Comic-Con: novinky v žánru Young Adult

Největším lákadlem byla nejspíš autorka trilogie Divergence, Veronica Roth, která se účastnila převážně filmového panelu Divergentu. Veronica se na Comic-Conu objevila už v roce 2011, kdy prodala filmová práva Summit Entertainment (stojí například za úspěšnou adaptací Stmívání).

Tentokrát byla dokonce oslovena LA Times, aby si psala deníček ze své letošní účasti. V tomto deníku mimo jiné zmiňuje, že je docela stydlín a všechny rozhovory, konference, panelové diskuze a pozdější party byly úžasným zážitkem pro takového fanouška, jakým je sama Veronica. Například v interview pro MTV jako jedna z mála dokázala správně odpovědět na všechny kvízové a záludné otázky ohledně různých fandomů, které všem redaktor pokládal (např. Která postava z Game of Thrones v poslední sérii přišla o přirození? Jak se jmenuje drak z Hobbita? Z kterého distriktu pochází Katniss Everdeen?)

Většina fanoušků netrpělivě očekává závěrečný díl série – Allegiant. Na Comic-Conu bylo odhaleno, že kniha bude vyprávěná z pohledů obou hlavních hrdinů, tedy Tris i Čtyčky. Autorka uvedla, že se nejdříve pokoušela knihu psát pouze s Trisina pohledu, ale cítila, že příběhu něco schází, a proto se ho rozhodla přepsat.

Allegiant v zahraničí doprovází také dosti omezená a tejmená propagace. Oficiální anotace nebyla dosud odhalena a zahraničním blogerům ani nebyl dopředu poslán recenzní výtisk. Vše se drží tajuplně pod pokličkou. Doufejme jen, že to za to bude opravdu stát. Byla by škoda nezakončit sérii stejně epicky, jako ji po celou dobu autorka čtenářům podávala.

Co když celý vás svět byla lež?
Co když jediné odhalení  – stejně jako jediná volba – vše změnila?
Co když vás láska a věrnost donutí dělat věci, které byste nikdy neočekávali?


Romantickou linku svých knih ve čtvrtek prodiskutovaly autorky Claudia Gray (Akademie Evernight), Aprilynne Pike (Křídla), Lauren Kate (Andělé), či Kendare Blake (Anna) a nezapomněly zapolemizovat nad tím, jaké to pro hrdiny musí být, když bojují proti silám zla a přitom se snaží udržet svět v bezpečí před destrukcí.

Gray propagovala svou novou paranormální čarodějnickou trilogii Spellcaster, jejíž první díl vyšel v březnu tohoto roku. Pike uvedla první díl nové série, EarthBound, o dívce, která jako jediná přežila pád letadla a teď zjišťuje, že jí o její minulosti rodina lhala. Začíná mít totiž vidiny o klukovi, kterého nikdy v životě neviděla. A rozhodně to nebude posttraumatický stres. Kate se svou novinkou Teardrop dokonce hodlá zabruslit do Bájné Atlantidy a jejího vlivu na život jedné dívky. A jakou neplechu dokáže napáchat antické řecké božstvo, které se rozhodne pohrát si s osudy obyčejných smrtelníků, nám ve své nové knize Antigoddess povypráví Blake. Knihy se s určitostí dočkáme také v českém překladu.

V sobotu se autorky Cassandra Clare (Nástroje smrti), Ally Condie (Dokonalý pár), Marissa Meyer (Měsíční kroniky), Lissa Price (Banka těl) s již zmiňovanou Veronicou Roth sešly na besedě ohledně nebojácných a odhodlaných hrdinek svých knih, které nejdou pro ránu daleko, ale nezapomínají tu a tam také propadnout svodům lásky.

Diskutovaly také o tom, jak správně najít balanc mezi zabíjením a líbáním. Marissa Meyer na svém Facebooku dokonce uveřejnila cosplayovou fotku sebe a svého manžela. Oba se oblékli jako hrdinové jejího posledního románu, tedy Scarlet a Wolf. Třetí kniha série Měsíční kroniky, Cress, by v zahraničí měla vyjít v únoru příštího roku a autorka v něm převypráví pohádkový příběh Lociky, ovšem svým vlastním stylem. Cress je totiž uvězněná ve svém malém hackerském doupěti na africké Sahaře. Se čtvrtým dílem, Winter, se podívám přímo na Měsíc i do variace na pohádku o Sněhurce. Čeští čtenáři se druhého dílu s názvem Scarlet dočkají letos na podzim. Knihu, stejně jako první díl, vydá nakladatelství Egmont. Pokud sérii neznáte, přečtěte si Olžin článek Když má Popelka umělou nohu a Karkulka pěstuje rajčata. Rozhodně stojí za vaši pozornost.

Neděle pak završili Rachel Cohn (Nick a Norah), Mark Frost (Paladinovo proroctví), Rachel Hawkins (Hex Hall), Tahereh Mafi (Rozstříštění), Ransom Riggs (Slečna Peregrinová) a Veronica Rossi (Nebe) besedou na téma, co je na žánru young adult momentálně nejžhavější a nejžádanější. Autoři se podělili o své oblíbené knihy a knihy, které je k psaní v tomto žánru vůbec přivedly. Diskuze se pak posunula k oblíbenosti dystopií a sci-fi prvků. Většina z autorů totiž původně ani nezamýšlela napsat knihu pro dospívající, ale po té, co předali své rukopisy nakladatelům, bylo jim doporučeno zařadit svá díla spíše pod young adult.

Riggs například prozradil, že fotky, z nichž jsou sestaveny obálky celé série, jsou jeho vlastní tvorbou. Uvidíme, co se objeví na druhém díle série, Hollow City. Mafi prozradila, že mezi její vůbec neojblíbenější knihy patří celá série Harry Potter. Poslední díl dystopické trilogie, jež místy až nebezpečně připomíná variaci na oblíbené X-Meny, ještě nemá svůj oficiální název, ale fanoušci mají do února ještě dost času. Mimo jiné autorka ohlásila, že se v prosinci čtenáři dočkají nové kratší novelky. Okolo koho se bude motat, ještě známo není. I Rossi plánuje doplňující novelku o dalších vedlejších postavách své série. Třetí díl, Into the Blue Sky, má totiž vyjít až ke konci ledna, a proto nejspíš v listopadu přijde s dalším kratším příběhem.

V dalších panelech se představili také autoři Rachel Caine (Upíři z Morganville), Marie Lu (Legenda), Allen Zadoff (Mise), Kami Garcia i Margaret Stohl (Nádherné bytosti), Amy Tintera (Reset).

Caine má v současné chvíli plné ruce práce s webseriálovou adaptací své oblíbené upíří série – The Morganville Vampires, která se v zahraničí dočkala už 15 dílů, zatímco v češtině vyjde teprve třetí. Pomocí speciálního rozjížděcího projektu Kickstarter se produkci podařilo nasbírat 81 752 dolarů, což přesahuje stanovený cíl 75 000 dolarů. Uvidíme, nakolik bude webseriál povedený a jestli se nakonec nedočkáme více, než jen plánovaných deseti epizod, zatím autorka napsala scénáře ke dvěma. Garcia a Stohl tentokrát představily své vlastní a oddělené série. Zatímco Icons od Stohl zahraničí příliš nechválí, na Unbreakable od Garcii si čtenáři budou muset počkat až do října.

Autorka: Petra Sýkorová (Syki)

Zdroje: Herocomplex.latimes.com, Blogs.laweekly.com, Appraisingpages.com, Facebook.com/MarissaMeyerAuthor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *