Vyhrajte knihu Dívka v pavoučí síti

Uplynulo přesně deset let od vydání knihy Muži, kteří nenávidí ženy, prvního dílu úspěšné krimi trilogie. Autor, Stieg Larsson, bohužel podlehl v roce 2004 infarktu. Když se tedy nakladatelství rozhodlo pro pokračování, svěřilo úkol Davidu Lagercrantzovi.

Lagercrantz vystudoval náboženství a filozofii a pracoval jako novinář. Psal převážně o kriminálních případech. Vždy však toužil po spisovatelské dráze. A povedlo se. Má na svědomí několik populárně naučných knih a románů. Proslavil se dílem Já jsem Zlatan Ibrahimović, biografií fotbalisty, přistěhovalce vyrůstajícího ve švédském Rosengardu, který se stal, i přes nelehké dětství, slavným sportovcem. 

„Od té doby, co vyšla kniha Já jsem Zlatan Ibrahimović, se hrnuly nabídky na knihy jedna za druhou. Ale ani jedné jsem tak nepropadl. Když jsem se poprvé dozvěděl o Miléniu a otřepal se z prvotního šoku, nemohl jsem se dočkat, až se do toho pustím. Ani si nevzpomínám, kdy jsem se naposledy na něco tak těšil — těšil a zároveň se toho děsil.“

Autor nevycházel z podkladů, které po sobě Larsson zanechal, ale stvořil nový, vlastní příběh. Znovu se však potkáváme s Lisbeth Saladerovou a Mikaelem Blomkvistem. Vyhořelý Mikael chce změnit zaměstnání, jednoho dne ho však kontaktuje profesor Frans Balder, odborník na výzkum umělé inteligence, a chce mu předat důležité informace o americké zpravodajské službě. Blomkvist ví, že on i časopis Milénium nutně potřebují exkluzivní reportáž, aby se znovu probudili k životu.

„Nějaký čas jsem žil v utajení, v bublině. Psal jsem na počítači bez připojení k internetu, abych se ochránil před hackery, a když jsem posílal nějaké e-maily o knize, používal jsem zašifrované výrazy. Na otázky, čím se právě zabývám, jsem odpovídal mlhavě a tajuplně.“

David Lagercrantz si vzal na pomoc hackery a matematiky, zkoumal staré symboly a kódy, aby bylo dílo co nejautentičtější.

Trilogie Milénium sklízí obrovský úspěch, prodalo se přes 80 milionů výtisků. Čtvrté pokračování bylo za účasti nakladatelů a autora představeno na knižním veletrhu v Londýně a jeho celosvětové vydání je naplánováno na 27. srpna. 

Soutěž

Úplná pravidla soutěže 

Výherci:

  • Jiří Kétyi
  • Dušan Kříž
  • Eva Lenická
  • Eva Popelková
  • Šárka Kyslíková
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *