého dílu. Romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života. To jsou proslulé Malé ženy, které se již po generace zapisují do srdcí stále nových čtenářů nejen v Americe, kde si získaly status věčného bestselleru. Podle knihy vznikl v roce 1994 i film.

11. Daisy Goodwinová: Má poslední vévodkyně

Má poslední vévodkyně (konec 19. století) – Američanka Cora Cashová se do Anglie vydává hledat budoucího manžela z donucení – její matka se totiž nehodlá spokojit s nikým menším než baronem nebo vévodou. Když se zamiluje do toho, u kterého by to čekala nejméně – Iva, devátého vévody z Warehamu –, a posléze přijme k matčině velké radosti jeho nabídku k sňatku, netuší, jak spletitou hru plnou intrik, lží a tajemství právě odstartovala.

12. Edith Whartonová: Dům radovánek

Dům radovánek (k dispozici i jako e-kniha) (přelom 19. a 20. století) – První díl chystané duologie (pokračování vyjde letos na podzim). Pokud byste se krásné Newyorčanky Lily Bartové zeptali, co vlastně od života chce, obrátila by k vám svůj okouzlující pohled, nadechla by se… a pak by se pravděpodobně zarazila. Její osud je totiž plný paradoxů: je půvabnější než všechny její vrstevnice, ale ty už se dávno vdaly: zdá se být jako stvořená pro svět americké smetánky přelomu devatenáctého a dvacátého století, plný okázalého bohatství i citové chudoby, předstíraných ctností i skrývaných neřestí, ale pokaždé, když se objeví příležitost stát se jeho oslňující královnou, couvne a hledá své štěstí jinde. A tak se v jejím srdci, jen na první pohled ledovém, sváří láska i nenávist. To ovšem její četní nápadníci, kteří jí k nohám skládají vyznání i dary, netuší – jako by ji považovali jen za ten nejkrásnější šperk, jenž jim ještě chybí, aby dotvořil lesk jejich společenského postavení.

13. Sofia Caspariová: Argentinská sága

V zemi korálového stromu / Laguna plameňáků (druhá polovina 19. století) – V prvním díle Argentinské ságy se při plavbě do Buenos Aires poznají dvě mladé ženy Anna a Viktoria. Obě jsou na cestě za svými manžely, kteří tam cestovali před nimi. Viktoriina muže povolaly naléhavé obchody na jeho usedlost na severu Argentiny. Annina rodina naopak nebyla schopná dát dohromady prostředky na společnou plavbu. V daleké zemi, s níž si obě spojují velké naděje, se jejich cesty na čas rozejdou. Avšak Viktoriina zdánlivě šťastná budoucnost se utváří jinak, než čekala, a Annu očekává po příjezdu hrozná zpráva. Druhý díl pak navazuje a dále rozvíjí osudy obou rodin.

Pokud máte rádi Austenovou v moderním nebo netradičním kabátě, zkuste knihy Jak mi Jane Austenová zničila životJak mi pan Darcy zlomil srdce, Austenland, Já a pan Darcy nebo Pýcha, předsudek a zombie.

Autorka: Olga Biernátová, Knižní poradna

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *