Dlouhá cesta dolů

I v našich končinách populární Nick Hornby napsal Dlouhou cestu dolů už v roce 2005 a potvrdil tehdy to, že ať napíše cokoliv, bude to prodávané, vtipné, smutné, britské a dojemné, protože “to je prostě Hornby!” Tentokrát si navíc hned od začátku vypomohl vynikající zápletkou: čtveřice životních ztroskotanců se potká na střeše výškové budovy s touhou skočit dolů a pokud možno nikoho netrefit. Jak říká jeden z hlavních hrdinů Martin: “Sebevraždu jsem si představil jako případné stěhování. Kdyby mi v práci nabídli lepší místo a víc peněz, sepsal bych si pro a proti a pak se rozhodl – samozřejmě, že pro stěhování. A sebevražda, sebevražda byla moje lepší pracovní pozice. Stejný problém, stejný počet plusů.” Martina na střechu dostal zpackaný život – žena utekla, děti nevídá, práce v troskách. To vše kvůli jedné bokovce s patnáctiletou holkou (“vypadala ale na 25!”). Maureen je zase svobodná matka starající se o postiženého syna. JJ rádoby rockovým zpěvákem, který nerozdýchal rozpad kapely a následně vztahu. A na závěr Jess, maniodepresivní šílená holka, která má ze všech nejvíc prořízlou pusu a která je nejsilnějším tahounem děje.

Že to všechno na střeše nekončí, ale začíná, je jasné. Čtveřice se dohodne, že si to tedy ještě promyslí a minimálně ještě chvíli to prostě nějak vydrží. Zápletka je dána, drama/komedie/milostný příběh/vše v jednom začíná.

Čtveřice dobrých herců vám může film pozvednout, čtveřice špatných klidně i pohřbít. V tomto případě se výběr povedl na výbornou. Martina hraje Pierce Brosnan a zámořské recenze jej zatím chválí v duchu “jako prdel na hrnec.” Stejnou měrou je vyzdvihována i představitelka Jess, Imogen Poots, což není vůbec divu, protože stejně jako knihu i film si urve pro sebe, kdykoliv se objeví na plátně (není překvapivé jak celý svět miluje drzé britské holky? Je na nich cosi neodolatelného že?) Celou partu pak uzavírá Toni Collette jako Maureen (ještě škaredější než obvykle) a Aaron Paul, který se úspěšně snaží vymotat ze škatulky “pouze seriálový herec” (výborný Jesse v Breaking Bad).

Film měl premiéru na několika festivalech ve Velké Británii a názory se zatím dramaticky různí. Ozývají se jak poklony typu “nejlepší britský film roku,” tak fráze “maximálně tak nejlepší britský film týdne.” Jedno je jisté – stejně jako kniha přináší i film téma sebevraždy a mění ji na živou hmotu, která je naplněna humorem (kniha je v originále velmi peprná, ostatně jako všechny Nickovy knihy) a nadějí, že “ono to prostě půjde, když to člověk nevzdá a nepřestane věřit”. Film ovšem nesklouzává za hranici a nepokouší se vám namluvit, že život je super. Spíše jen hořkosladce popisuje, jak z toho ven a že to jde. Takže “Hřebejk style” po anglicku.

Největší změnou oproti knižní předloze je právě ona umírněnost. Někomu to může vyhovovat, někoho to může dráždit, pravdou ale je, že tvůrci jen hledali zlatou střední cestu. Takto můžete jít do kina i s babičkou, manželem a dětmi (těm tedy občas zacpěte uši). Fakt, že knihu vypráví čtyři postavy (vždy střídající se po několika stránkách), zůstal zachován i ve filmu, i když zde je změna prezentována pouze voiceovery a promluvami do duše. Stejně tak bylo zredukováno hodně intrik, přidáno více skupinových scén (například dovolená na Tenerife má v knize pár stránek) a nakonec i toho cukrkandlu. Ale to přeci moc nevadí.

Autor: Jakub Šimáček

Nejlepší odpovědi v naší soutěži:

Soutěžní otázka: Představte si, že by Pierce Brosnan (hraje jednu z hlavních rolí ve filmu Dlouhá cesta dolů) stál na vrcholu budovy s úmyslem skočit a vy byste mu to měli rozmluvit. Co byste mu řekli?

James Bond by nikdy přeci neskočil. Navíc někdo musí zůstat naživu, aby nahradil herce s jedním výrazem v obličeji, Craiga. Vendula

Ať nezoufá, že se s ním počítá na roli otce Jamese Bonda 🙂 Jana

Zamysli se a nebuď bezohlednej, představ si ty dobrovolníky, kteří sbírají centimetrové kousky tvého tělíčka celé hodiny v tomhle počasí. Hedvika

Že mu to sluší víc nahoře než rozplácnutému dole. Elena

Vzhledem k tomu, že toho má jako herec hodně za sebou, připomněla bych mu, že když dokázal nakopávat zadky jako James Bond, běhat po pastvině jako kentaur a dokonce zazpívat i vyšší noty v Mamma Mia, tak přece neskočí. Byla by ho škoda. Co by ještě mohl dokázat! Petra

Jestli skočíš, tak strhám tvé fotky ze stěny v ložnici. Petra

Čekáme dítě. Zuzana

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *