6c4bf31e

Život je jedna velká bublina, kterou je někdy potřeba prasknout

Madeline Whittierová je nemocná, doslova alergická na svět. Téměř celý život, nebo alespoň tu valnou část, kterou si z něho pamatuje, tráví zavřená ve zdravotnicky upraveném domě, co ji má udržet co možná nejdéle naživu. Nemá žádné kamarády kromě ošetřovatelky Karly, s níž tráví veškerý volný čas, kdy je její matka v práci. Tak nějak je už se svým životem ve skleněné kouli smířená.

Jenže všechno se změní v okamžiku, kdy se do vedlejšího domu přistěhuje nová rodina. Nejvíc Madeline totiž zaujme nový soused jménem Olly. Nedokáže z něj spustit oči. Zajímá ji, jaký ve skutečnosti je, proč tak rád mizí na střechu, proč si v pokoji ještě nevybalil své věci z krabic, proč má takový posmutnělý výraz…

Madeline ví, že by se o něj rozhodně zajímat neměla, ale zvědavosti se někdy nedá poručit. Brzy už se z koukání stane dopisování, chatování a mluvení z očí do očí. Nic ale nebude tak jednoduché…

Všechno, úplně všechno je kniha, která vás hezky pohladí po duši, ale také si u ní párkrát zaslzíte, možná i popláčete. Není to téma, co by tu už dříve nebylo, ale Nicola Yoonová ho dokázala podat tak sympaticky, že až do poslední chvíle doufáte v příjemné rozuzlení. 

Madeline je milá osůbka, kterou si oblíbíte hned od prvních stránek. Několikrát vás chytí za srdce takovým způsobem, že si budete říkat, že není možné, aby k ní byl život tak krutý. Společně s Ollym budete ze všech sil doufat, že se na její nemoc přece jenom nějaký lék najde.

Madeline ovšem není jediná, kdo se pere s nepříznivým osudem. Své problémy má také Olly, který se společně s rodinou přestěhoval do domu vedle. Jeho otec už nějaký ten čas pije a ani pro ránu nejde příliš daleko. I on se už naučil, že osud vám někdy do cesty klade až příliš vysoké překážky, s nimiž se musíte poprat.

V knize je postav tak akorát na to, aby se člověk zorientoval v celé zápletce, přitom se věnoval hlavně ústřední dvojici. Velkým plusem knihy jsou i různé malůvky, vpisky a vhledy do života hlavní hrdinky. To všechno vám pak celý příběh víc přiblíží. Je to právě jedna z těch knih, která vás prostě dostane. Jen by mohla být o něco delší.

Kniha se letos dočkala také filmového zpracování s Amandlou Stenberg a Nickem Robinsonem v hlavních rolích. Oba jsme už dříve mohli vidět v jiných knižních adaptacích. Amandlu v Hunger Games a Nicka v páté vlně. Oba je znovu uvidíme i v dalších adaptacích, ji v The Darkest Minds a jeho v Probuzení Simona Spiera. Určitě se tak máme na co těšit.

Hodnocení: 

Autor: Petra Sýkorová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *