Filmová Pěna dní Borise Viana

Kniha 

První vydání vyšlo v roce 1947. V té době byl Boris Vian známý jako pařížský jazzový hudebník a nechyběl snad na žádném z dekadentních pařížských večírků. Pěna dní osciluje mezi romancí a vyprávěním o strachu ze smrti. Je plná fantazie a symbolů, které na první pohled vypadají podivně: auta mají volant v kufru, lidé bruslí pozpátku a klavír míchá koktejly. Toto je svět, kde žijí dvě partnerské dvojice: Chloé s Colinem a Alise s Chickem. Jejich lásce téměř nic nebrání. Pomyslnou idylku ale naruší zjištění, že Chloé trpí vzácnou chorobou. Do té doby pohádkově bohatý Colin musí kvůli nákladné léčbě pracovat, což má na něj fatální vliv. 

Také láska mezi Alise a Chickem utrpí trhliny. Problémem je Chickův obdiv k filozofovi Jean-Sol Partovi. Sbírá všechny jeho knihy, což jej finančně zruinuje. Jeho společenský pád ovlivní nejen jeho a Alise, ale také mnohé další. 

Pěna dní vás ohromí neobvyklým příběhem, fascinujícím prostředím a výjevy, které v literatuře nejsou zrovna obvyklé. Je nejen o lásce a smrti, ale také o vrtkavosti lidského štěstí. Když francouzský deník Le Monde v roce 1999 vyhlásil stovku nejdůležitějších knih, Pěna dní byla na desátém místě. 

Film 

Není to poprvé, co se příběh Pěny dní objevil ve filmovém zpracování. Známý je film Charlese Belmonta z roku 1967 – z doby největší slávy této knihy. Filmová verze, kterou přijede na karlovarský festival představit největší herecká hvězda Pěny dní Audrey Tautou, pochází z dílny zkušeného režiséra Michela Gondryho. Možná si na toto jméno vzpomenete, když zmíním dva jeho slavné filmy: Věčný svit neposkvrněné mysli a Nauka o snech. Gondry je známý svou představivostí a svým hravým vizuálním stylem. Je jasné, že pro tak snovou knihu byl tím pravým, což můžete sami posoudit z následujícího traileru:

Soutěž 

Jistě jsme vás nalákali jak na knihu, tak i na film. Máme pro vás skvělou zprávu: Na naší facebookové stránce najdete soutěž, ve které můžete vyhrát lístky na Pěnu dní do kina v jednom ze sedmi českých měst: Praha (Kino Světozor), Plzeň (CineStar, OC Olympia), Hradec Králové (Bio Central), České Budějovice (Kino Kotva), Ostrava (Kino Luna), Olomouc (Kino Metropol), Zlín (Golden Apple Cinema).

Boris Vian 

Boris Vian byl lecčíms: novinářem a kritikem, jazzovým hudebním skladatelem, trumpetistou, dramatikem, písničkářem, hercem, malířem, překladatelem, scenáristou… Ale především samozřejmě spisovatelem. Narodil se v roce 1920 a jeho budoucí život ovlivnila vrozená srdeční vada. Uvědomoval si, že tu nemusí být dlouho, a tak žil opravdu naplno. Chodil na bujaré večírky pařížské intelektuální smetánky, které mnohdy končily zásahem policie. Po válce musel hledat práci, a tak pracoval v kanceláři Francouzského normalizačního úřadu nebo v Živnostenské komoře papírenského průmyslu. Napsal několik knih, ale žádná z nich mu nepřinesla finanční nezávislost. Až román Naplivu na vaše hroby z roku 1946, který napsal pod pseudonymem Vernon Sullivan. Přesto, že tato mystifikace vyšla brzy najevo, napsal pod tímto jménem další tři knihy. Boris Vian zemřel v roce 1959 během slavnostního promítání filmu podle jeho do té doby nejslavnější a již zmíněné knihy Naplivu na vaše hroby. Jeho smrt paradoxně stála na počátku fenomenálního úspěchu Pěny dní (vznikla v roce 1947), jejíž slávy se Vian již nedočkal: Slavná se stala až v šedesátých letech 20. století.

Autor: Tomáš Fojtík

Zdroje obrázků: Aerofilms, Wikimedia Commons

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *