Humoristický román Ze života občanské společnosti

Autor popisuje nešťastné osudy dvou idealistů v pragmatické společnosti, která už se sice zbavila okovů komunismu, stále však dokáže světu ukázat, zač je toho pořádná byrokracie.

První z dvojice hlavních hrdinů, mladý knihovník PhDr. Roman Libovec, zažívá po vystudování nelehký kontakt s každodenní realitou. Ukazuje se, že intelekt, upřímnost a počestnost nejsou ideály, jež se v dnešní době příliš cení, a tak netrvá dlouho a mladý pan doktor filozofie přichází o byt a vyhlídky na slušné zaměstnání. Jako dar z čistého nebe se v takové chvíli jeví možnost pracovat na pozici tajemníka pro občanské sdružení Spolek přátel kvalitní kultury. Bohužel, nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Roman brzy zjišťuje, že smyslem organizace, pro kterou pracuje, je místo kultury spíš politika a boj o korýtka.

Druhý hlavní hrdina, začínající vyšetřovatel Jindřich Dubský, pln ideálů z policejní akademie, se mezitím pouští do vyšetřování případu tajemného potomka prvních lidí, zvaného Úsvit. Jak se však ukazuje, náplní policejní práce nemusí být vždy jen vymáhání spravedlnosti. A pokud už o nějakou spravedlnost jde, je hlavně důležité, koho se daný problém týká. Největším nepřítelem policisty tak není zločin, ale spíše byrokracie provázející jeho potírání.

Román naštěstí není žádná severská detektivka. Trpké a mnohdy absurdní osudy hlavních hrdinů tak zpřístupňuje autorův satirický nadhled, který dokáže vyvolat výbuch smíchu i v těch nejtěžších situacích.

Z knihy jde poznat, že Vlado Štancel se v popisovaném prostředí dlouhou dobu pohybuje. Ať už jde o popis spolupráce občanských sdružení a “kreativního” účetnictví, jež spolu udržují, nebo scéna z plesu, kdy se schůze smetánky české kultury postupně zvrhává v průměrnou vesnickou zábavu. Pokud máte nějaké zkušenosti s fungováním státního sektoru, najdete v knize mnoho situací, které vám budou až podezřele povědomé.

Styl psaní není úplně standardní, větná skladba a způsob vyprávění působí lehce archaicky, což může být pro některé čtenáře matoucí. Také se v románu nachází množství vedlejších postav, které se nám na poměrně krátkém prostoru knihy nestihnou pořádně představit a tím pádem je mezi nimi občas problém rozlišit, o kterého radu, náměstka, nebo předsedu se zrovna jedná. Pokud však máte rádi českou humoristickou literaturu, nebo se jen chcete chvíli koukat na každodenní problémy trochu s nadhledem, myslím, že se jedná o vhodnou knihu právě pro vás.

Hodnocení: 70%

Autor: Marek Klos

Zroj obrázku: http://asociaceoctopus.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *