Harry Potter inspirace

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Nemusím psát, že je to čaroděj, že to mělo víc dílů a že to je dobré. Fenomén, který se tehdy zrodil, postihl všechny a všichni víte to co já – že doba s Harrym byla skvělá a doba bez Harryho je nudná. J. K. Rowlingová se, celkem logicky, snaží setřást nálepku “umím napsat jen jednu knihu” a tak píše jako o život dramata (Prázdné místo) a detektivky (série s Cormoranem Strikem), přičemž sobecky zapomíná na to, že všichni chtějí dalšího Harryho Pottera. Tenhle článek je určen těm z vás, kteří už Harryho nejen že dočetli, ale mezitím si třeba i vlastního Harryho (či Hermionu) vyrobili. A dřív nebo později ten malý ďábel ucítí potřebu, aby mu někdo na noc předčítal pohádky. S Dášenkou už v dnešní době moc neuspějete, jen tak mezi námi. Harry Potter, i když má 4105 stran (anglické vydání v pevné vazbě), vám na celé dospívání taky nevydrží. A pak se vás zvědavý a nenasytný syn či dcera zeptají, co můžou číst dál. A v ten moment si vzpomenete na tento článek. A nebudeme si nic namlouvat, všichni fanoušci Harryho Pottera se do těch knížek pustí klidně sami, bez ohledu na věk.

1. Peter Lerangis: Povstání kolosu rhodského

Povstání kolosu rhodského – Tahle knížka je kopírka. V tomto konkrétním případě ale daleko více kopírka Percy Jacksona než mladého čaroděje z Bradavic. Můžou být kopírky zábavné? Můžou. A navíc, Percyho četlo každé dítě (takže můžete mít pocit, že ten váš má o něco větší rozhled). Ale k ději. I v Povstání je hlavní hrdinou mladý, třináctiletý kluk, který jednoho dne zjistí, že má problém: ano, sice má nadpřirozené schopnosti, ale zároveň jej zabíjí vzácný gen zděděný po předcích z dávno zmizelé civilizace. Dávná civilizace zmizela, když jí byl uloupen zdroj síly a rozdělen do sedmi magických Schránek. Ty byly ukryty, jak jinak že, na různých místech světa. Jedno je jisté: pokud schránky padnou do nesprávných rukou – game over. Pokud Schránky nenajdou, nikdy se nevyléčí a život jak ho známe skončí – alias game over ještě horší 🙂

A mimochodem, Povstání kolosu rhodského je první díl serie Sedm divů světa, což znamená, že je před námi ještě šest dílů, takže díky nim můžete zfouknout hned dvoje Vánoce, dvoje narozeniny a dva svátky. A to je fajn! 

Doporučený věk: 11-15 let

2. Martin Vopěnka: Spící trilogie

Spící město / Spící spravedlnost / Spící tajemství – Lidé trochu zapomínají, že skvělé autory máme i v Čechách. A obvzlášť ty pohádkové. Když pomineme Lichožrouty, Spící trilogie Martina Vopěnky je nejvýraznější česká pohádková událost za poslední roky. A to právem. Funguje jak po příběhové stránce (vynikající nápad čerpající z premisi, že všichni rodiče spí, zatímco děti musí bojovat o přežití s ostatními dospělými), tak po literární i po té výchovné. Bezduchá a laciná dobrodružná story či kouzelnictví, které by se dělo jen proto, aby se něco dělo – tak tohle ve Spící trilogii nenajdete. Naopak, autor pracuje s katastrofickým scénářem “jak by to vypadalo, kdyby,” který se drží reálných předpokladů a který nepotřebuje žádnou magii – nakonec si totiž děti uvědomí, že přežít je dost náročné i bez toho, aby je naháněla nějaká monstra. Kniha zároveň ale plní i velmi důležitou výchovnou funkci. Říká dětem, že život nebude jednoduchý, že všechno má svůj smysl (i zakázaná televize) a že by měly být samostatný. Že je to napsáno čtivě, zábavně a hravě (sám Martin Vopěnka má čtyři děti) už je jen příjemný bonus.

Doporučený věk: od 11 let

3. Lois Lowryová: Dárce

Dárce – Pokud už jste unaveni všemožnými ságami o padesáti dílech a nekonečnými epickými příběhy pro děti, pak vězte, že dobré pohádky o velikosti střídmé novely stále existují. A ve finále můžou být stejně působivé jako oné rozmáchlé fresky. To je případ i knížky Dárce od Lois Lowryové. Jedna kniha, střídmý ale silný příběh, hodně emocí. I když, hodně emocí je trochu diskutabilní. Příběh totiž sleduje dvanáctilétého Jonase, který žije ve světě podle šablony – jedna barva, jeden druh nábytku, jeden osud. Vše je regulováno a předem dáno. Partnera vám vybere komise. Stejně tak zaměstnání a děti. A emoce? Ne, ty jsou nežádoucí. Ano, jestli vám tento příběh náramně připomíná 1984, pak jste na dobré stopě. Přidejte k tomu trochu drobností z aktuálního světa (uniformita, totalitní státy), myšlenku filmu Equilibrium (vlastní emoce a myšlenky je potřeba potlačit pomocí drog) a máte ideální podklad pro silný, nadčasový příběh. V podání Lowryové jde o spíše dětskou verzi 1984, ale to knize vůbec neubírá na naléhavosti či na významu. Chcete děti připravit na šedou pachuť života? Možná je trochu nakopnout, aby se staly individualitami? Pak je Dárce vynikající rozjezd. Svědčí o tom i pět miliónů prodaných kopií a neprestižnější americká cena za literaturu pro děti (John Newbery Medal, 1994).

(Trochu jsem na začátku lhal, že kniha není součástí nějaké epické ságy. Ve skutečnosti je otvírajícím dílem tetralogie. Tetralogie je to ovšem velmi volná a kniha funguje i jednotlivě.)

Doporučený věk: od 12 let

4. Anthony Horowitz: Škola černé magie

Škola černé magie – Tak schválně – desetiletý David netuší, že je vyvolen být čarodějem. Vlastně to netuší ani jeho rodiče – do momentu, dokud nedostane pozvánku ke studiu na speciální škole. V tomto případě slovo speciální nemá hanlivý podtext. Speciální tu spíš znamená, že je to škola, která je naprosto normální, že učitelé nejsou lidé (někteří nejsou vidět v zrcadle, jiné zase milují úplňky), že se žáci podepisují krví a nejdůležitější je být dobrý ve hře, která se hraje s míčem, který je z… ani to psát raději nebudu. Aby toho nebylo málo, ke všemu se ještě na scéně objeví spolužák Vincent, který má na Davida spadeno. Zní to až moc familierně, že? Vězte ale, že Anthony Horowitz napsal tuto knihu už v roce 1988 (pokračování pak v roce 1990), tedy hodně let předtím, než jistá paní z Anglie sedla k psacímu stroji. Na rozdíl od Rowlingové, která ságu odstartovala jako pohádku a zakončila jako regulérní horor, Horowitz šlape do temnoty hned z kraje, což ale zase na oplátku vyvažuje skvělým černým humorem a nesčetnými narážkami. Tak proč to nezkusit?

Doporučený věk: od 10 let

5. Jasper Fforde: Poslední drakobijce

Poslední drakobijce – Ano, máme tu zase fantasy, zase plno kouzel, nějaké ty draky a čarodějnictví, ale v tomto případě i hodně humoru. Což je fajn, protože ona osudovost a “svět jak ho známe skončí” příběhy můžou být časem dost otravné. V tomto prvním díle trilogie (v češtině zatím vyšel  pouze první díl) se tedy seznámíme s Jennifer Strange, která ve svých patnácti letech řídí auto (protože už je na to dost vyspělá) a čarodějnou společnost KAZAM, která se povětšinou soustředí na domácí/instalatérské/pomocné práce. S kouzly je to přeci o dost jednodušší než bez nich. Ucpaný záchod uvolní jedno zaklínadlo, další zase shrabe listí ze zahrady a třetí vám zmenší krabice, aby se vešly do garáže. I ve světě Jennifer Strange ovšem existuje nějaké ALE. V tomto případě jde o budoucnost posledního draka Maltcassiana. Předtuchy totiž mluví jasně – v neděli jej zabije poslední drakobijec. Jenže co když je mezi draky a magií nějaké větší pouto? Vše tomu nasvědčuje a Jennifer bude muset tuto hrozbu, na stránkách posetých humorem, zastavit. Takže pokud pro děti hledáte něco, kde jsou kouzla a jako bonus smích místo krve, Jennifer Strange je ideální volba.  

Doporučený věk: od 9 let

6. Gail Carrigerová: Etiketa & špionáž

Etiketa & špionáž – Přebal knihy hlásá: „steampunková verze Harryho Pottera“ a v tomto případě nelže. Zasazena do Viktoriánské anglie, Etiketa & špionáž pozoruje příběh mladých slečen, které se v penzionátu mademoiselle Geraldiny učí, jak správně udělat pukrle, zatímco při tom musí vrhnout nůž. Nebo jak se oblékat, aby zůstaly krásné a bez chybičky, i když pod oděv schovají několik zbraní. Prostě trošku netypické dívčí problémy. V penzionátu mademoisele Geraldiny totiž nestudují obyčejné dívky, ale budoucí špionky, které musí mimojiné vědět vše o zbraních a zabíjení. Třeba i to, že na muže se samostřílem by se neměl házet česnek. Ne, nebojte se, žádnej krvák to není. Naopak, i zde spíše vítězí humor a svěžest. Pracuje se tu totiž s podobným konceptem jako v Harry Potterovi, ale místo ohraných kouzel a prapodivných fantastických stvoření si vystačí s konfrontací mladých dívek a špionážního světa. A to je příjemná změna.

Doporučený věk: od 10 let

7. James Patterson: série Čarodějka a čaroděj

Čarodějka a čaroděj / Dar / Oheň – Víte co mají společného J. K. Rowlingová a E L Smith? Obě vydělávají méně než James Patterson. Ne, nelžu. James Patterson je totiž šíleně plodný, a tak, zatímco dámám trvá jedna kniha rok i víc, on jich zvládne klidně deset. A zřejmě mu zůstal ještě i tak nějaký volný čas a vrhl se tedy mimo své území a započal tuto fantasy ságu (psanou společně s Gabrielle Charbonnetovou), která sleduje osudy čaroděje a čarodějky Whita a Wisty Allgoodových. Jak vám zřejmě došlo z jejich příjmení, oni jsou ti hodní a vojáci, kteří je vytáhli z postele a vyhrožují smrtí – to jsou ti zlí. Čaroděj a čarodějka není pro nejmenší děti, jak je z předchozí věty zřejmé. Spíše by se dala doporučit teenagerům, kteří vyrostli na Harry Potterovi. Stejně jako v slavném dobrodružství kouzelníka z Bradavic, i zde je příběh zasazen do současnosti (která je rozdělena na několik světů) a obsahuje až nadmíru magie. Navíc velmi rychle vtáhne dospívající do děje – protože právě proti nim bojují armády vojáků. Čaroděj a čarodějka je počátek trilogie, nyní už můžete v češtině zakoupit všechny tři díly.

Doporučený věk: od 15 let

8. Michael Scott: série Nicolase Flamela

Alchymista / Čaroděj / Vědma / Zaříkávač / Válečník / Kněžka – Michael Scott není možná nejvěhlasnější jméno, ale vězte, že na poli fantasy nemá tento odborník na mytologii a folkloristiku moc konkurence – vždyť je nekorunovaným králem žánru na britských ostrovech. Svoji zálibu v mytologii a legendách totiž umí velmi chytře a zábavně podat – jako je tomu například v sérii Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela. Nikolas je nejslavnější alchymista naší doby (a to žije již sedm set let), a to především proto, že je držitelem elixíru života. Jenže co když elixír upadne do nepovolaných rukou? Kniha je velice svižná (její děj se odehrává během několika hodin, takže se pořád něco děje) a kromě toho i velmi poučná – historické postavy i reálie se tu střetávají s mytologickým světem, takže si připravte google. V současnosti je k dostání už šest dílů této úspěšné ságy. Jo a kouzla, ty tady jsou samozřejmě taky.

Doporučený věk: od 13 let

Autor: Jakub Šimáček

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *