Známý pár má na kontě nejen Pražský kulinářský institut (Prakul), ale i nepřeberné množství skvělých receptů a kuchařek. Každá novinková kniha je očekávaným titulem a jinak tomu není ani nyní s právě přicházející kuchařkou Legendy světové kuchyně.
1. Nejoblíbenější jídlo
Roman: To je jasný, španělský ptáček. Jedině s rýží, nikdy s knedlíkem!
Jana: Nemám jenom jedno. Segedín s knedlíkem, nudle s mákem, šunkofleky a spousta dalších.
2. Největší trapas
Roman: Kde: Paříž, Avenue de la Motte-Picquet, dnes již neexistující restaurace La Gitane. Kdy: někdy před 25 lety. V hlavních rolích: moje báječná žena, já a nejlepší cibulačka na světě. Zápletka: ta cibulačka byla tak dobrá, že jsem si ji ten večer objednal dvakrát. Někdy v půlce druhého talíře jsem nabídl Janě, že se mohu pokusit podobně dobrou polévku pro ni doma uvařit.
Jana: Kecáš, Románku!
Roman: Nevím, je to už dávno….
Jana: Ta cibulačka byla skutečně fantastická. Ale ty jsi řekl, že mi uvaříš úplně tu samou, jen co se vrátíme domů.
Roman: A tak se také, vážení čtenáři, stalo.
Jana: Vaňku!
Roman: Aha, máš pravdu… už si vzpomínám… trvalo mi dva roky, další cestu do Paříže a návštěvu La Gitane s prosbou šéfkuchaři, který mi složitost jednoduchosti, jak připravit jejich geniální cibulačku, vysvětlil. Nevím, jestli je to můj největší trapas, ale…
Jana: Ale podobných situací jsme spolu zažili víc, viď ?
Roman: Ano 🙂
3. Nejtěžší otázka, kterou si kladu
Jana: Vychovali jsme naše děti dobře a použitelně pro život?
Roman: Jak navrhnout Janě kratší procházku, než plánovala.
4. Nejlahodnější nápoj
Roman: Mé preference jsou časově fluidní. Každopádně preferuji 100% kvalitu.
Jana: Šampaňské. Ideálně Dom Perignon.
5. Nejlepší část dne
Roman: Noc, když celý dům už spí.
Jana: Víkendové ráno, když celý dům ještě spí.
6. Nejoblíbenější recept (v nové kuchařce)
Roman: Nesmažené letní závitky, kuře pěti vůní, shakshuka, Eton mess.
Jana: Limetkový koláč, krevetová laksa.
7. Nejšílenější nápad mého života
Roman: Nejšílenější nevím, těch je spoustu, říká Jana. Ale o nejkrásnější se s vámi mohu podělit. Vzal jsem si Janu podruhé a bez rozvodu. Byly u toho jenom naše báječné dcery, které při první svatbě nebyly na světě a dva kamarádi jako svědci.
Jana: Občas mám pocit, že kývnout na některý z Romanových nápadů je fakt šílené. Ale někdy i dost dobrodružné a krásné.
8. Nejlépe utracené peníze
Jana: Za vzdělání našich dětí. A za naši kočičku Gáju.
Roman: Mluvíš mi z duše.
9. Nejlepší dárek, který jsem dostal
Roman: Jsou dva. Vím přesně, kdy jsem je dostal. První v roce 1998, jmenuje se Terezka a druhý je z roku 2001 a jmenuje se Kačenka. A vlastně ještě jeden, když jsme všichni pohromadě.
Jana: Mám radost z každého dárku, vybrat ten nejlepší je nemožné!
10. Nejoblíbenější činnost
Roman: Rochnit se v mé sbírce starých jídelních lístků, dokumentů a kuchařek a kulinářské historii vůbec. Kupování puzzle pro Janu.
Jana: Skládání puzzle. Procházky s Romanem. Cestování.
Novinka: Legendy světové kuchyně
Očekávaná kuchařka roku – Legendy světové kuchyně – zve milovníky jednoduchých receptů s masem i bez masa, kuchaře začátečníky i matadory, domácí i profesionální kulináře, prostě vás – kteří rádi vaříte, na výpravu za nejoblíbenějšími pokrmy světa. Za kvalitou tohoto precizního průvodce domácí kuchyní napříč kontinenty stojí oblíbení autoři kuchařských knih, Roman Vaněk s manželkou Janou a jejich týmem předních českých šéfkuchařů – lektorů Pražského kulinářského institutu. Kniha nabízí nejen nejlepší recepty psané krok za krokem, ale zároveň i jejich příběhy. Pokrmy, které dobyly svět, mají často dlouhou historii a dokládají, že naše touha po dobrém jídle je stará jako člověk sám.
Tento článek vyšel v magazínu Luxor v prosinci 2022.