10 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbila Dívka ve vlaku

Připněte si obrázek na svůj Pinterest: 

Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje a proto se rozhodne obrátit na policii. Dívka ve vlaku se stala hitem, kterému propadli i čeští čtenáři. My vám dnes přinášíme tipy na knihy, které jsou podobné tématem či mírou napětí.

1. Peter Swanson: Na zabití

Na zabití – Cizím lidem se nikdy nesvěřujte se svými problémy. Úspěšný podnikatel Ted Severson, který zbohatl na internetových startupech, při čekání na odložený let z Londýna do Bostonu toto pravidlo poruší. Snad proto, že vypije příliš mnoho martini, anebo že je neznámá Lily, která se s ním dá do řeči v letištním baru, až příliš přitažlivá. Z nezávazné konverzace se vyklube důvěrná hra na pravdu a přiopilý Ted se svěří, že ho jeho manželka podvádí. Lily zcela vážně prohlásí, že někteří lidé si nezaslouží žít, a bude-li chtít, pomůže mu ženu zabít.

2. Sabine Durrantová: Pod kůží

Pod kůží – Gaby Mortimerové na první pohled nic nechybí – je hvězdou populárního televizního pořadu, matkou osmileté dcerky, s manželem Philipem, úspěšným finančníkem, žijí v luxusním domě na londýnském předměstí. Když však jednoho rána narazí při běhu v místním parku na mrtvolu neznámé dívky a uvědomí o nálezu policii, uvede do pohybu sled událostí, které její život nenávratně změní. Psychologický thriller, ve kterém nelze nikomu věřit a vše je jinak, než se na první pohled zdá, čtenáře nepustí až do poslední stránky a svého zcela nečekaného vyústění.

3. Louise Doughty: Ulička Apple Tree Yard

Ulička Apple Tree Yard – Příběh o nevěře s nedozírnými následky. Genetička Yvonne Carmichaelová má všechno – skvělou kariéru i skvělé manželství. Ale jednoho dne potká tajemného muže, do něhož se bezhlavě zamiluje a je pro něj ochotná udělat cokoli, včetně sexu na veřejnosti, v postranní uličce Apple Tree Yard. Je pevně přesvědčená, že oba své životy dokáže udržet striktně oddělené. Netuší, že právě spustila lavinu, která její štěstí rozbije na padrť, převrátí jí celý život a přivede ji až na lavici obžalovaných a k obvinění z vraždy.

4. Liane Moriarty: Na co Alice zapomněla

Na co Alice zapomněla – Když se Alice probere na zemi v posilovně, má na hlavě pořádnou bouli a myslí si, že je jí dvacet devět a čeká první dítě se svým superúžasným manželem Nickem. Jenomže pak se dozví, že se jí z paměti právě vymazalo deset let života a že je ve skutečnosti devětatřicetiletá neurotička, která nejraději tráví svůj volný čas v posilovně nebo na poradách školního výboru se ženami, jež kdysi nesnášela. Jak se to stalo, že se její život tak radikálně změnil? Proč ji její manžel nenávidí? Co tak hrozného provedla, že s ní její milovaná sestra skoro nemluví? A do toho si není schopná vůbec vzpomenout na svoje tři děti – ne, Alice se najednou vidí jinýma očima a ta nová žena, o které jí vyprávějí, se jí vůbec nezamlouvá. Najde způsob, aby se znovu stala tím člověkem, kterým bývala?

5. Gillian Flynnová: Zmizelá

Zmizelá – Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?

6. S. J. Watson: Dřív než půjdu spát

Dřív než půjdu spát – Christine Lucasová trpí zvláštním druhem amnézie. Když se každé ráno podívá do zrcadla, nepoznává tvář, kterou v ní spatří – od autonehody, při níž ztratila paměť, uplynulo už 18 let. Každé ráno ji cizí muž v její posteli přesvědšuje, že je jejím manželem, a znovu se od něj dozvídá tytéž podrobnosti: kde žijí, jak dlouho jsou spolu… O případ se zajímá ambiciózní doktor Nash, s jehož pomocí si Christine vede deník. Zprvu sice netuší, proč by ho měla schovávat před svým manželem, ale postupně zjišťuje, že před ní její muž spoustu věcí tají.

7. Tana Frenchová: Místo pro tajnosti

Místo pro tajnosti – V areálu soukromé dívčí střední školy v Dublinu bylo nalezeno tělo chlapce. Vraha se vypátrat nepodařilo. O rok později se na nástěnce ve škole objevuje fotka oběti s anonymním vzkazem: Vím, kdo ho zabil. Dostává se do rukou mladého detektiva Stephena Morana, který ji chápe jako příležitost vydobýt si místo na vysněném oddělení vražd. Spolu s kontroverzní policistkou Conwayovou znovu otevírají případ a při vyšetřování odkrývají nitky příběhu, který před rokem zůstal utajen. V kulisách staré internátní školy v Dublinu vedené řádovými sestrami číhá na každém kroku temno a je zjevné, že několik studentek nemá z různých důvodů zájem říkat pravdu. Svět dospívajících dívek se ukazuje být tajemnějším a nebezpečnějším, než si oba detektivové uměli představit. Místo pro tajností je napínavý a vzrušující příběh o přátelství a věrnosti, krutosti dívčího kolektivu a touze vzepřít se uniformitě.

8. Elizabeth Littleová: Nejdražší dcera

Nejdražší dcera – Bývalá vymetačka večírků Jane Jenkinsová je chytrá, okouzlující… a má za sebou deset let ve vězení. Kdysi byla na vrcholu slávy jako společenská celebritka, ale pak ji odsoudili za vraždu matky, krásky z vyšší společnosti známé svou charitativní činností a bohatými manželi. Kvůli formálnímu pochybení policie se Janie dostala na svobodu. Utíká před médii a zároveň se snaží sledovat stopy, které, jak doufá, ji dovedou k matčinu vrahovi. Problém? Janie si není úplně jistá, jestli jím není ona sama…

9. Harlan Coben: Chybíš mi

Chybíš mi – Na začátku to vypadalo jen jako obyčejná profilová stránka tak jako spousta jiných na internetové seznamce. KaDonovanová, osamělá policistka newyorského sboru, dostala předplatné na tenhle web od své kamarádky Stacy. Ale pak si Kat lépe prohlédne fotografii muže, který ji zaujal, a najednou jako by její svět kolem ní i v ní vybuchl. Ze snímku na ni hledí její bývalý snoubenec, Jeff, který jí zlomil srdce a kterého osmnáct let neviděla. A to ještě netuší, co všechno se kliknutím na jeho stránku otevře… Kat nejprve doufá, že se možná její život od téhle chvíle začne ubírat lepším směrem. Pak ji však osloví mladičký Brandon, který tvrdí, že jeho matka zmizela a že v tom má prsty Jeff. A z minulosti se začnou vynořovat nejen Jeffova tajemství, ale i znepokojivé otázky týkající se všech lidí, které kdy Kat milovala…

10. Sophie Hannah: Pusinka

Pusinka – Jen na pár hodin si Alice Fancourtová odskočila od svého dvoutýdenního miminka. Starost o malou Florence svěřila svému manželovi. Jakmile však po návratu vstoupí do dětského pokoje, jako by se propadla do zlého snu. Trvá na tom, že dítě, které leží v postýlce, není její dcera. Její manžel David tvrdí, že Alice buď lže, nebo se zbláznila. Jenže Alice ví, že musí policii přesvědčit, než bude příliš pozdě… První román, ve kterém se čtenářům představují policisté Charlie Zailerová a Simon Waterhouse.

Autorka: Olga Zbranek Biernátová, Knižní poradna

Jaká kniha podle vás chybí v našem výběru? Napište nám další tipy do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *