Bílá královna

Desetidílný seriál se zaměřuje na tři ženy během Války růží – Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort a Anne Neville. Je rok 1464 a Anglie už je devět let ve válce o korunu, na kterou si dělají nárok Yorkové a Lancasteři. Mladý a krásný Eduard IV. je díky Richardu Nevillovi z Warwicku korunován na krále. Když se ale král zamiluje a tajně si vezme vdovu Elizabeth Woodville, Warwickovy plány na ovládnutí trůnu se rozpadnou. Královna má na krále velký vliv, ale Warwick se nezastaví před ničím, aby si nad ním udržel kontrolu. 

Krásná a čarovná Elizabeth Woodville se provdá za krále pomocí své matky Jacquetty, samozvané čarodějnice. Elizabethinou nejurputnější rádkyní je neochvějně loajální Margaret Beaufort stojící na straně Lancasterů, narušená silně věřící žena, která by s radostí obětovala svůj život, aby viděla svého malého syna Jindřicha Tudora získat trůn. Ještě je tu Anne Neville, Warwickova dcera a také figurka v jeho mocenské hře, která vezme osud do svých rukou a vezme si králova mladšího bratra Richarda, vévodu z Yorku. 

Pokud se chcete na seriál pořádně připravit, určitě si přečtěte knižní předlohu, popř. sáhněte po dalších skvělých historických románech. Sama jsem se trailerem i popisem natolik navnadila, že jsem si knihu hned koupila. Překvapila mě, mile. Z historických románů mám vždy trochu strach, protože nefandím příliš zdlouhavým popisům, které se v nich často objevují. Bílá královna je ale napsána velice svižně, i když někdy možná až moc. Např. korunovace královny je trochu na škodu jen jednostránková záležitost. Celý děj nám vypráví samotná Elizabeth, což může být také místy nevýhoda, protože pohled jiné postavy by byl jistě zajímavý. Ale nevadí. Co mě však překvapilo ještě víc je charakter samotné hrdinky. Čekala jsem, že to bude typická zaláskovaná naivka, chyba lávky. Elizabeth si sice Eduarda vzala z lásky, ale to neznamená, že své manželství nevyužije ve prostěch rodiny, která původně proti Eduardovi bojovala spřízněna s rodem Lancasterů, aby nakonec docela ochotně změnila barvu růže a přestoupila na vítěznou stranu. 

Proměna Eduarda je povědomá – jestlipak současní autoři new adult nečerpají právě z historických romancí? Mladý krásný muž, který dříve lehával s každou druhou a nadělal si kupu bastardů, je po svatbě věrný, zamilovaný a seká dobrotu. Prostě typický vzorec, jak z „bad boye“ udělá láska spořádaného muže (v rámci možností a královských zvyklostí – ono se to nakonec trochu zvrhne, ale láska je jen jedna). 

Knížku si užijete, osobně mi to bylo jasné hned na začátku, kde se objevuje scéna s Eduardem, který Elizabeth nutí, aby se s ním před bitvou vyspala. Ta ale vytáhne královu dýku, přiloží si ji k hrdlu a vyhrožuje, že se zabije (krále zabít nemůže, jako vlastizrádkyně by tím poškodila celou rodinu). A fakt vypadá, že to mysí vážně. Eduard je uražený, protože se za celý svůj život s odmítnutím nesetkal, a Elizabeth opouští. Dočasně.

Podle prvních teaserů to vypadá, že se bude seriál knižní předlohy docela držet. Např. tato zveřejněná úvodní scéna je téměř doslovná:

Bílá královna je součástí série The Cousins War a všechny knihy jsou podkladem pro seriál. Pokračovat tedy můžete románem Červená královna.

Pokud máte rádi příběhy z období Války růží, vyzkoušejte také knihy Dáma z růže, Slunce v plné slávě nebo Černý šíp.

Autorka: Olga Biernátová

Zdroje: Serialzone.cz, BBC One

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *