Pojďte s námi na Spielbergova Obra Dobra

Karlík a továrna na čokoládu, Matylda nebo Fantastický pan Lišák. To byl teprve začátek. Další z kouzelných příběhů spisovatele Roalda Dahla se dočkal filmového zpracování. Malí i velcí diváci jistě propadnou kouzlu milého a odvážného Obra Dobra a malé Sofie, která se zčistajasna ocitá ve světě obrů.

Z okna londýnského sirotčince i uprostřed noci vychází světlo. Desetiletá Sofie tráví dlouhé noci nad knihami, a když jednoho dne odbije třetí hodina ranní známá jako čarodějná hodina, zjeví se venku obr. Opravdový obr. I přes Sofiin prvotní strach se z nich stávají dobří přátelé. Obr Dobr je vlastně takový vyvrhel – jako jediný odmítá jíst děti. To však nedělá problém těm ostatním. Ti se pomalu začínají objevovat v Londýně a tak se Sofie a Obr Dobr musí dostat do Buckinghamského paláce, požádat samotnou královnu Alžbětu o pomoc a zachránit všechny zmizelé děti.

Režie tohoto magického příběhu o přátelství a odvaze se ujal filmový král Steven Spielberg, který má za sebou řadu úspěšných filmů včetně E. T. mimozemšťana. Je to však zcela poprvé, kdy režíroval celovečerní napůl animovaný film. Na filmu se začalo pracovat již v 90. letech a diváci si jej mohou téměř po pětadvaceti letech konečně vychutnat na plátnech kin.

Ačkoliv kniha poprvé vyšla v roce 1982, tak i dnes si získává srdce mnoha dětí i dospělých po celém světě. Obr Dobr byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků a jde o již sedmou Dahlovu knihu, která byla zfilmovaná.

Obr Dobr byl autorův nejoblíbenější příběh. Hlavní hrdinku pojmenoval po své vnučce, herečce a modelce Sophii Dahl a knihu následně věnoval jedné ze svých dcer Olivii, která v pouhých sedmi letech zemřela na spalničkovou encefalitidu.

Roald Dahl vyrostl ve Walesu jako syn norských emigrantů. Jméno Roald dostal po norském polárním badateli Roaldovi Amundsenovi. Po studiích jako člen výzkumného týmu křižoval Atlantik a později pracoval pro společnost Shell. Jako pilot během druhé světové války okusil život v mnoha zemích jako Keňa, Tanzanie, Irák, Egypt a Řecko. Po válce působil na Britské ambasádě ve Washingtonu. Plno jeho příběhů a knih je inspirováno tím, co za svůj život skutečně zažil a viděl. Psal krátké povídky, příběhy pro dospělé, především dětské knihy a také scénáře.

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte vstupy na předpremiéru filmu ve Zlíně (31. 8. od 18:45 v Golden Apple Cinema), nebo premiéru v Praze (1. 9. od 17:30 v kině Atlas). Stačí odpovědět na tři vědomostní otázky a vymyslet originální odpověď na tu kreativní. Soutěž končí 28. srpna, následující den vybereme výherce – každý získá 2 vstupy. Film dáváme ve 3D s dabingem. Úplná pravidla soutěže

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *