Inheritance

Inheritance předchází tři díly: Eragon, Eldest a Brisingr. Pokud jste je nečetli, můžete se přesto pustit rovnou do čtvrtého dílu. Autor s vámi počítá a děj předchozích knih shrnuje v úvodní kapitole. V první části knihy se hodně věnuje i kultuře země, kde se odehrává děj (Alagaësie) a snaží se vysvětlit pohnutky jednotlivých postav. Pro “nové” čtenáře to může být výhoda, ale ti, kdo už mají Dračí jezdce přečtené, se možná budou trochu nudit.

První polovina knihy je hodně popisná, často uhýbá od hlavní dějové linky a přináší několik zajímavých vedlejších příběhů. Druhá polovina je pořádně “akční” a ani nevíte jak, najednou sledujete souboj Dračího jezdce Eragona s Galbatorixem. Závěrečné střetnutí je rozhodně čtivé a plné překvapivých zvratů.

Celá tetralogie je čistokrevná fantasy: smyšlený svět je obydlený elfy, trpaslíky a dalšími neobvyklými rasami (urgalové, kočkodlaci…), magie je běžnou součástí života a všechny postavy jsou černobíle rozděleny na “hodné” a “zlé”. Jádrem příběhu je souboj dobra a zla – hádejte, kdo nakonec vyhraje…

Christopher Paolini je velmi mladý autor (* 1983), Eragona (1. díl tetralogie) napsal v 15 letech. Původně ho nechtěl publikovat, nakonec ho přemluvila rodina a v roce 2002 (v jeho 19 letech) vyšel Eragon v rodinném nakladatelství Paolini International LLC. Někteří recenzenti mu vyčítají právě nízký věk a spisovatelskou “nevyzrálost”, jiní obdivují, že už takhle mladý dokázal vytvořit vlastní svět a vystavět v něm bohatý příběh. Odkaz Dračích jezdců je často srovnáván s Hobitem nebo Pánem Prstenů. Pravý fanoušek fantasy ale nemá příběhů nikdy dost a Odkaz dračích jezdců může v jeho knihovničce hrdě stát vedle Tolkienových děl, Sapkowskiho zaklínačských příběhů i Lewisových Letopisů Narnie.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *