4 skvělé recepty ze 4 skvělých kuchařek

Briam

Z kuchařky Řecká odysea aneb Slavné báje a recepty

Briam je pohodlnější příbuzný francouzského ratatouille.

PRO 4 OSOBY
příprava: 30 minut + 1 hodina pečení

400 g konzervovaných rajčat, nasekaných na hrubo
1-2 lžíce rajčatového protlaku, rozmíchaného ve 150 ml vody
200 ml olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 kg brambor, nakrájených na centimetrové plátky
2-3 cukety (800 g), nakrájené na plátky
1 cibule, nakrájená na plátky
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 hrst nasekané hladkolisté petržele nebo kerblíku

Troubu předehřejte na 200°C. Promíchejte rajčata a protlak s vodou a olivovým olejem, osolte a opepřete a větší část vlijte do pekáčku. Na omáčku vyskládejte střídavě plátky brambor a cukety, posypte cibulí a česnekem a zlehka osolte a opepřete. Zasypte petrželkou nebo kerblíkem, přelijte zbylou rajčatovou směsí a vložte do trouby. Pečte zhruba 1 hodinu, až povrch ztmavne.

Mrkvová polévka se zázvorem

Z kuchařky Veganské pochoutky

Vitaminová bomba s asijským nádechem.

PRO 4 OSOBY
příprava: 40 minut

1 kg oloupané a na kostičky nakrájené mrkve
1 na kostičky nakrájená středně velká cibule
1 kousek zázvoru (5 cm), nakrájený na kostičky
3 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce kari
1 lžička třtinového cukru
čerstvě vymačkaná šťáva ze 2 pomerančů
1 l zeleninového vývaru
100 ml kokosového mléka
sůl, mletý pepř
100 g sójového jogurtu
1/4 lžičky kuliček barevného pepře
2 lžíce nasekaného čerstvého zeleného koriandru

V hrnci zahřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme skořici, kari a cukr a na středním ohni opékáme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje (přitom pozor, ať se koření nepřipálí). Vmícháme mrkvové kostky a 2 minuty společně prohříváme. Zakápneme pomerančovou šťávou, zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme pokličkou a na středním ohni vaříme 15 minut. Tyčovém mixérem polévku rozmixujeme, vmícháme kokosové mléko, osolíme a opepříme. Polévku rozdělíme na talíře, do každého posadíme kopeček jogurtu, ozdobíme rozdrceným barevným pepřem a nasekaným koriandrem. 

Játra po benátsku

Z Kuchařky pro mého muže

K přípravě téhle pochoutky se nejlépe hodí jatýrka telecí nebo jehněčí.

PRO 4 OSOBY

500 g jater
250 g cibule
4-5 lžic olivového oleje
120 ml suchého bílého vína
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce čerstvé petrželky, nadrobno nasekané.

Ze všeho nejdřív si připrav játra a otři je papírovou utěrkou. Potom z nich stáhni případné blány a odkroj veškeré šlachovité části. Takto očištěná jatýrka nakrájej na nudličky. Cibuli nakrájej na tenká kolečka nebo půlkolečka a asi 10 minut opékej na rozehřátém oleji, až bude slabě hnědá. Poté pod pánví pořádně zatop, nalij do ní bílé víno a počkej, až se vypaří. A teď už zbývá jen přidat petrželku a játra a za častého pošťuchování vařečkou osmahnout, stačí 5 minut. Hotová jatýrka osol a opepři až na samotný závěr. Játra podávej s dušenou rýží nebo chlebem.

Lívance s javorovým sirupem a se slaninou

Z kuchařky Rozpal to, šéfe!

„God bless America! Tohle snídá i americký prezident.“

PRO 4 OSOBY

TĚSTO
200 ml vlažného mléka
1 vejce
10 g čerstvého droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 g hladké mouky
3 lžíce rostlinného oleje
sůl

NÁPLŇ
16 plátků anglické slaniny
javorový sirup

Do velké mísy vlijte mléko, rozklepněte vejce a rozšlehejte metličkou. Do směsi rozdrobte droždí, přidejte cukr, mouku a špetku soli, metličkou vymíchejte hladké řídké těsto a nechte alespoň 1 hodinu kynout na teplém místě. Gril rozpalte na 180°C, tál potřete olejem. Naběračkou vlijte těsto na tál, vytvořte malou placku a pečte zhruba 2 minuty dozlatova. Pokračujte stejným způsobem, dokud máte těsto. Vedle opečte slaninu. Hotové lívance vrstvěte s opečenou slaninou a zalijte javorovým sirupem dle chuti.

Tak na které jídlo máte největší chuť? 😀

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *