10 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbily Žítkovské bohyně

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Pokud jste dočetli pohádku, upírskou fantasy nebo erotický román, pak máte po problému – ať šáhnete po čemkoliv, pravděpodobně to bude velmi podobné. Jenže co když přečtete dobrý román? Například Žítkovské bohyně? Co dál? Dali jsme hlavy a knihy dohromady a pokusili jsme se pro vás vybrat knihy, které by se vám mohly líbit. Žítkovské bohyně v nich bohužel nevystupují, ale šance, že se vám budou líbit, je velká (pakliže se vám líbil bestseller Kateřiny Tučkové).

1. Jiří Jilík – Žítkovské čarování

Ne každý je obeznámen s touto knihou, takže s ní rovnou začneme. Žítkovské čarování může budit dojem, že se chtělo svézt na vlně zvýšeného zájmu o žítkovské bohyně, ale pravda je úplně opačná – to tato kniha započala módní oblibu bohyní. Jiří Jilík ji napsal několik let před Kateřinou Tučkovou a právě jeho kniha byla inspirací pro tolik oblíbený román. V Žítkovském čarování se na fenomén bohyň můžete podívat z jiného úhlu. Románová forma je tu vystřídána investigativní reportáží a vše začíná dostávat o něco jasnější obrys.

2. Marie Michlová – Smrt Můz

Marie Michlová dopsala tento pět set stránkový opus po osmi letech a ve svých třiadvaceti letech se stala snad nejchválenější debutantkou, jakou jsme tu kdy měli. Není se čemu divit – oněch osm let práce na románu o nejslavnějším romanopisci 19. století, Johnu Smithovi, je opravdu vidět. Nádherná hra s jazykem a stylem vás protáhne životním osudem Smithe, a je úplně jedno, že nikdy neexistoval. Postavy které potkává a které se mu pletou pod nohy reálné byly a právě hra fikce, vtipu a zamyšlení nad podstatou umění dělá z této knihy velmi svižnou a zábavnou studii jak umění, tak umělců zároveň.

3.  Catalin Dorian Florescu – Jacob se odhodlá milovat

Abych pravdu řekl, když jsem začal procházet knihy, které by se v tomto článku mohly doporučit, Jacob se odhodlá milovat byla první kniha, která mě napadla. Je to jedna z těch knih, kterou prostě chcete doporučit komukoliv, ať už čte cokoliv. Že jsem takto posedlý si omlouvám tím, že jde o opravdu dobrou knihu, v čemž mi dává za pravdu fakt, že kniha získala Švýcarskou knižní cenu (autor je německy píšící Švýcar původem z Rumunska). Jacob se odhodlá milovat mapuje těžký život rodiny lotrinských kolonistů v rumunském Banátu a to především v první polovině 20. století. A první polovina 20. století v Banátu byla extrémně zajímavá – chvíli vám na zdi musel viset Lenin, pak Hitler, pak Stalin, všichni byli v jeden moment kamarádi, pak spiklenci, kolaboranti atd. Pokud hledáte opravdu silný příběh o lásce a zradě, Jacob má kapacitu vás nadobro vyždímat.

4. Ljudmila Ulická – Daniel Stein, překladatel

Ljudmila Ulická s románem Daniel Stein, překladatel opět ukázala, že moderní ruští autoři v ničem nezaostávají za slovutnými legendami ruské literatury. Daniel Stein je komplikované dílo, komplikované z pohledu stavby (knihu tvoří protokoly, záznamy výslechů, školní debaty, přepisy udání) a z pohledu významu. Relativně střídmých 400 stran totiž předkládá mnoho hlubokých témat a ještě hlubších otázek, které nakonec zodpovídá s lehkostí a grácií, to je koneckonců i hlavní devízou románu. Na pozadí židovského překladatele, který zachránil několik stovek životů totiž nevzniká plačtivé a kýčovité drama, ale opus, který za vás dokáže jasně formulovat, co je špatné a co je dobré.

5. Muriel Barberyová – S elegancí ježka

Nechci nikoho lanařit na úspěch a ceny, ale tohle se nedá nezmínit – S elegancí ježka se po svém vydání v roce 2006 držel přes 100 týdnů na vrcholu žebříčku prodaných knih ve Francii. A sto týdnů, to už není náhoda. Muriel Barberyové se totiž povedlo to, co na první pohled vypadá jako skoro až nadlidský úkol. Do prostého příběhu jedné domovnice a dvanáctileté, inteligentní a potencionální sebevražedkyně dokázala procpat hluboké filozofické otázky a to takovým způsobem, že se toho nemusí bát ani největší odpůrce filozofie, který jen při vyslovení tohoto slova rovnou usíná. Dá se říci, že se to Barberyové povedlo s elegancí ježka. Nenápadně, ale pichlavě, pomalu, ale svým způsobem poeticky mapuje, co vlastně obnáší život.

6. Květa Legátová – Želary

Asi nemá smysl se tu hluboce rozepisovat nad touto fenomenální prózou. Želary se dočkaly filmového zpracování, mnoha cen, několika dotisků a všeobecného uznání. Zaslouženě. Meziválečný život nebyl lehký, o čemž vás přesvědčí těchto osm vnitřně propojených a ucelených próz. Legátová má schopnost uhranout a podat sentimentální a melancholické výjevy s grácií. Rozhodně doporučujeme, i když jste viděli film a myslíte si, že příběh Jozovy Hanule znáte.

7. Hana Androníková – Zvuk slunečních hodin

Hana Androníková už bohužel není mezi námi, její knihy ale naneštěstí pořád jsou. Zvuk slunečních hodin je románem pro vás, pakliže máte rádi několik vypravěčských rovin odehrávajících se v několika časových i zeměpisných pásmech. Baťovský Zlín během okupace, Indie třicátých let či poválečná Amerika – to vše jsou místa, kde se odehrává dramatický a osudový příběh dvou českých emigrantů. A jako bonus, kniha zaujme i svým vytříbeným a rafinovaným jazykem.

8. Sándor Márai – Judita

Nemůžu si pomoc, ale tentokrát není anotace nudná, ale naprosto a dobře vystihující podstatu knihy: “V hluboce psychologickém dramatu, plném jemných rozporů a překvapivých paralel, vyjádřil Márai nadčasové porozumění lásce i vášni a mistrovsky v detailu rozehrál stěží uchopitelné nuance a vystihl nepřekročitelné hranice ve vztazích mezi lidmi. Hranice, které nakonec vypovídají o konečném smyslu života.” Dobře, poslední věta anotace už je trochu za hranou PR kýče, ale pravdou je, že Judita nenabízí jen další a omletý příběh milostného trojúhelníku.

9. Hannah Kentová – Agnes

Agnes, hlavní hrdinka stejnojmenné knihy, má dost daleko k tomu, aby byla podobná žítkovským bohyním. Spíše je jejich opakem – je totiž vražedkyní. Za vraždu svého pána je tedy alespoň odsouzena a to k trestu smrti, na který si ovšem musí počkat na farmě strážníka Jóna Jónssona. A jak to tak samozřejmě bývá, nic není tak, jak se na první pohled zdá. Kniha zaujme nejen touto zápletkou (ostatně, jedná se o skutečný příběh poslední popravené ženy na Isladnu), ale především způsobem, jakým vykresluje situaci na islandském venkově, který dokáže být velmi nehostinný a krutý, stejně jako lidé.

10. Simon Mawer – Skleněný pokoj

Skleněný pokoj je vcelku profláknutý román, ale pro jistotu dodávám, že onen pokoj se nachází ve vile Tugendhat, architektonickém klenotu na kopci vysoko nad Brnem. V románu Simona Mawera se pak tato památka mění v epicentrum příběhu, který sleduje v podstatě celou šíři dvacátého století v Česku – nacismus, komunismus, vše je tu podáno na pozadí jedné budovy a jejich obyvatel, kteří na rozdíl od vily Tugendhat dokonalí rozhodně nejsou. Bonusem je poté fakt, že tuto nanejvýš českou záležitost napsal cizinec (navíc tak dobře, že kniha byla nominována na Man Booker Prize).

Autor: Jakub Šimáček

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *