Halloweenský speciál

Edgar Allan Poe: Černý kocour a jiné hororové povídky

„Nečekám a ani nežádám, abyste uvěřili tomuto šílenému a zároveň docela obyčejnému příběhu, který vám tu hodlám vylíčit. Opravdu bych byl blázen, kdybych v to doufal, zvlášť když tomu nemohu uvěřit ani já sám. Přesto blázen nejsem – a určitě se mi to nezdálo. Ale zítra mám zemřít, a tak chci dnes ulevit svému svědomí. Rád bych světu předložil, jednoduše, stručně a bez složitého vysvětlování, k čemu došlo v mém domě. Ve svém důsledku mě tento podivuhodný sled děsivých událostí silně potrápil a nakonec docela zničil.“ Těmito slovy začíná známá próza E. A. Poea. V této i v ostatních povídkách tohoto výběru se čtenář setkává s jinou, temnější realitou, rozum se střetává s nepravděpodobností a objevuje se nadpřirozeno. Poe je právem považován za průkopníka hororových příběhů, který svými texty ovlivnil generace spisovatelů a pro mnohé z čtenářů zůstává dosud nepřekonán. Originální ilustrace známého argentinského umělce Luise Scafatiho výjimečným způsobem dotvářejí atmosféru Poeových příběhů.

Alexandr Placar: Půlnoční povídky

Cyklus více než padesáti krátkých povídek současného českého autora obsahuje především příběhy s hororovou tematikou. Na poměrně malé ploše maximálně pěti stránek se autor pokouší rozehrát stručný příběh, jehož dějová zápletka je většinou obohacena nejrůznějšími tajemstvími a záhadami, do nichž se navíc promítají i hororové prvky. Placar jako inspiračního zdroje často využívá podnětů ze světové literatury nebo z dávné historie. Hned úvodní prózu lze chápat i jako určitou parafrázi kafkovské proměny (z hlavního hrdiny se po střetu s motýlem stane hned několik exemplářů tohoto pestrobarevného hmyzu), v druhé pak autorovi poskytne námět nechvalně proslulý čarodějnický proces v Salemu. Atmosféru jednotlivých textů pak Placar doplňuje adekvátním prostředím i prostředky, mezi něž nepochybně patří rodová prokletí, bizarní zámecké kaple či duševně vyšinutí jedinci, kteří jsou pronásledováni tragickou událostí z dětství. V autorově kaleidoskopu se kromě dalších rekvizit vyskytuje například modrý amulet ve tvaru slzy vysávající mládí či neobvyklé přírodní bludiště. (ČBDB)

Stephen King: Osvícení

Hororovou klasiku od Kinga nemůžeme vynechat! Hotel Overlook je považován za nejkrásněji položené horské letovisko na světě, ale nový správce Jack Torrance, jeho žena Wendy a jejich pětiletý syn Danny v něm spatřují každý jinak mnohem víc než jeho krásu. Jack viděl v Overlooku příležitost uniknout životní smůle a zoufalství, Wendy zase kýženou samotu, která by mohla být poslední příležitostí k zachování narušené rodiny, a Danny? Danny, požehnaný i prokletý náhlým osvícením, darem předvídavosti, viděl věci, které přesahovaly chápání malého kluka. Ve sto deseti prázdných pokojích Overlooku viděl skryté zlo, které číhalo jen na ně….

Jan Nejedlý: Nová pražská strašidla

Trochu na odlehčení (nejen) pro obyvatele hlavního města. Jan Nejedlý v této knize shromáždil více než sto nových pražských strašidel z dob protektorátu, socialismu i současnosti. Na hraně mezi městskou legendou a autorskou fantazií tu ožívá proslulý válečný Pérák, Stalinova socha na Letné, Vyšehradští jezdci, vražedkyně s náklaďákem Olga Hepnarová nebo zpěvák Jiří Schelinger či koťátka z televizních přestávek. Každé strašidlo s sebou přináší napínavý příběh na pomezí hororu a grotesky.

Derek Meister: Lovec duchů

Existují. Ian Boroughs to ví.
Vidí je.
Slyší je.
Cítí je.
Objeví se z ničeho nic.
Čeho se dotknou, shoří.
DUCHOVÉ. 

Můžou tyto bytosti za smrt jeho otce? Jsou příčinou, proč je Ianův děda více než třicet let nezvěstný? Společně se svým nejlepším kamarádem se 17letý Ian rozhodne, že je vypátrá, aniž by měl nejmenší tušení, jak nebezpeční duchové jsou…

Kendare Blake: Anna krví oděná

Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé. Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.

Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov. Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

Susan Hillová: Žena v černém

Navštěvují smrtelníky duchové zemřelých? Mrazivý příběh temných tajemství. Pyšný a osamělý dům u Úhořího močálu vévodí slaným, větrem bičovaným mokřinám, přes něž vede cesta po hrázi s názvem Devět životů. Mladý právník Arthus Kipps je vyslán na pohřeb jediné obyvatelky domu, aniž tuší, jaká tragická tajemství se skrývají za zavřenými okenicemi domu. Teprve když zahlédne vyzáblou mladou ženu, celou oděnou v černém, začne se ho zmocňovat plíživý pocit nejistoty, který ještě posiluje neochota místních hovořit o dámě v černém – a jejím strašném záměru.

John Lutz: Spolubydlící

Hledání nového spolubydlícího je pokaždé krok do neznáma. Jenomže Allie Jonesová nemá jinou možnost. Vyhodila z bytu bývalého přítele, protože jí byl nevěrný, a teď potřebuje, aby se s ní někdo podělil o nájem. Hedra Carlsonová jí připadá jako sázka na jistotu. Stydlivá šedá myška určitě nebude pouštět hlasitou muziku a nechávat na podlaze špinavé ponožky. A přece je na Hedře cosi divného. Nepokrytě Allii závidí, jak vypadá a jaký vede život. A pak začnou ty obscénní telefonáty. Potom se jí ztratí kreditní karty. A nakonec ke svému zděšení zjistí, že Hedeřin šatník má naprosto stejný obsah jako ten její.

Clive Gifford: Příšerné dějiny smrti

Tato kniha vás zavede na krátkou divokou výpravu do hrůzostrašných, krutých a strašlivých momentů dějin. Je plná poutavých událostí z minulosti s veškerými krvavými okamžiky. 

Počínaje různými způsoby zabíjení a zpackanými popravami a konče vražednými vládci a zhoubnými nákazami – nenechá náhrobní kámen na kameni. 

Je příšerně krvavá a hříšně mrazivá.

Lucie Kaletová: Strašidla na Silvrštejně

Strašidla existují. Kdekdo to říká, aby byl zajímavý, ale já vám to dokážu. Jestli mi nevěříte, zeptejte se Filipa. Byl se mnou a ví to, co já. Poznali jsme chlapíka starého šest set let. Bloudili jsme podzemím bez světla a vody. Seznámili jsme se s duchy pánů ze Silverštejna. Kopali jsme hrob pro své přátele. Bojovali jsme s vodou, ohněm a zlobou. A málem nás to stálo život. Ale protože jsme neumřeli a jsme tady, můžeme vám to všechno vyprávět… Jsem obyčejná holka, jmenuju se Anička a tohle je můj deník. Ale slovo „obyčejná“ je prázdné slovo. Nejsem obyčejná. NIKDO NENÍ OBYČEJNÝ. To je první tajemství, které vám prozradím. Všechna další jsou v mém deníku.

Tipy na audioknihy

Pohodlně se usaďte, dejte si šálek kávy, zamkněte všechny dveře a zatáhněte záclony. Pak už stačí jen dát PLAY.

Edgar Allan Poe: Edgar

Čtyři povídky E. A. Poea v podání Jiřího Korna. Doporučujeme všemi deseti!

Miroslav Švandrlík: Drákulův švagr

Nejslavnější české hororové povídky! Originální vypointované příběhy, které jsou směsí černého humoru a hrůzostrašného vyprávění. Spisovatel Miloslav Švandrlík dokázal mistrně spojit strašidelné historky s nadsázkou a vtipem. Povídky z Draculova švagra se těší čtenářské oblibě již několik desetiletí a s úspěchem byly převedeny do televizního seriálu. Účinkoval v něm i herec Jiří Lábus, který se ujal četby této audioknihy. (Geniální plán: Draculův švagr: Imitátor: Poprava na Krambergu: Sokolí hnízdo: Břitva: Socha: Okno do hřbitova: Důkaz: Uškrcená laborantka: Imbecil: Domek v údolí: Guláš: Lupič)

Daphne Maurier: Ptáci

V prosinci udeřily obrovské mrazy a ty zahnaly hladové ptáky blíže k lidem. Jejich vrozený odstup byl náhle pryč a tato zvířata se začala vrhat na lidi. V noci zaútočili i na dům Nata Hockena a jeho rodinu. Ptáci málem připravili jeho děti o oči. Druhý den se rodina z rádia dozvěděla, že problémy s ptáky jsou po celé zemi. Nat začal zabezpečovat dům a sledoval chování ptáků. Zjistil, že se při odlivu stahují k moři a útočí pak s přílivem. Nat se vydal pro pomoc k přátelům. Ti ale byli uklováni stejně jako celé rodiny z nové zástavby. Po návratu domů Nat pochopil, že jsou zcela izolováni. Přestože jim docházely zásoby, Nat věřil, že přežijí….

Tip na hru

Pokud máte náladu bát se spolu, vyzkoušejte výpravnou deskovou hru na motivy povídek mistra hororu H. P. Lovecrafta.

Arkham Horror

Městečko Arkham v americkém Massachusetts zachvátila panika. Podivné události, které ani profesoři z Miskatonické univerzity nedokáží vysvětlit, se začínají dít stále častěji. Všechny jakoby byly zvěstí neurčitého ale o to více definitivního kataklyzmatu ve velmi blízké budoucnosti. Pouze malá skupinka vyšetřovatelů může hrozbu Prastarých od města Arkham odvrátit. Silný příběh na motivy povídek H. P. Lovecrafta ze světa Call of Cthulhu hráče staví do role vyšetřovatelů podivných událostí v americkém městečku Arkham v období dvacátých let 20. století. Hra, unikátní tím, že všichni hráči hrají společně proti hře samotné, vyniká variabilitou, kdy každá z her může probíhat značně odlišně. Společným cílem hráčů je porazit protivníka, který se na začátku každé hry losuje z osmi v základní sadě. K tomu jim mohou pomoci různí spojenci, předměty či kouzla, které v průběhu putování po Arkhamu a/nebo jiných dimenzích mohou získat. Pokud se ale Prastarý (The Ancient One) probudí, je již pouze malá naděje pro město a jeho obyvatele. Tak mocným protivníkem tato starobylá rasa je.

Autorka: Olga Biernátová

Zdroj obrázku: CC Noelle And Mike

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *