Wallander stojí nad propastí

Komisař Wallander je předlohou spousty severských vyšetřovatelů – nebojí se porušit pravidla, pro svou práci je ochoten obětovat i spánek a zároveň s aktuálním případem musí většinou řešit i rodinné a osobní problémy. V této knize se mu jako bumerang vrací mlhavé vzpomínky na noc, kdy poprvé zabil člověka.

Po dlouhých měsících procházek po dánských plážích se zdá, že se Wallander do své staré kanceláře už nevrátí. Ve Skåne si ho však najde jeho starý přítel, advokát Sten Torstensson, a žádá ho, aby znovu vyšetřil smrt jeho otce. Wallander je však už rozhodnutý – jeho čas u policie skončil. O pár dní později ale zjišťuje, že i Sten Torstensson je nalezen mrtvý. Okamžitě mění rozhodnutí a vrací se k policii, přesvědčen, že spolu obě úmrtí souvisí. Vrah však ještě ani zdaleka neskončil. V ohrožení života se očividně nachází i sekretářka advokátní kanceláře, do které oba zavraždění patřili. Stop je málo a k dopadení toho pravého musí policie postupovat neobyčejně obezřetně.

Oproti předchozímu dílu udělal Mankell jednu velkou změnu a podle mě je to určitě změna k lepšímu. Celý děj věnuje jen a pouze Wallanderovi. Ten provází knihou velmi příjemným způsobem. Ti, kteří už Henninga Mankella znají, ví, o čem mluvím. Čtenáři, pro které bude Usměvavý muž jejich první knihou, si bezpochyby Wallandera zamilují.

Přednostně je to však atmosféra, co vás uchvátí. Aniž si to uvědomíte, vrahova očividná chladnost, sofistikovanost a odstup, umocněná všudypřítomnou mlhou či deštěm, vás pohltí. A protože je tentokrát v ohrožení sám hlavní hrdina, nebude nouze ani o napětí.

Nepůjde tu ovšem o nalezení toho pravého podezřelého, ale spíše o to, jak ho dopadnout. Zhruba polovina děje se tedy věnuje víceméně strategii, jak nalézt ten správný důkaz nebo chytit větší stopu. I přesto tu nenaleznete jediné hluché místo, autor zkrátka nudně psát neumí. Přidává malá zjištění a zvraty tak, abyste nakonec opravdu jen čekali na vyhrocené finále.

Všechno dobré z Wallandera se skloubilo dohromady a můžu tak klidně říct, že z této série je Usměvavý muž tím nejlepším, co vyšlo. Boduje jak postavami, tak příběhem a pokud jste příznivci žánru, šance na zklamání jsou mizivé.

Hodnocení: 85 %

Autor: Jáchym Šidlák

K dispozici je také e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *