13 knih, které si přečtěte, pokud vás bavilo Hunger Games

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

1. Trilogie Divergence od Veronicy Roth

Divergence / Rezistence / Aliance – Velmi úspěšná dystopická trilogie, která se letos dočkala také filmového zpracování. Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát. Obyvatelstvo je rozděleno do 5 frakcí. Beatrice je 16, patří do frakce Odevzdaných a je čas projít testem a vybrat si frakci, ve které stráví zbytek života. Zůstane v Odevzdaných, nebo si vybere Upřímnost, Mírumilovnost, Sečtělost či Neohroženost? Její výsledky jsou však nejasné, je divergentní, nežádoucí a v případě prozrazení jí hrozí smrt.

Divergence je podobně drsná jako Hunger Games. Hlavní hrdinka se potýká se ztrátou svých blízkých, nepochopitelnou zradou, nutností v sobě najít dostatek odvahy pro přežití a samozřejmě láskou. Podobnost s osudem Katniss je i v tom, že ne všechno skončí pohádkově, tahle série je drsná a nečekejte happy end.

2. Trilogie Legenda od Marie Lu

Legenda / Fenomén / Šampion – Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky. Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.

3. Dlouhý pochod od Stephena Kinga

Dlouhý pochod – Tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo dát vsázku svůj život a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí – tři napomenutí znamenají okamžitou smrt. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, zvítězí jenom ten, kdo z celé stovky vydrží nejdéle. Ale je vítězství opravdu výhrou?

4. Trilogie Delirium od Lauren Oliver

Delirium / Pandemonium / Rekviem – Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.

5. Série Oškliví od Scotta Westerfelda

Oškliví / Krásní / Speciálové / Kompars – Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život. A ten se změní už ve chvíli, kdy v „divočině“ potká Davida.

6. Dárce od Lois Lowryové

Dárce – Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Jonas se má stát „příjemcem paměti“, uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív.

7. Série Dokonalý pár od Ally Condieové

Dokonalý pár / Dokonalý sen / Dokonalý svět – V dokonalém světě o všem rozhodují Správci – vyberou vám ideálního partnera, práci i den, kdy zemřete. Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.

8. Aréna jedna od Morgan Rice

Aréna jedna – Je rok 2120. Amerika je srovnaná se zemí, zničená druhou občanskou válkou. V tomto postapokalyptickém světě dokáže přežít jen málokdo. A většina z nich jsou členové agresivních gangů, predátoři žijící ve velkých městech. Do okolí vysílají hlídky, které hledají otroky, čerstvou potravu pro jejich oblíbenou smrtící zábavu: Arénu Jedna. Je to stadion smrti, kde musí soupeři bojovat na život a na smrt tím nejbarbarštějším způsobem. V aréně existuje jen jedno pravidlo: nikdo nepřežije. Nikdy. Hluboko v divočině, vysoko v horách Catskills se 17leté Brooke Moorové a její mladší sestře Bree daří skrývat se a přežívat. Jsou opatrné a vyhýbají se otrokářům, kteří v oblasti hlídkují. Jednoho dne však Brooke není tak opatrná, jak by mohla, a Bree padne do zajetí. Otrokáři ji unesou ve svém autě, které míří zpět do města, kde na ni čeká jistá smrt. Otec Brooke ale sloužil u námořní pěchoty a vychoval ji, aby byla silná a nikdy se nevzdávala. Když její sestru unesou, Brooke zmobilizuje vše, co má k dispozici, a začne otrokáře pronásledovat v naději, že se jí podaří svou sestru přivést zpět. Cestou narazí na Bena, kterému je také 17 let a přežívá v divočině, podobně jako Brooke, se svým bratrem, kterého unesli. Své sourozence se vydají zachránit společně. Podaří se jim to?

9. Série Nebe od Veronicy Rossi

Pod nekonečnou oblohou / Cesta věčnou nocí – Po poškození zemské atmosféry se lidstvo potýká s novým nepřítelem, kterého nelze porazit. Éterové bouře ničí vše živé a zanechávají po sobě zkázu a popel. Populace se dělí na ty, kteří jsou chráněni v izolovaných a vysoce technicky vyspělých městech a ty, kteří zůstali venku. Dva světy, které by se neměly protnout, a přesto se potkají. Aria žije chráněna před venkovním prostředím v Lusku a svůj život prožívá ve virtuálních Říších, kde vás nikdy nic nebolí a vše se děje jenom jako. Perry je divoch, žije v osadě a snaží se společně se svým kmenem přežít stále brutálnější éterové bouře. Ti dva by se nemohli lišit víc. Když je Aria vykázána z města, je přesvědčena, že zemře, ale společně s Perrym se jí podaří přežít a možná spolu najdou i Poklidnou modř – místo, kde je nebe stále neporušené. Ostatně, co jiného jim zbývá. Ariu vydírá velitel jejího bývalého Lusku a Perry už přišel o téměř všechnu úrodnou půdu a zásoby jídla. Kde ale Poklidná modř leží, nikdo netuší, nebo ano?

10. Inkarceron a Sapphique od Catherine Fisherové

Inkarceron / Sapphique – Sedmnáctiletý Finn denně bojuje o život v Inkarceronu, obrovském vězení, které má vlastní inteligenci a krutě s ní střeží tisíce vězňů. Finn si je díky znamení na ruce jist, že se zde nenarodil jako ostatní, ale přišel Zvenčí. Claudia je dcerou Správce Inkarceronu a má se vdávat: nenáviděný princ jí byl nastrčen mocichtivou královnou. Panuje totiž navenek středověká Doba – supermoderní svět se zastavil a dobrovolně se zbavil vší techniky v zájmu míru. Claudia i Finn jsou vězni svých světů – jenže vše se změní, když naleznou křišťálový klíč, který jim umožní spolu komunikovat.

11. Pátá vlna od Ricka Yanceyho

Pátá vlna – Po první vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu. Teď se blíží vlna pátá a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání: rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál?

12. Bílý kůň od Alex Adams

Bílý kůň – Třicetiletá Zoe dobrovolně strávila posledních pět let v jakési osobní bublině – po tragické smrti manžela se pohybuje jen mezi svým prázdným bytem a výzkumným ústavem, kde pracuje jako uklízečka. Šeď plynoucích dní ji neubíjí, naopak jí pomáhá nalézt vnitřní klid, aby se mohla rozhodnout, co se svým životem provede dál. A pak se najednou všechno změní. Lidé v jejím okolí začnou umírat na záhadný virus, pojmenovaný Bílý kůň. Smrtící nákaza se lavinovitě šíří po celém světě a během několika měsíců se lidstvo ocitá na pokraji vyhynutí. Přežije jen hrstka imunních jedinců, a někteří z nich jako by pozbyli veškeré lidství. Vypuká válka a apokalypsu dovrší ničivé zvraty počasí. Možná Zoe dříve považovala holý život za jedinou jistotu, kterou ještě má. To už teď ale neplatí. Odkázána pouze sama na sebe putuje postapokalyptickým světem a snaží se přežít. Nebezpečí číhá na každém kroku, neboť z lidské podstaty už zbylo jen velmi málo. Zoe dál míří k jedinému místu, které by jí mohlo poskytnout potřebnou ochranu – nejen kvůli sobě, ale i kvůli tajemství, které nese s sebou.

13. Série Jsem roztříštěná od Tehereh Mafi

Jsem roztříštěná / Jsem zlomená – Juliette je jiná, už od malička. A tuto skutečnost jí dává okolí jasně najevo, je zrůda! Její dotek zabíjí, a tak je už přes 260 dní zavřená v cele a s nikým nepromluvila, nikoho se nedotkla. Vše se změní, když se ve vězení objeví Adam a záhy oba putují na velitelství Obnovy. Juliette se má stát jejich smrtelnou zbraní. Podaří se jí uprchnout? A jsou na světě další lidé, jako je ona?

Autorky: Ema a Olga, knižní poradna

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *