Vyhrajte audioknihu Babička pozdravuje a omlouvá se

Nový román celosvětově oblíbeného autora Fredrika Backmana Babička pozdravuje a omlouvá se sklízí nadšené ohlasy a představuje ideální příběh na léto. Nyní vychází také jako audiokniha v podání ostřílené dabérky Valérie Zawadské. A když se tvorby zhostí dovedný kolektiv z nakladatelství OneHotBook, úspěch je zaručený. Soutěžte s námi o 5 audioknih.

Když v roce 2012 vyšla Fredriku Backmanovi autorská prvotina Muž jménem Ove, vystřelil na přední příčky knižních bestsellerů a prodal ve Švédsku přes půl milionu výtisků. Zanedlouho si nerudný morous Ove získal čtenáře ve více než pětadvaceti světových jazycích a zapsal Backmana mezi ostře sledované spisovatelské talenty dnešní doby. Česká republika nebyla výjimkou, a když se roku 2014 vydavatelství OneHotBook zhostilo zvukové podoby v interpretaci Jana Vlasáka, obdržela cenu Audiokniha roku 2014 coby Absolutní vítěz.

Je proto jasné, že od mladší sestry prvního románu lze mít nadějná očekávání. Babička pozdravuje a omlouvá se přináší pod heslem „být výjimečný je nejlepší způsob, jak být jiný“ mimořádný příběh sedmileté Elsy a její temperamentní babičky. Nahlíží na hluboké a vřelé pouto ženy a její vnučky, které je však prošpikované již dobře známým Backmanovým humorem.

A tak je babička pro Elsu vlastně superhrdinkou, která je ve svých osmasedmdesáti letech schopná vloupat do ZOO, strašit sousedku sněhulákem, vzpírat se zatčení nebo vítat Jehovisty v rozhaleném županu… Umí také vytvořit ten nejúžasnější pohádkový svět a své vnučce Else přichystá nezapomenutelné dobrodružství. V téhle honbě za pokladem je třeba doručit několik vzkazů s omluvou a zejména zjistit, že nic není takové, jaké se to na první pohled jeví. Koho babička dopisem pozdravuje a omlouvá se a proč už to nemůže udělat sama?

Nenucená lehkost a opravdovost tohoto románu nyní nabývá i zvukové podoby. Režisérské taktovky se chopil rozhlasový matador Michal Bureš, román pak promlouvá hlasem charismatické vypravěčky Valérie Zawadské a je podbarvený původním hudebním doprovodem. Oproti Ovemu přinese nové audio zpracování ještě něco nového: „Předchozí Muž jménem Ove byl jako příběh muže, o němž si všichni myslí, že je neruda, ale v jeho niterném světě se skrývají netušené hlubiny, jednoznačně postavený. Zatímco tady se soustředíme na to, jak holčička vypovídá o babičce a o svém okolí, ale i na to, jak to vidí babička… A obě dvě roviny interpretace je třeba ohlídat, což se Valérii velice dobře daří, aniž by ztratila potřebné tempo a barvitost jednotlivých figur,“ objasňuje Bureš.

Samotná herečka našla v příběhu a jeho postavách velké zalíbení, které se promítlo i do věrnosti jejího hlasového zpracování. „Poprvé jsem dostala možnost číst úplně sama celou audioknihu. Navíc s vynikajícím režisérem Michalem Burešem, i se skvělým zvukařem a ještě k tomu s takhle úžasným textem. Než jsme začali točit, tak jsem tenhle román přečetla třikrát. Plakala jsem miliónkrát, protože je to tak dojemné, tak citově zabarvené, tak úžasně napsané, že… jsem chtěla být ta malá holčička. Je to nesdělitelný pocit a opravdu nádherný text,“ prohlašuje Záwadská.

Soutěž (ukončena)

Úplná pravidla soutěže

Výherci a jejich odpovědi na otázku „Sedmiletá Elsa miluje komiksy, superhrdiny, Harryho Pottera, svou nebelvírskou šálu, babiččiny pohádky o Miamaském království, jejich tajném místě, a Wikipedii, na které si vyhledává výrazy a cizí slova, jimž ještě nerozumí. Kdybyste jí měli vybrat jednu knihu k přečtení, jakou byste jí doporučili a proč?“

Ondřej Zvolský – Vybírat knihy někomu jinému je tak trochu pro chytráky, nemyslíte? Else má kvalitní literatury přece dost. Krom toho Harry Potter se dá číst pořád dokola. Zvlášť, když bude číst Harryho Harrymu. Ale kdyby jí i tak zbyl čas, což se u skoro osmiletých holčiček děje zřídka, sáhnul bych po Fimfáru. Život je totiž vždycky lepší, když někdo vypráví a pan Werich vypráví náramně. Ale nejsem si jistý. Vyšlo ve švédštině?

Ulrika Horáčková – Elsa by si měla přečíst Knihu džunglí. Je tam všechno. Vůně dálek, magie vzdálených a exotických míst. Hrdina, co mluví jazykem zvířat. Pradávný nepřítel ve stínu džungle s drápy jako šavle. Poklad, láska, přátelství… A nakonec ponaučení o tom, jak je rodina „naše smečka“ důležitá a že když hrdina překoná strach, zvládne cokoliv na světě.

Hana Lipovská – Jak jsem měla možnost Elsu poznat, darovala bych jí Sofiin svět od Gaardera. Sofie by mohla být pro Elsu dobrou literární kamarádkou. Také má vlastní „království“, které je také plné superhrdinů a navíc její příběh obsahuje dostatek cizích slov k hledání na Wikipedii. A že to není knížka pro sedmiletou holčičku? Pro normální holčičku možná ne, ale Elsa, která zná už v sedmi celého Harryho má daleko širší duševní obzory!

Iva Kadlecová – Else bych jednoznačně doporučila knihu Malý bílý koníček. Je totiž stejně neobyčejná, jako Elsa. Je v ní tajemství, kouzla, vtip a především srdce autorky. Malý bílý koníček by se jí stal dobrodružstvím, o kterém může v noci snít, protože hlavní hrdinkou je třináctiletá holčička Mary, která odhaluje tajemství své rodiny za doprovodu věrných přátel, mezi nimiž nechybí ani zvířátka. Je to krásný pohádkový příběh, bohužel dnes tolik opomíjený. A je to škoda, neboť by mohl být součástí snů mnohých dětí, včetně Elsy.

Vendula Marešová – Elso, přečti si určitě The Talking Parcel – Mluvící balík od Geralda Durrella. Já ji na prvním stupni ZŠ milovala a miluji ji dodnes. Věřím, že tě země Mytologie nadchne stejně jako kdysi mne – krutí baziliškové mě ovlivnili natolik, že tříletému synovi jsem vymyslela personifikaci nemoci – Bazilišku, která miluje neumyté ruce a párky v rohlíku. A pak si na Wiki vyhledej, jak se jmenuje italský dezert z mrkve, taková studená „polévka“ s kondenzovaným mlékem.. Bylo to něco jako čarotele (čarotelata jsou úžasná, něco mezi hlemýžděm a krávou a jejich rosol se dá „vmyslet“ do čehokoli, co si vymyslíš!). Mně tu knihu kdysi koupila moje babička, která je asi trochu podobná té tvojí – doma chodí celé léto nahá – otvírá, ale zahalená i Jehovistům –  a když jsem jako malá brečela, že až umře, nikdo už mi nikdy neudělá tak dobrý okurkový salát, řekla mi, že až umře, narodí se znovu jako želvička a já půjdu po pohřbu do zverimexu, a první želva, která na mě mrkne, je ona, já si ji koupím a budu ji mít doma  budeme zase spolu a budeme se smát. Přeji krásné čtení a pozdravuj ode mne  Papouše:)

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *