Harry Potter slaví narozeniny, je mu 34 let

Co jste možná nevěděli:

Kdyby Voldemort předstoupil před bubáka, uviděl by sebe samého jako mrtvolu. Smrt byla jeho největším strachem. 

Fred a George se narodili na Apríla.

První kniha o Harrym Potterovi byla publikována v roce 1998, čili ve stejném roce, kdy se odehrála Bitva o Bradavice. Jak bylo uvedeno na Brumbálově zlatonce: „Otevírám se na konci“.

Záchranný autobus se objeví tehdy, když kouzelníci v zoufalé potřebě odvozu vystrčí hůlku nad obrubník u cesty. Poprvé autobus vyjel do ulic v roce 1865 poté, co Ministerstvo kouzel zavrhlo nápady na taxi-košťata nebo závěsné koše nesené testrály.

Morsmordre je zaklínadlo, které vyvolá znamení zla. Tohle slovo pochází z francouzštiny a znamená něco jako obcování se smrtí.

Rowlingová prozradila, že její oblíbená kapitola je Zrcadlo z Erisedu v Kameni mudrců, nejvíce pyšná je na konec Ohnivého poháru. Nejoblíbenějším dílem je Tajemná komnata, ale nejvíc ji bavilo psát Vězně z Azkabanu.

Rowlingová sepsala celý list přísad do mnoholičného lektvaru. Každá z nich byla pro tento účel pečlivě vybrána: zlatoočka síťokřídlá (druhá část jména naznačuje prolínání či svázání dvou identit), pijavice (pro vysání podstaty z jednoho jedince do druhého), roh z dvojrožce (symbolizuje dualitu), svazenka (další náznak připoutání k jiné osobě), pumpava (proměnlivost těla v okamžiku, kdy se mění na jiné) a kůže z hřímala (svléknutá kůže a nový “nájemník”).

Letax byl vynalezen Ignatií Wildsmithovou ve 13. století. Jeho výroba je přísně kontrolována. Jedinou licenci na výrobu letaxu v Británii má firma, která sídlí na Příčné ulici. Když zkusíte zaklepat na jejich dveře, nikdo vám nikdy neotevře. Letax si už 100 let můžete koupit za konstantní cenu 2 srpce za odměrku. Jeho složení je přísně tajné, pravidelně se však objevují pokusy o jeho domácí výrobu. Dotyční „vynálezci“ pak většinou končí v Nemocnici Sv. Munga, ne-li hůř. Nejčastěji prostě vyletí komínem.

Dříve než začali Bradavičtí studenti jezdit do školy vlakem, zkoušelo Ministerstvo kouzel několik jiných variant, např. přenášedla. Moc to ale nefungovalo. Mnoho studentů do školy nedorazilo včas, protože nemohli přenášedlo najít, jiným bylo zase z cesty špatně, a tak byla ošetřovna pravidelně plná už na začátku roku. Nakonec Ottaline Gambol, tehdejší Ministr kouzel, který se velmi zajímal o mudlovské vynálezy, navrhl přepravu vlakem. Ten odjíždí z nástupiště 9 a 3/4. Ale víte, kam odjíždí vlaky např. z nástupiště 7 a 1/2? Rowlingová to v knihách sice nezmiňuje, ale netají se myšlenkou, že z jiných nástupišť jezdí vlaky do čistě kouzelnických vesnic po celé Evropě.

Název ulice, kde žijí Dursleyovi, odvodila autorka od jména rostliny, se kterou se běžně potkáte v zahradách na předměstí. Název oblasti (v originále „Little Whinging“) je velmi příznačný, protože „whinging“ je hovorový výraz pro stěžování si nebo kňučení. Číslo 4 patří mezi její neoblíbená čísla, což je důvod, proč ho plácla na Dursleyovic dveře.

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore není jen tak obyčejné a náhodně vybrané jméno. Dumbledore je staré anglické slovo označující čmeláka. Albus znamená latinsky bílý. Wulfric je jméno svatého, který se stal velmi pobožným poté, co viděl na ulici bezdomovce. Percival byl rytíř kulatého stolu a zároveň to referuje k „pierce the veil“, což je schopnost vstát z mrtvých. Brian je keltské jméno a znamená silný.

Portréty v Bradavicích jsou schopny mluvit a pohybovat se z obrazu do obrazu. Míra interakce s lidmi není závislá na zručnosti malíře, ale na schopnostech kouzelníka, který byl malován. Při malování obrazu je samozřejmě nutné použít kouzla. Namalovaný objekt si pak zachovává své typické chování a fráze (např. Sir Cadogan vždy vyzývá lidi k boji a padá z koně, Buclatá dáma si zachovala svoji lásku k jídlu a pití). Některé magické portréty jsou ale schopné s lidmi komunikovat lépe, např. portréty ředitelů škol. Ty jsou namalovány ještě před jejich smrtí a každý ředitel ještě během svého života učí svůj portrét myslet a chovat se stejně, jako lidé. Také předá svému portrétu důležité vzpomínky a znalosti, které se mohou později hodit jeho následovníkům. 

Nejpřínosnějším duchem Bradavic je profesor Binns, učitel Dějin čar a kouzel, který usnul před krbem ve svém kabinetu, načež jednoduše vstal na další vyučovací hodinu, nechaje své tělo v křesle. Hojně se diskutovalo o tom, zda si profesor Binns skutečně uvědomuje, že je mrtev. Přestože jeho efektní vstup do třídy skrz tabuli je ohromující pro studenty, kteří ho vidí poprvé, nepatří mezi ty nejpovzbudivější profesory. Předobrazem profesora Binnse byl starý profesor učící na univerzitě, kde studovala Rowlingová, který pokaždé učil se zavřenýma očima a pohupoval se na patách. Ačkoliv to byl velmi chytrý muž, který ze sebe chrlil úžasnou spoustu hodnotných informací, jeho odloučení od studentů bylo dokonalé. I profesor Binns si pouze mlžně uvědomuje přítomnost živých studentů, a proto vždy užasne, když mu pak začnou pokládat otázky.

Předpokládá se, že Krásnohůlky leží kdesi v Pyrenejích, a každý, kdo je navštívil, básní o dechberoucí kráse zámku obklopeného francouzskými zahradami a trávníky vyčarovanými uprostřed hornaté krajiny. Říká se, že výstavba úchvatného zámku a pozemků této prestižní školy byla z části financována alchymistickým zlatem. Nicolas a Perenella Flamelovi se totiž v mládí v Krásnohůlkách setkali a je po nich pojmenována překrásná fontána stojící uprostřed parku, jíž se přisuzuje léčivá a zkrášlující moc.

Ze všech jedenácti škol čar a kouzel měl kdysi Kruval tu nejtemnější pověst, nikdy však nebyla zcela zasloužená. Je ovšem pravda, že Kruval, z nějž vzešlo mnoho skutečně dobrých čarodějek a kouzelníků, ve své historii dvakrát padl pod správu temných mágů či čarodějů s nekalými úmysly. Přestože se věří, že je umístěn daleko na severu Evropy, je Kruval jednou z nejvíce utajených škol a jeho polohou si tudíž nikdo nemůže být zcela jist. Návštěvníci, kterým musí být v souladu s paměťovými kouzly vymazány znalosti o tom, jak se tam dostali, mluví o obrovském, rozlehlém areálu s mnoha nádhernými výhledy, v neposlední řadě na velkou, tmavou, strašidelnou loď, která kotví v horském jezeře za školou a ze které v létě studenti skáčou do vody.

Na vytvoření Pobertova plánku byla použita pokročilá a působivá kouzla. Mezi nimi i Homunkulí kouzlo, jež umožnilo uživateli plánku sledovat pohyby všech, kdo se momentálně nacházeli na hradě. Plánek tvůrci očarovali tak, aby vždy odpuzoval (pokud možno s použitím tolika urážek, kolik bylo možno) zvědavost jejich Nemesis, Severuse Snapea.

Nejdelší časový úsek, kterým je možno s obracečem času cestovat nazpět bez rizika vážného poškození cestovatele či času samého, se pohybuje okolo pěti hodin.

Patronovo zaklínadlo je jedno z nejstarších kouzel. I přes časté spojování s těmi, kdo bojují z ušlechtilých a vznešených důvodů, není Patron černokněžníkům zcela neznám. Ačkoli panuje rozšířené a oprávněné přesvědčení, že kouzelník, jenž není čistého srdce nemůže vykouzlit zdařilého Patrona (nejznámější příklad opačného účinku zaklínadla je zlý kouzelník Raczidian, který byl pohlcen larvami), vzácných několik čarodějek a kouzelníků s pochybnou morálkou uspělo ve vytvoření tohoto kouzla (například Dolores Umbridgeová je schopná vyčarovat Patrona v podobě kočky, aby se ochránila před mozkomory). Možná je to tak, že opravdová a neotřesitelná víra v správnost svých činů může zastoupit potřebné štěstí. Patronova podoba se může změnit během čarodějova či čarodějčina života. Ztráta blízké osoby, zamilovanost nebo změny čarodějovy osobnosti jsou známé příčiny proměny Patrona. Tímto způsobem se tedy Patron Nymfadory Tonksové změnil ze zajíce na vlka (nikoli vlkodlaka), když se zamilovala do Remuse Lupina. Každý Patron je jedinečný stejně jako jeho stvořitel a je známo, že dokonce i identická dvojčata vyčarovala velice rozdílné Patrony. Jeden z nejslavnějších Patronů všech dob byla malá myš, patřící legendárnímu čaroději Illyiusovi, který ji sám a bez pomoci použil k zadržení útoku celé armády mozkomorů.

Godrikův meč byl vykován před tisíci lety skřety, nejlepšími kováři magického světa, a je tudíž sám očarován. Je vytepán z ryzího stříbra a ozdoben rubíny, kameny, které počítají v bradavických přesýpacích hodinách body Nebelvírské koleje. Jméno Godrika Nebelvíra je vytepáno pod rukojetí meče. Podle Godrikova návrhu byl meč vyroben Ragnukem prvním, nejlepším skřetím stříbrotepcem, a tedy králem (ve skřetí kultuře vladař pracuje stejným dílem jako ostatní, jen zručněji).

Zajímavosti z natáčení filmů:

Při tvorbě filmu vytvořil designérský tým přes tisíc dopisů, ale ukázalo se, že jsou pro sovy příliš těžké, a tak museli začít znovu. Potom trvalo šest měsíců, než se podařilo vycvičit sovy natolik, aby je mohly nosit.

Rupert Grint se na svůj konkurz na roli Rona Wesleyho oblékl do holčičího oblečení a rapoval. Začínal slovy: “Hello, my name is Rupert Grint, I hope you don’t think I stink.” 

Pouze Alan Rickman, která hrál profesora Snapea, věděl, jak jeho postava nakonec dopadne ještě před vydáním posledního dílu knižní série. Řekla mu to Rowlingová.

Tetování, která měl na sobě Sirius, jsou inspirována těmi, která nosili členové ruských gangů ve vězení. Znamenají, že se jedná o někoho, kdo by měl být respektován a koho byste se měli bát.

Hábity Toma Feltona (představitel Draca Malfoye) měly sešité kapsy, protože Tom v nich často pašoval jídlo na natáčení.

Režisér Alfonso Cuarón zadal třem hlavním představitelům úkol, aby napsali esej o své postavě. Dopadlo to nakonec přesně tak, jak by to udělal Harry, Ron a Hermiona. Emma Watson odevzdala šestnáctistránkovou slohovku, Daniel Radcliffe napsal jednu stránku a Rupert Grint neodevzdal nic.

Ta spousta knih, kterou najdete v Brumbálově pracovně, je ve skutečnosti kupa telefonních seznamů převázaných do kůže.

Během natáčení bylo použito přes 3000 hůlek a Harry odnosil přes 160 brýlí.

Nejlepší hlášky z filmů:

Hodina jasnovidectví
Ron: Co vidíš v mém šálku?
Harry: Spoustu nacucaného hnědého svinstva.

Harry: „Neporušitelný slib?”
Ron: „To je takovej slib, co nejde porušit.”
Harry: „Možná se budeš divit, ale to už mi taky došlo.”

Ron: Zatraceně, zatraceně. Sakra. Zatraceně. Co je to?! Co je to?!
Harry: Společenskej hábit.
Ron: Vypadá normálně! Žádný krajky, žádnej pitomej límeček!
Harry: No, ten tvůj je tradičnější.
Ron: Tradičnější? Je staromódní! Jsem jako prateta Tessie! Páchnu jako prateta Tessie. Zabij mě Harry.

Ron: Pavouci! Pavouci! Chtějí, abych stepoval. Já nechci stepovat!
Harry: Tak jim to pověz, Rone.
Ron: Jo. Povím jim to. Zejtra jim to povím.

Harry Potter: Co mudlové? Copak nás nevidí?
Stan Silnička: Mudlové? Ty přece neviděj nic, ne?
smrštěná hlava: Ale cejtěj, když je píchneš vidličkou!

Ernie, stará dáma přímo před náma!
Deset… 
Devět… 
Vosum… 
Sedum… 
Šest… 
Pět… 
Čtyry… 
Tři… 
Tři a půl… 
Dva… 
Jedna a tři čtvrtiny… 
Jo!

„Pan Náměsíčník skládá profesoru Snapeovi svou nejhlubší úctu a zároveň ho žádá, aby svůj frňák nestrkal do cizích záležitostí.“ „Pan Dvanácterák souhlasí s panem Náměsíčníkem a chtěl by pouze dodat, že profesor Snape je odporný ničema.“ „Pan Tichošlápek by rád vyjádřil svůj údiv, že takový idiot jako Snape se vůbec mohl stát profesorem.“ „Pan Červíček přeje profesoru Snapeovi příjemný den a doporučuje: Slizoune, umyj si vlasy!“

Co se stalo potom:

  • Harry si vzal Ginny, měli spolu 3 děti – Jamese Siriuse, Albuse Severuse a Lily Lunu. 
  • Kingsley se stal ministrem kouzel. 
  • Hermiona si vzala Rona a měli spolu Huga a Rose. 
  • Draco si vzal Astorii Greengrass, mladší sestru Daphne, měli spolu syna jménem Scorpius Hyon. 
  • Tedyho Lupina vychovala jeho babička.
  • George si vzal Angelinu, měli spolu 2 děti – Freda a Roxanne. 
  • Harry a Ron se stali bystrozory, Hermiona získala významné místo na Odboru pro uplatňování kouzelnických zákonů. Ron po dvou letech služby změnil zaměstnání a stal se spolumanažerem Kratochvílných kouzelnických kejklí.
  • Billymu a Fleur se narodila dcera na výročí bitvy v Bradavicích, pojmenovali ji Victoire na oslavu vítězství. 
  • Mozkomorové se na ministerstvu už nepoužívají. 
  • Ginny se stala profesionální hráčkou famfrpálu, po ukončení kariéry psala o famfrpálu do Denního věštce. 
  • Harry a Dudley se pravidelně vídají. 
  • Percy pracuje dále na ministerstvu pod Kingsleym a vzal si ženu jménem Audrey, mají 2 dcery – Molly a Lucy. 
  • Bill a Fleur mají celkem 3 děti – Victoire, Louise a Dominique. 
  • Hermiona se nakonec vrátila do Bradavic, aby ukončila školu, Harry s Ronem ne. 
  • Pan Weasley opravil létající motocykl a věnoval ho Harrymu. 
  • Lenka si vzala Rolfa Scamandera, mají 2 syny – Lorcana a Lysandera. 
  • McGonagallová se stala ředitelkou Bradavic. 
  • Harry se zasadil o to, aby Snapeův portrét visel v ředitelně mezi ostatními portréty ředitelů Bradavic. 
  • Alice a Frank Longbottonovi se nikdy nezotavili a dožili v nemocnici u Svatého Munga. 
  • Harry ztratil schopnost mluvit s hady poté, co byl zničen poslední viteál. 
  • Firenze se nakonec vrátil mezi kentaury do Zapovězeného lesa. 
  • Cho Changová si vzala mudlu. 
  • Teddy Lupin a Victoire Weasley spolu chodí. 
  • Zlatoslav se nikdy nezotavil z příhody v Tajemné komnatě. 
  • Neville se stal profesorem bylinkářství. Vzal si Hannah Abbottovou, která se stala novou majitelkou Děravého kotle. 
  • Dolores Umbridgeová byla zatčena, vyšetřována a odsouzena. 
  • Harryho děti ukradli Pobertův plánek. 
  • Harry, Ron a Hermiona mají vlastní kartičky u čokoládových žabek.

Zdroje: Buzzfeed.com, Česky z Pottermore, Pottermore, Facebook.com/jkrowling.cz

Autorka: Olga Biernátová

Jaký zajímavý fakt ze světa Harryho Pottera znáte vy? Jaký je váš oblíbený díl série? Jaká je vaše nejmilejší pasáž? A jak byste chtěli, aby jednotlivé postavy dopadly po absolvování Bradavic? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *