Život a fantaskní budoucnost Elona Muska ve 12 hodinách

O životních peripetiích, rychlých úspěších, nepochopení, nedorozumění, šikaně, velkých vizích, odvážných krocích, nekalých hrách, maniakální touze po poznání, podnikatelském myšlení, vyjednávacích taktikách i příkořích z dětství nebo šťastných i nešťastných vztazích je životopis Elona Muska. Jeho život je všechno, jenom ne černobílý. Investigativní novinář Ashlee Vance odvedl úžasnou práci. Opravdu. Zmapovat rychlý, neustále se měnící a spletitý život tohoto charismatického muže je nelehký úkol. A jak sám vtipně podotýká v epilogu: Ve chvíli, kdy se kniha objeví na pultech, situace Space X bude o krok dál a Tesla představí další model svého elektrického automobilu.

Audioknihu namluvil Filip Švarc. Jsem dítě 90. let, a tak mě při jeho prvních slovech blesklo hlavou: „To je ten hlas z Kinoboxu!“ Ale nostalgii stranou. Filip Švarc je skvělý vypravěč. V jeho podání uběhne 12 hodin jako nic. Příběh má švih a spád. To je samozřejmě práce Ashleeho Vance, ale vypravěč audioknihy má tu moc obsah knihy podpořit nebo pohřbít.


Při poslechu se ale musíte tak jako tak soustředit a je dobré dávat si sem tam pauzu na úvahy o myšlenkových pochodech Elona Muska, a pokud audioknihu posloucháte v rámci vlastního rozvoje, tak je určitě konfrontujte s vlastními názory. Audiokniha obsahuje komplexní vysvětlení fungování Muskových společností, odkrývá zákulisí aeronautického a kosmického průmyslu nebo pozadí Paypalové mafie. Audioknihu jsem poslouchala při dojíždění tramvají, ve vlaku, v autě, na ulici, při úklidu. Při poslechu doma se mi nejednou stalo, že jsem se zastavila v polovině činnosti a vychutnávala. Jednak mě pohltil děj, jednak způsob vyprávění.

Ashlee Vance dokáže s lehkostí podat spletitost Muskových myšlenek, ukázat jeho pozitivní i negativní stránky. Na životopisech nemám ráda, že bývají tendenční. Tentokrát jsem ten pocit neměla. Tomuto americkému novináři, který mimo jiné píše třeba pro Blomber Businesweek a dlouhodobě přispíval do New York Times, se podařilo vystavit portrét vizionáře, kterého společnost staví po bok technologických velikánů jako Steve Jobs nebo Bill Gates.

Líbí se mi, že životopis nejen mapuje život Elona Muska, ale ukazuje i příběhy jeho kolegů. Dává fakta do širšího kontextu, ukazuje, jak Elon Musk přemýšlí a jak přistupuje k HR, marketingu, PR, k rozvoji inovací nebo motivaci a vedení lidí. Pohled Muska a jeho zaměstnanců se často liší. Je vnímám jako workoholik, nesnesitelný egocentrik, šílenec a podivín. Jeho vlastní lidi se ho často bojí a zbožňují zároveň.

Nakonec 3 myšlenky, které mě zaujaly:

1. Pokud nějaký obor neexistuje, prostě si ho vytvořte. Dívejme se kolem sebe a propojujme obory. Vyplývá to z Muskova přístupu k životu. A dokazují to i příběhy lidí kolem něj. Buďme krativní. Tvořme.

2. „Nejtěžší je vymyslet otázku. Jakmile víte, na co se ptát, odpověď je relativně snadná,“ říká Musk. Buďme zvídaví, přemýšliví a ptejme se.

3. Šéf Google Larry Page je Elonův dobrý kamarád a v knize říká: „Myslím, že lidi prostě dostatečně nevzděláváme v obecném pohledu na zájmy lidstva.“ A má pravdu. Častokrát nevidíme věci jako celek.

Je čas přemýšlet nad tím, co nás v budoucnu čeká. Životopis Elona Muska je vlastně dobrý způsob, jak se seznámit s budoucností, která se děje právě teď.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Anežka Adamíková

Stáhněte si audioknihu v mp3.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *