Čas čarodějnic

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z tohoto zvyku stálo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl blahodárně působit na zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti. V Německu se čarodějnice slétávají na čarodějnický sabat do Brockenu.

A i když se chystáte Filipojakubskou noc přejít jen tak, využijte jedinečné atmosféry a sáhněte po knize s tematickou kouzelníků a čarodějnictví. Máme tip pro každého.

Napětí

1. Ariana Franklinová: Vykladačka smrti

Vykladačka smrti – Anglické město Cambridge, 12. století, 4 zavražděné děti. Katoličtí měšťané obviňují své židovské spoluobčany a bouří se, avšak král Jindřich II. nad Židy vyhlašuje svou ochranu. Nečiní to z přátelství k nim – takový pojem je mu v podstatě cizí vůči komukoli – ale věří v zákon a pořádek a především se neobejde bez příjmů, které plynou do královské pokladny z daní židovských obchodníků. V naději, že vědecky podložené vyšetřování odhalí pravého pachatele. Středověk ožívající před vašima očima v pitoreskních uličkách středověké Cambridge s nádechem čarodějnictví.

2. Keith R. A. DeCandido: Ospalá Díra: Děti revoluce

Ospalá Díra: Děti revoluce – Ichabod Crane, voják armády bojující za nezávislost amerických kolonií, je v bitvě roku 1781 smrtelně raněn a vzápětí procitá o více než dvě století později v moderním americkém městě Sleepy Hollow – Ospalá Díra. Netuší sice, k čemu přesně došlo, ale záhy zjišťuje, že jeho novým posláním je bojovat společně s místním detektivem Abbie Millsovou proti stoupencům zla. Ve snu se mu zjevuje jeho dávná žena Katrina a předává mu podivné poselství: musí za každou cenu najít a získat do svých rukou vyznamenání jménem Kongresový kříž, jež mu bylo před staletími uděleno za statečnost Druhým kontinentálním kongresem. Po tomto vyznamenání, které v sobě skrývá dosud utajovanou moc, ale pátrají rovněž jeho protivníci, jimž má pomoci při vzkříšení čarodějnice Serildy, upálené v době americké revoluce. Crane a Millsová proto musí získat Kongresový kříž dříve, než tak učiní druhá strana a než vzkříšená Serilda rozpoutá nad Sleepy Hollow nemilosrdnou odplatu.

Fantasy

3. Joseph Delaney: Sedmý syn

Sedmý syn – První a druhá kniha série Lovec duchů, nyní jako film Sedmý syn. Moc zla sílí a jen jediný muž ji může zastavit. Tento muž však potřebuje učedníka. Tom Ward je sedmý syn sedmého syna, a byl vyvolen. Když ze svého vězení unikne jedna z nejzlomyslnějších čarodějnic na světě, Tom čelí své první zkoušce. Zkouškou prošlo mnoho učňů před ním, ti však buď neobstáli, uprchli, nebo zemřeli. Jestli Tom uspěje – a přežije – stane se posledním učněm.

4. Ursula K. Le Guinová: Čaroděj Zeměmoří

Čaroděj Zeměmoří – Zeměmoří, fascinující svět stvořený velmistryní žánru SFaF. Knihy cyklu o Zeměmoří jsou často porovnávány s Tolkienovou Středozemí nebo Lewisovou Narnií. Čaroděj Zeměmoří je prvním románem cyklu. Někteří lidí se zde rodí obdařeni talentem. Ten je však třeba cvičit a naučit se věci pojmenovávat jejich pravými jmény, což je skutečným a jediným klíčem k čarodějné moci. Mladý čaroděj Ged se musí postavit tajemnému Stínu, svému temnému Já, které v mladické nerozvážnosti vyvolal z říše mrtvých…

Young Adult

5. Rachel Hawkinsová: Čarodějnice z Hex Hall

Čarodějnice z Hex Hall – Sophie Mercerová je čarodějka. Jenže její kouzla většinou skončí katastrofou a její poslední šancí je Hex Hall, elitní nápravné zařízení pro adolescenty Prodigia, tedy pro čarodějky, kouzelníky a řádku dalších bytostí. Sophie se už během prvního dne podaří dosáhnout prvních výsledků: získá tři mocné nepřítelkyně, zakouká se do přitažlivého kouzelníka a dostane novou spolubydlící, jedinou upírku na škole. Vedle (ne)obyčejných školních starostí bude Sophie muset čelit i zlovolné síle, která začala útočit na studenty Hecate Hall…

6. Cate Tiernanová: Wicca

Wicca – Šestnáctiletá americká středoškolačka Morgan Rowlandsová si o sobě odjakživa myslí, že je naprosto obyčejná, nepříliš hezká dívka. Když se ale do města, kde žije, přestěhuje a na její školu nastoupí o rok starší Cal Blaire, který zrychluje tep nejen jí, ale taky všem jejím spolužačkám, zjistí něco, co jí od základů změní život. Je čarodějka a pochází z prastarého, mocného čarodějnického rodu – stejně jako Cal. A její moc je skutečně obrovská, tak obrovská, že se ji potřebuje naučit ovládat…

Pro děti

7. Soman Chainani: Škola dobra a zla

Škola dobra a zla – Věříte pohádkám? Sofie čekala celý život na to, až ji unesou… Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí?

8. Jiří Žáček, Adolf Born: Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky

Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky – Svět, ve kterém žijeme, je plný kouzel, která by lidem z počátku minulého století připadala neuvěřitelná. Díky televizi vidíme, co se děje na druhém konci světa, díky letadlům létáme rychleji a výš než ptáci. A přece nás kouzelné zrcadlo fascinuje mnohem víc než televize a létajícímu koberci se nevyrovná ani seberychlejší letadlo. Pohádkový svět je prostě krásnější, kouzelnější a zábavnější než obyčejná skutečnost. Jiří Žáček a Adolf Born slovem a obrazem znamenitě vyprávějí pohádky z celého světa plné kouzelníků, čarodějnic, kouzelných předmětů, magických zaklínadel, zázračných schopností a divotvorných proměn, veselé i strašidelné, uvěřitelné i neuvěřitelné. A malí kouzelníci po přečtení pohádek pochopí, že na nejmocnější ze všech kouzel – lásku – jsou však i nejstrašnější čarodějové krátcí. Tato výpravná sbírka lidových pohádkových příběhů je pokračováním úspěšných Hrůzostrašných pohádek pro malé strašpytlíky, oceněných Zlatou stuhou.

Historické romány

9. Ildefonso Falcones: Katedrála moře

Katedrála moře – Španělsko čtrnáctého století. Mistrovský epos o lásce, válce, zradě, moru, hladovění a čarodějnicích odehrávající se ve středověké Barceloně. Arnau Estanyol, syn uprchlého nevolníka, který ve městě získal svobodu, prožívá ve vzkvétající Barceloně záviděníhodný společenský vzestup. Při pogromu zachrání děti Chasdaje Crescase, význačné židovské osobnosti tehdejšího Katalánska, a ten mu pomůže stát se zámožným finančníkem. Arnau získá i šlechtický titul, ale závist nepřátel na sebe nedá čekat a na scénu vstupuje inkvizice. To vše se odehrává na pozadí barvité mozaiky tehdejšího Katalánska, kde mají své místo prosperující měšťané, nevolníci, opovrhovaní Židé i muslimové potají vyznávající svou víru. A v neposlední řadě upřímně věřící křesťané ze všech společenských vrstev, kteří se pustí do stavby impozantního chrámu zasvěceného Panně Marii.

10. Wilbur Smith: Řeka bohů: Čaroděj

Čaroděj – Mistrný vypravěč se vrací tímto románem do Egypta. Taita, skrytý v poušti Afriky, se po smrti milované královny Lostris věnuje modlitbám a studiu. Stává se z něho čaroděj znalý nauky prastarých bohů, adept magie a nadpřirozených sil. Odpoví na výzvu ze záhrobí, odejde z pustiny a vrací se do světa lidí. Zde se brzy ocitá v těžkém konfliktu se zlem, které hrozí svrhnout trůn egyptského království a zničit mladého prince Nefera, vnuka královny Lostris.

Esoterie, okultismus

11. Nicola de Pulford: Čarodějnická kniha

Čarodějnická kniha – Kniha skrývá desítky tajných návodů, které dopomohou k úspěchu lidem v osobním životě i v zaměstnání a dokážou zpříjemnit také volný čas. Magická energie přírody má ohromnou moc a každý z nás je schopen využívat ji ke zlepšení svého osudu.

12. Melanie Marquis: Čarodějnická kniha kouzel

Čarodějnická kniha kouzel – Zvyšte svou moc, zlepšete své kouzlení a znovu získejte to nadšení, které jste cítili, když jste se na cestu magie vydali. Čarodějnická kniha kouzel je první svého druhu, která nabízí všem čarodějkám řešení problému s nudnou anebo neúčinnou magií. Pomůžete jim zvýšit kreativitu, zlepšit jejich schopnosti a sesílat kouzla, která skutečně fungují. Ať už se vaše rituály staly jen rutinou anebo kouzla nefungují tak, jak by měla, není nutné smířit se s magickou průměrností!

Autorka: Olga Zbranek Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *