11 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbil Velký Gatsby

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Dnešní knižní inspiraci podporuje Baileys

Velký Gatsby je společenský román, který napsal americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald. Odehrává se v New Yorku, na Long Islandu ve 20. letech 20. století. Často je považován za typického zástupce „Jazzového věku“ v americké literatuře. Naše dnešní tipy se však neomezují ani časem, ani jazzem. Doporučujeme knihy, které mají blízko především tématy, které řeší, či stylem. A kromě klasik tu máme i záblesky současné literatury.

1. Virginia Woolfová: Paní Dallowayová

Paní Dallowayová (e-kniha) –  Londýnské jitro, červen 1923. Paní Clarissa Dallowayová jde do květinářství pro výzdobu na svůj dnešní večírek. Než však tahle událost pro lidi z lepších kruhů nastane, strávíme v její společnosti obyčejný den, který nás nenechá na pochybách, že pod slupkou stárnoucí, průměrné středostavovské paničky bije srdce se stejně vroucí pravidelností, s jakou se na Toweru každou čtvrthodinu hlásí Big Ben. Woolfová však nejenže rozbíjí klišé o jedné snobské madam.

2. Therese Anne Fowlerová: Z jako Zelda

Z jako Zelda – Když „kráska z Jihu“ Zelda Sayre poprvé poznala Francise Scotta Fitzgeralda, bylo jí sladkých sedmnáct a on měl na sobě slušivou uniformu. Psal se rok 1918 a oba se do sebe okamžitě zamilovali. Staly se z nich vyhledávané celebrity, hvězdy večírků. Přicházelo však i vyčerpání, excesy, období bez peněz. Jejich manželství bylo spletí žárlivosti, zášti a vzájemného ubližování. Kým doopravdy Zelda byla kromě toho, že ji vnímáme jako manželku slavného – a později polozapomenutého – spisovatele? Byla lepší autorkou než Scott? Kdo komu vykrádál témata románů? A jak to bylo s její schizofrenií a záhadným úmrtím?

3. Anton Myrer: Poslední kabriolet

Poslední kabriolet – Ten zelený Packard se za třicet let střídání majitelů a pohnutého osudu, jaký mu uchystalo 20. století, téměř nezměnil. O to důvěryhodnější je jako svědek proměn doby a svých majitelů. Z bezstarostných studentů se stávají váleční veteráni, z idealistů pragmatičtí cynici. A z Myrerova románu jedna z nejpůsobivějších generačních výpovědí.

4. Edith Whartonová: Dům radovánek

Dům radovánek – Pokud byste se krásné Newyorčanky Lily Bartové zeptali, co vlastně od života chce, obrátila by k vám svůj okouzlující pohled, nadechla by se… a pak by se pravděpodobně zarazila. Její osud je totiž plný paradoxů: je půvabnější než všechny její vrstevnice, ale ty už se dávno vdaly: zdá se být jako stvořená pro svět americké smetánky přelomu devatenáctého a dvacátého století, plný okázalého bohatství i citové chudoby, předstíraných ctností i skrývaných neřestí, ale pokaždé, když se objeví příležitost stát se jeho oslňující královnou, couvne a hledá své štěstí jinde. A tak se v jejím srdci, jen na první pohled ledovém, sváří láska i nenávist. To ovšem její četní nápadníci, kteří jí k nohám skládají vyznání i dary, netuší – jako by ji považovali jen za ten nejkrásnější šperk, jenž jim ještě chybí, aby dotvořil lesk jejich společenského postavení.

5. Bohumil Hrabal: Obsluhoval jsem anglického krále

Obsluhoval jsem anglického krále (e-kniha) – Tématem Hrabalovy slavné novely je životní dráha číšníka Jana Dítěte, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půle dvacátého století. Mnohokrát v životě pocítí, že jím druzí opovrhují pro malý vzrůst, pro sympatie k Němcům, pro jeho češství, proto, že má původ odloženého dítěte, i pro osobitou životní filozofii. Nikdy však nezatrpkne, neoplácí nenávistí, nemstí se. Touží po bohatství a uznání ve své profesi, touží po milující ženě. Na sklonku života v šumavských lesích nakonec pochopí, že přizpůsobivost není vždy cestou ke šťastnému životu.

6. Ruta Sepetysová: Potrhaná křídla

Potrhaná křídla – New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byl prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ní neuměla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit a vymanit se z bahna Čtvrti, která se jí snaží stáhnout dolů?

7. Ian McEwan: Pokání

Pokání – Je to jen svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každým okamžikem do útoku? Ve svém doposud posledním románu Pokání dovedl Ian McEwan tuto myšlenku k dokonalosti.

8. Jack Kerouac: Na cestě

Na cestě (audiokniha)- Román Na cestě se stal synonymem pro celé dílo Jacka Kerouaca: symbolizuje mýtus, který se s autorovým životem pojí, dal jméno i životnímu stylu, který se snažily naplňovat tisíce čtenářů. Kerouac objevil svou metodu spontánního psaní, které se neohlíží na literární konvence ani na vkus prudérního amerického měšťáka. S tímto krédem přistupuje k líčení svých zážitků na cestách po Americe.

9. Vladimir Nabokov: Lolita

Lolita (e-kniha) – Lolita, Lola, Lo, Lolitchen, Lottelita…Samotné jméno titulní hrdinky a jeho proměny, vyvolávající hravé i trýznivé asociace, naznačují od prvních řádek Nabokovova nejslavnějšího románu míru obsese jeho vypravěče a protagonisty Humberta Humberta mladičkou Dolores Hazeovou, zároveň ale i nekonečnou prchavost předmětu jeho vášnivého a zničujícího citu. Bolestná, šokující i dojemná zpověď čtyřicátníka Humberta o bezmezné erotické posedlosti kouzlem dvanáctileté „nymfičky“ a jejích tragických důsledcích.

10. Boris Pasternak: Doktor Živago

Doktor Živago – Životní příběh Jurije Andrejeviče Živaga. Začíná v momentě, kdy mu zemře matka. Jeho otec spáchá sebevraždu. Jurij vyrůstá u svého strýce v Moskvě a stane se lékařem. Tou dobou v Rusku začíná jedna z nejkrutějších zim a propuká revoluce. Z bohaté rodiny Živagů se ze dne na den stanou lidi bez domova…

11. Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye

Obraz Doriana Graye (audiokniha) – Příběh trojice mužů z lepších kruhů – naivního narcise, protřelého cynika i umělce se sklony, o nichž se v tehdejší slušné společnosti nemluvilo – je zarámován osudem portrétu, na němž věhlasný londýnský malíř vypodobnil svého chráněnce Doriana Graye a poté ho mladíkovi ohromeného vlastní krásou daroval.

Autorka: Ema Krhovská, Knižní poradna

Soutěž (ukončena)

Napište nám do komentářů další tip na knihu, která se hodí k Velkému Gatsbymu, a svůj tip zdůvodněte. Dva z vás odměníme lahví likéru Baileys Irish Cream. Zúčastnit se mohou všichni, kterým je více než 18 let. Soutěž končí v úterý 30. září 2014. Nezapomeňte, že pro zobrazení komentáře je nutné potvrzení přes Váš e-mail. Úplná pravidla soutěže

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *