Ztratit úterý u téhle knihy nebude žádná škoda

Psychoterapeutka Frieda Kleinová si myslela, že už s prací pro policii skončila, ale to se mýlí. Přivolají si ji na konzultaci k nepříjemnému případu. U psychicky nemocné Michelle Doycové je nalezena rozkládající se mrtvola muže. Jenže Michelle nedokáže dát dohromady souvislou větu a celé vyšetřování se tím jen komplikuje. Policie se případu chce zbavit, a tak za vraha označí Michelle, ale tak jednoduché to nebude.

Frieda má na podivné případy snad vyvinutý šestý smysl – podaří se jí policii přesvědčit, že pravda bude úplně jinde. A tak ona a vrchní inspektor Karlsson odkrývají podivnou hru s lidskými životy, za kterou stojí malý podvodníček, který se neznámo jak ocitl mrtvý na gauči nemocné ženy.

Kniha Ztracené úterý je již druhou z připravované sedmidílné série autora Nicci French, pod jehož jménem se ve skutečnosti skrývá manželský pár Nicci Gerrard a Sean French. V prvním díle nazvaném Zlé pondělí jsme se seznámili s psychoterapeutkou Friedou Kleinovou, která se dostane do víru policejního vyšetřování únosu malého chlapce.

A ačkoliv se děj Ztraceného úterý odehrává o více než rok později, psychoterapeutku případ, který řešila s policií naposledy, stále pronásleduje. Frieda k policii nechová velké sympatie, ale nový případ jí nedá spát. Přesto, že se stále snaží udržet si odstup, vyšetřování jí doslova vtáhne do sebe a Frieda se chtíc nechtíc stane jeho součástí.

Ztracené úterý nás provádí centrem i okrajem Londýna. Frieda, policisté a nakonec i čtenář postupně prostupují hlouběji do záhady kolem mrtvoly s falešným jménem a pěkně falešnou náturou. Frieda se stane obětí novinářů, dokonce ani mezi policisty není dvakrát oblíbená, ale jako psychoterapeutka vše zvládá s ledovým klidem.

A to je možná její malá vada – Frieda jedná absolutně bez emocí, je možná až neuvěřitelně chladná. Dokonce, i když se vše zaplete úplně neuvěřitelným způsobem, zachová klid. Mluví sice o rozčilení a výčitkách, ale neprojevuje je. Z celého příběhu vyčnívá a ukazuje se jako hrdinka, jenže čtenářům tak připadat asi nebude.

Ovšem samotný příběh je až krutě reálný. Nejenom smrt podvodníka nebo jeho lákání obětí do svých sítí, ale i chování policie, která se případu snaží co nejrychleji zbavit. Navíc případ samotný je velmi nevšední – téma i vyřešení je poutavé, autoři jakoby nikde neudělali žádnou chybičku. Nesnaží se čtenářům upírat vlastní schopnost řešení smrtelné hádanky, ale na druhou stranu nic neprozradí takříkajíc levně. Úterý bylo možná ztraceno, čas to byl ale příjemně naplněný.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Dáša Čechová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *