Deset knihoven, které vám budou sousedi pravděpodobně závidět

Plus nemůžu opomenout pračku. S neustálou noční můrou, že nebudu mít na záchodě co číst, přináším do koupelny další a další knihy, přičemž některé z nich při ždímání prádla spadnou a navždy o ně přijdu – spadnou totiž do černé díry, což je pro muže prostor za pračkou. Asi má ten chaos co do činění s tím, že jsem chlap. Přiznávám. Ano, zvládnu abecedu, vím jaký je rozdíl mezi fikcí a fakty, ale že bych dokázal pořádek v poličce udržet – to už je na mě moc složité. A to i přesto, že jsem knihkupec. Sem tam tedy mám záchvaty spořádanosti. Naposled mě jeden popadl asi před dvěma měsíci. Knihy jsem vyndal z polic, police jsem vyčistil (ano, dokonce jsem je i vyčistil prachovkou!) a knihy opět zařadil. Podle abecedy. Podle tématu. Podle podkategorií. Vydrželo to asi tak týden. Teď leží Schwarzenegger zase na pračce (ostatně, jeho hutná biografie Total Recall je jediná kniha na světě, která nespadne z pračky, když ždíme), filozofické opusy z Rubata u botníku a nedávno jsem objevil nějaké surrealistické brožurky v mrazáku. Beze srandy. Tuším, že jsem jej tehdy odmražoval a při tom si četl, což mi přijde jako naprosto běžný postup. Nicméně, pokud trpíte stejným problémem, nějaké řešení se přeci jen nabízí. Můj problém (kromě toho, že jsem chlap) je totiž především v tom, že i když knihy srovnám, nevypadá to nijak k světu. S hezkou poličkou/systémem/knihovnou by mě to určitě donutilo se tomu trochu věnovat. Tady je přehled jednoduchých nápadů, které by vám mohli se skladováním knih trochu pomoci a zároveň obvzláštnit váš pokoj, popřípadě byt. Na internetu jich samozřejmě najdete ještě víc, ale vybral jsem takové, které není problém vyrobit doma, popřípadě na zakázku u truhláře, aniž byste za ně zaplatili bambilión nebo dva.

1. Neviditelné poličky

Když budete gůglit “zajímavé nápady na knihovny”, tento nebo podobný obrázek na vás vyskočí skoro vždy na první stránce. Co se neotřelých nápadů týká, je to klasika nejklasičtější. A proč? Protože je to efektní, levné a jednoduché. Není za tím žádné kouzlo ani namáhavá práce. Stačí pořídit a upevnit železné úchyty, které vidíte na obrázku níže, položit první knížku a vytvořit kouzlo. Jedna “polička” unese až osm kilo knih, takže by neměl být problém mít Harryho na jedné hromadě 🙂

Zdroj: Amazon.com

2. Malagana

Dobře, toto není nejjednodušší a zřejmě to doma sami nevyrobíte. Ale žijeme v zemi, kde mají všichni zlaté ručičky, tudíž by to pro trochu zkušenějšího truhláře neměl být problém. Nebo si samozřejmě můžete pořídit originál. Je od firmy Malagana, měl by mít nosnost až 60 kilo knih, přičemž velikosti “článků” jsou volitelné. Počítejte ale s tím, že za originál zaplatíte slušný peníz.

Zdroj: Malaganadesign.com/mainpage.html

3. Přečíst/Přečteno

Jednoduchý nápad, vynikající provedení. Pakliže polička bude začínat nápisem Přečíst a v půlce pokračovat velkým Přečteno, pak už bych neměl problém s zařazením asi ani já. Pokud vám nevyhovuje rozložení Přečteno/Přečíst, pak se nabízí mnoho dalších variací: Líbilo/Nelíbilo, Oblíbené/Darovat známým atd. Poličku (o délce 2 m) můžete zakoupit buď přímo v design shopu (moc peněz), nebo si nechat vyrobit (míň peněz).

4. Křeslo na čtení

Vypadá to rozkošně že? Jediná vada je snad ta, že se nemůžete houpat. A taky vlastně to, že stojí randál peněz. Ne, ani se neptejte, je to hodně. Originál od firmy Fishtnk se prodává v různých variantách (mahagon, dub, s polstrováním, bez) a obsahuje cca 3,6 m úložného prostoru pro knihy – což je jedna větší knihovna z IKEA. Teď už jen musíte přesvědčit truhláře, aby se trochu snažil.

5. Stromek

Od těch náročnějších zpátky k těm jednodušším – stromek se stal hitem pár let nazpátek a už i teď je k zahlédnutí v nejedné české domácnosti. Praktická funkce se tu střetává s “návratem k přírodě” – jinými slovy, je až překvapivé, kolik pohody do vašeho bytu přivede jeden přírodu evokující tvar. Navíc, v tomto případě snad ani není potřeba otravovat truhláře – tohle bych možná zvládl i já sám. Samozřejmě se speciální větví jen na Schwarzennegerův Total Recall. PS: když si postavíte tři vedle sebe a nabarvíte je nazeleno, nemusíte už ani chodit do parku.

6. Like

Jednoduché, stručné, všeříkající. Tahle polička má názor. Samozřejmostí je i varianta křížku.

7. Tembolat Gugkaev

Tembolat není název firmy ani název této roztomilé knihovny. Je to jméno Petrohradského designéra, jehož tektonický, barevný, puzzle nábytek dobývá designové veletrhy, výstavy a prodeje. Ano, tohle vám váš truhlář už asi nevyrobí, ale je to tak hezký, že jsem to nemohl vynechat. Více jeho “knižního” nábytku najdete na http://tembolat.com/gallery/101/

8. Skate polička

Ano, není nic jednoduššího, než vzít vašemu dítěti skate a vyrobit si poličku. Děti vás tedy asi rády mít nebudou, ale třeba při tom sentimentu, až budou sledovat, jak dopadl jejich oblíbený skateboard, upoutá jejich pozornost nějaká dobrá kniha a místo ježdění po ulicích začnou číst. Ne, dělám si srandu, nebuďte zlí. Kupte si vlastní skateboard. Kolečka se navíc dají použít jako zarážky (klidně i pohyblivé, pakliže prostředek prkna vylepšíte příčným řezem).

9. Hardcore knižní schody!

To na co se teď díváte není podivná knihovna ani seříznuté poličky. Ve skutečnosti jde o spodní pohled na schody do druhého patra. Ano, tohle už je hardcore knihovna. Velmi praktické využití volného místa, bohužel k němu potřebujete dvoupatrový dům. A nebo si alespoň uprostřed obýváku postavit schody na půdu. Co by člověk pro knihy neudělal.

10. Knižní provazochodectví

A na závěr trochu netradičně. Knížky postavené na poličce má kde kdo. Co takhle je zavěsit pod poličku? Firma Austav si pravděpodobně řekla něco podobného a vytvořila tento “držák” na dvanáct knih. Že by se poškodili listy se bát nemusíte – spodní část knihy stojí na menším dřevěné podpěře, která je navíc polohovatelná, takže si můžete knížky nastavit do jedné, úhledné linie. V tomto případě už budete ale muset na truhláře udělat psí oči, předpokládám. 

Zdroj: http://www.agustav.com/bookrack_wenge.php

Autor: Lukáš Palán

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *