Čtení na dnešní filipojakubskou noc

Knih o magii máme v knihkupectví celou řadu. Stačí zabrousit do sekce fantasy, znovu podlehnout klasikám, jako je Harry Potter, Letopisy Narnie, knihy od Tolkiena nebo Malá čarodějnice (oceníte v každém věku – opravdu). Nebo si vyberte něco v žánru „young adult paranormal romance“ – možná Hex Hall, Tajný kruh, Nádherné bytosti? Dnes pro vás ale máme tipy na dvě zcela odlišné knihy. Už trochu staršího data vydání, ale pokud jste je v průběhu času minuli, je čas to napravit.

Kim Harrison – série o Rachel Morgan

Názvy knih ze série o Rachel Morgan se mohou zdát milovníkům stříbrného plátna povědomé. To proto, že vychází z titulů filmů Clinta Eastwooda, kterého má autorka v oblibě. Kim dokonce tvrdí, že vidí Rachel trochu jako šerifa z Divokého západu, který napravuje křivdy a bere zákon do vlastních rukou. Pravdou ale je, že je rusovlasá čarodějka Rachel trochu nešikovnější a zbrklejší než drsňák Clint. Nepostrádá však jeho tuhý kořínek. Rachel se po odchodu z Inderlandské bezpečnostní agentury (IBA), jejímž úkolem je potírání zločinů spáchaných inderlanďany (čarodějové, upíři, vlkodlaci a další), stává outsiderem. Žije s upírkou Ivy a skřítkem Jenksem ve starém kostele a míchá kouzla ve své prostorné kuchyni.

„Jsi jako velká čokoládová sušenka na prázdném stole. A když se rozčílíš, je to, jako by tě právě vytáhli z trouby a čokoláda byla ještě celá teplá a měkoučká. Neměla jsem sušenku už tři roky. Mohla by ses prostě uklidnit, abys nevoněla tak zatraceně dobře?“ Ivy

Připravte se na příjemnou urban fantasy s detektivní zápletkou a slušnou dávkou humoru (zejména Jenks bude váš favorit). A když už budete u toho, kupte si pár rajčat a pusťte si některý z autorčiných playlistů.

(z playlistu Rachel Morgan)

Olga Gromyko – Povolání: Zaklínačka

Vraťme se teď časem kousek zpátky, přidejme bláto, lesy, chatrče a malou drzou zaklínačku Volhu Rednou, osmnáctiletou studentku praktické magie, která dostane za úkol vydat se do upírského panství a zjistit, co je pravdy na hlášení o tamním výskytu krvelačného netvora. Krátká novela běloruské autorky je svižná, vtipná a nabízí zcela neobyčejnou hrdinku, která většinu času dřív mluví než myslí. Volhu si nejde neoblíbit (stejně tak místního panovníka Lena). Velice příjemná kniha, kterou přečtete za jeden večer. A navíc se hodně povedla i obálka.

„Volho, proč se chceš stát mágem? Mladá, hezká holka, nač všechny ty komplikace?“ „Abych si déle zachovala mládí a krásu,“ uhnula jsem žertem. „A nezávislost. Rozhlížela jsem se dlouho. Žena má malý výběr: buď je vdaná, nebo ženou lehkých mravů, nebo čarodějkou. První dvě povolání mě nelákají.“

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *