10 knih, které si přečtěte, pokud máte rádi Deník malého poseroutky

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih: 

Gregovi Heffleymu je jedenáct let a dostal deník, vlastně zápisník, protože deník je pro holky a tou zcela jistě Greg není. Do svého zápisníku si tak může zapisovat své zážitky z víceletého gymnázia, ve kterém se snaží přežít dennodenní setkávání se staršími kluky. Jeho zápiskům ale neunikne ani jeho rodina či dost nestandardní kamarád Rowley, díky kterému není o zážitky nouze.

A i když je Gregových deníků hodně (nedávno vyšel 8. díl), nestačí to. Podívejme se tedy na nějaké další knihy, které k poseroutkovi ladí.

1. Liz Pichon: Tom Gates – Úžasný deník

Tom Gates – Úžasný deník / Super hustý výmluvy / Všechno je fakt šílený! / Geniální nápady (většinou) / Naprosto fantastický (skoro ve všem) – Prvním tipem a zároveň i mojí nejoblíbenější knihou je tento doslova a do písmene úžasný deník, z dílny L. Pichonové, ve kterém je patrně více obrázků než textu, ale vůbec to nevadí! I tak je super. Hlavním představitelem je, jak už název napovídá, Tom Gates, který si rád kreslí obrázky. Věřte tomu, že pokud vás vizuálně zaujala obálka, z vnitřku budete nadšeni.

Tomovi je deset let a jeho život je opravdu pestrý. Se svým kamarádem Derekem si založili skupinu Zombijský Rafani a doufají, že s ní jednou prorazí. A než se tomu tak opravdu stane, zbývá ještě spousta času na provokování jeho sestry a snahy zaujmout Amy, nejhezčí holku ve škole.

2. H. N. Kowitt: Vítejte v klubu trapáků

Vítejte v klubu trapáků – Danny Shine má ve škole nálepku podivína, protože má rád komiksy a vše co k nim patří. Není tedy divu, že se jednou ocitne na seznamu Klubu trapáků, který je umístěn na dívčích záchodcích. Nikdo se na takovém seznamu nechce ocitnout a už vůbec ne Danny. Rozhodne se své jméno přeškrtat a ačkoliv se mu to povede, nebude to bez následků – Danny je týden po škole společně s největšími průšviháři ve škole. 

3. Lincoln Pierce: Velkej frajer Nate

Velkej frajer Nate je prostě třída / Znovu v akci / Jede / Hraje vabank / Když mu cvakne – Další ze zajímavě zpracovaných knih patří frajerovi, jakým Nate bezpochyby je. Jeho vtipné glosy, kterými častuje okolní svět, jsou tím pravým osvěžením, když vás vše okolo zrovna nudí. Tak trochu kocour Garfield spojený s Malým poseroutkou vám zaručeně zvednou náladu.

V běžném životě je Nate tak trochu smolař, ale sušenka pro štěstí mu předpověděla, že se to změní. Takže na scénu přichází Nate, aby vše otočil k dobrému. Jak se mu to podaří, o tom se přesvědčte už sami.

4. Jim Smith: Já nejsem trapnej

Já (ne)jsem trapnej / Já (fakt ne)jsem trapnej / Já nejsem (a nikdy nebudu) trapnej – Z deníků s klučičími hrdiny je poslední knihou Barry Trappney, kterému až donedávna tohle jméno nevadilo, jenže do školy přišel Darren Darenofski a začal si z Barryho dělat legraci! Pořád zpívá „Barry Trappney je trapnej” na melodii k písničce Hodně štěstí, zdraví a přitom se to k tomu ani nehodí! Kniha není psaná přímo deníkovou formou, ale obsahuje velké množství obrázků, takže se dá přimhouřit oko a za deník ji považovat.

5. Rachel Renée Russellová: Deník mimoňky

Příběhy z neslavnýho života / Příběhy neoblíbený pařičky / Příběhy netalentovaný pop hvězdy / Příběhy neohrabaný krasobruslařky / Příběhy nerozumný poradkyně – Jelikož se otec Nikky živí hubením brouků, získal pro svoji dceru stipendium na prestižní soukromou školu. Což už je samo o sobě pohroma, protože Nikky sem vůbec nezapadá. A navíc je tady MacKenzie, dokonalá dívka, která to dává všem na odiv a Nikky má za obyčejnou mimoňku. Deník mimoňky patří mezi to nejlepší z dívčí verze Deníku malého poseroutky. U knihy se baví nejen slečny, ale i jejich rodiče, protože autorka dokázala perfektně vystihnout dívčí dospívání, ve kterém se najde každá dívka či žena.

6. Rose Cooperová: Drby z dívčích záchodů

Drby z dívčích záchodků – O tom, že je to na střední škole složité, se přesvědčí Sofia, která je vše jen ne populární. Navíc, když se před svým idolem nepředvede v tom nejlepším světle, nic nevypadá nadějně. Když ale Sofia začne plést drby o svých spolužácích a učitelích do svého blogu, tak její popularita začne stoupat. Sofia Beckerová totiž ví vše o Middlebrookské středí, a tak cokoliv se zde stane, neunikne jejímu ostřížímu zraku a najde si to cestu do jejího supertajného zápisníku.

7. Jim benton: Můj milý deníčku

Kluci, škola a další šílenosti / Moje džíny jsou fakt děsný! / Radši už nic nedělej! / Řekni, jsem krásná? / Jsou dospělí vůbec lidi? / Pomoc… tohle je fakt Zapadákov! / To mi hlava nebere! / Jsem prostě geniální, no a co?! / Nej kámoška může být jen jedna !? – Jamie chodí na druhý stupeň základky a protože se jí děje spousta věcí, musí je zkrátka někam napsat. Jamie a její kamarádka Isabelle zažívají různá dobrodružství a povětšinou bojují s Angelinou, princeznou celé školy.

A jak říká sama Jamie: „Všechno v mém deníku je rozhodně pravda… nebo aspoň natolik pravda, jak je zrovna třeba.”

8. Wendy Meddourová: Wendy Quillová a krokodýlí ocas

Wendy Quillová a krokodýlí ocas Wendy Quillová je devítiletá pihatá holčička, která se touží proslavit. A o její cestě ke slávě vypráví právě tato kniha. Když se ve škole obsazují role do nové školní hry s názvem Petr Pan a Wendy, tak je přece jasné, že hlavní part nemůže hrát nikdo jiný než Wendy. O to větší šok Wendy zažije, když získá roli krokodýla. Jenže proslavit se v masce krokodýla jde opravdu těžko. Wendy se ale nevzdává a v knize najdete její tři příběhy o tom, jak se stala slavnou.

Kniha navíc obsahuje nádherné ilustrace, které kreslila jedenáctiletá dcera autorky. Zkuste i čerstvě vyšlý 2. díl s názvem Wendy Quillová touží po zvířátku.

9. Jacqueline Wilsonová: Můj tajný deník

Můj tajný deník – Jacqueline Wilsonovou už asi znáte, a pokud ne, tak se co nejdříve podívejte do jejích knih. Příběhy jsou velmi dobře napsané a spousta dívek na nich vyrůstala. Můj tajný deník se věnuje životu Jacqueline Wilsonové, který byl pořádně pestrý. Autorka se tak podělila o své dětství a problémy, které zažíval snad každý dospívající teeneager.

10. Walt Disney: Tajný deník Violetty

Tajný deník Violetty – Pokud máte rádi seriály z dílny Disney, pak zcela určitě znáte Violettu, mladou a talentovanou dívku, která se vrací se svým otcem do Buenos Aires. Knižně teď vychází její deník, který je plný zážitků, snů a představ. To vše navíc doplňuje obrazová část deníku, ve které naleznete nejrůznější lustrace, ale i typy písma. Tak nějak si představujeme deník dospívající dívky.

Bonus: Můj (nový) vlastní deník malého poseroutky

Můj (nový) vlastní deník malého poseroutky – Pokud vás žádný z deníků nezaujal, pak je na čase zkusit svůj vlastní deník. Z dílny Malého poseroutky vyšel předepsaný deník, který vám pomůže vytvořit podobné dílo, jako Greg Heffley. Najdete zde nejen předpřipravené stránky, ale i volné místo na své vlastní myšlenky.

Autorka: Ema Krhovská, Knižní poradna

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *