Na Hypnotizéra už můžete zajít i do kina

Film

Lasse Hallström nikdy nenatočil jediný thriller a 25 let pracoval v zámoří. Když oznámil, že pracuje na filmovém zpracování slavného švédského bestseller Hypnotizér, filmovým světem proběhla vlna vzrušení. Další nadšení se objevilo po zjištění, že jednu z rolí má ve filmu Lena Olin, nám dobře známá z filmů Čokoláda nebo Předčítač. Čím déle trvalo natáčení, tím větší bylo vzrušení nás fanoušků. O čem je film? V rodinném domku je nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec. Na scénu nastupuje inspektor Joona Linna , který uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Celý případ se ale natolik zkomplikuje, že nikdo nemá ani náznakem představu, co se ještě může stát.

Kniha

Hypnotizér vyšel ve švédštině v roce 2009 (u nás o rok později). Čtenáře fascinovala nejen strašidelná věrnost vyprávění, ale také dětské téma. Recenzenti mluvili o novém švédském fenoménu a čteníři byli nadšeni. A fenomén se z Hypnotizéra stal velmi rychle: jen ve Švédsku, které má 9 milionů obyvatel, se prodalo 500 tisíc kusů. Podobný úspěch měla kniha i u nás. Dnes po čtyřech letech můžeme říct, že kritika se nepletla. Z Hypnotizéra je opravdu novodobý fenomén a na další případy komisaře Joony Linny se čeká velmi napjatě. Kdo je ale vlastně Lars Kepler?

Lars Kepler

To jméno je nám jistě povědomé, a není to náhoda. Stojí za nim manželská dvojice ze Švédska: Alexander Ahndoril a Alexandra Ahndorilová. Jméno Kepler si vybrali jako poctu středověkému vědci Johannesi Keplerovi (nám dobře známému, protože působil v Praze) a první jméno Lars je pocta Stiegu Larssonovi, který stál na počátku novodobého fenoménu skandinávské literatury. Manželé Ahndorilovi jsou ve Švédsku dobře známi, Alexander je známým spisovatelem a scénáristou. Alexandra pak psala odborné publikace, například o hvězdáři Tycho de Brahovi. Pro své krimi romány si manželé Ahndorilovi chtěli zvolit pseudonym, aby tyto knihy nebyli spojovány s předchozí tvorbou a doufali v utajení. Fenomén Hypnotizéra byl ale takový, že švédská média uspořádala lov na identitu Larse Keplera, a po určité době museli Ahndorilovi s pravdou ven. Jejich série knih s Joonou Linou pokračuje dál, v současné době jsou čtyři díly: Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně a Písečný muž.

Získejte vstupenky na předpremiéru

Pokud si v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí nebo v Neoluxor Books ve Zlatém Jablku ve Zlíně koupíte mezi 6. a 15. květnem jakoukoliv knihu od Larse Keplera, získáte vstupenku na exkluzivní předpremiéru filmu do kina Lucerna v Praze nebo do Golden Apple Cinema ve Zlíně. Předpremiéra se koná 3 dny před oficiálním uvedením filmu, tedy 20. května v podvečer.

Nalákali jsme vás? Trailer vás naláká ještě víc

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *