Za ochranným štítem…

Co se to ve Švédsku vlastně děje? Dvě mladé dívky, skoro ještě děti, brutálně zavraždí pro peníze taxikáře, ovšem po dopadení neprojeví ani kapku lítosti či nějakého citu. Mrtvola muže, který náhle zemřel při večerní procházce k bankomatu, je ukradena z márnice a vrácena na původní místo úmrtí. Půlka země se ponoří do tmy poté, co se v jedné trafostanici uškvaří člověk. Ve strojovně obrovského trajektu plave mrtvý muž. Počítače jsou čím dál chytřejší a Wallander jim vůbec nerozumí. Kam se to všechno řítí? K optimismu nepřispívá ani Wallanderovo aktuální rozpoložení: má cukrovku, nevede prakticky žádný osobní život a jeho svérázné policejní metody proti němu štvou novináře, kolegy i nadřízené. Dokonce je v takové krizi, že uvažuje o seznámení na inzerát. Ale události z posledních dnů mu nedávají spát. Všechno to spolu souvisí, jenže jak a proč? Hrají v tom nějakou roli ty zatracené kompjůtry?

Tento díl Mankellovy série je víc než zamotaný. Technoteroristé se míchají s necitelnými teenagery, vzpomínky na Afriku ovlivňují práci špičkového IT specialisty a střední třída opouští Švédsko, které už není tou zemí, co bylo dřív. Zatímco první díly série, kde byl výkřikem techniky fax, mi připadaly příjemně retro, pak technologické výstřelky roku 1997 mi při četbě v roce 2016 už tak zábavné nepřipadají. A celá ta snaha vyvolat paniku na světových finančních trzích prostřednictvím kybernetového zločinu? Kdepak jsem to jenom četla? Bohužel tahle kniha u nás vychází s velkým zpožděním…

Naopak výborná je jako vždy linie týkající se Wallandera osobně. Krize středního věku, neschopnost porozumět vlastnímu dítěti, počínající vyhoření a horšící se zdravotní stav, s tím se dokáže ztotožnit spousta čtenářů (ba i čtenářek). Wallander si kolem sebe vytvořil vlastní firewall (ochranný štít) a zjišťuje, že ač mu tenhle životní styl vlastně vůbec nevyhovuje, nedokáže se z něj vymanit. A když už to vypadá nadějně, spolehlivě přijde zklamání.  

První dvě třetiny knihy mají příjemný spád, svůj podíl na tom má i svižné vyšetřování policejního týmu, jehož členy si čtenář už stihl v předchozích dílech oblíbit, rozuzlení samotné už tak atraktivní není. Inu, spojit globální témata s lokálními trestnými činy, to není vždycky hračka.

Hennig Mankell v závěru loňského roku podlehl zhoubné nemoci, a tak se žádné nové knihy ze současnosti od něj již nedočkáme. Pro čtenáře a Wallanderovy fanoušky je tím pádem Firewall povinnou četbou…

Hodnocení: 70 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *