Vždycky je to přece manžel, nebo ne?

Amy je bohatá dívenka, taková super holka, která jen touží potkat super kluka. Alespoň takovou nám ji ukazují zápisy z jejího deníku. Ze zamilované dívky se stává šťastná vdaná žena – Amy Elliottová Dunneová. Vypadá to, jakoby její život vypadl ze stránek knihy Úžasná Amy, jakoby byla tou dokonalou fiktivní postavou, kterou vymysleli její rodiče, a na jejíchž příbězích pro děti si vybudovali jméno. Finanční recese se bohužel nevyhne ani jí a její rodině, a tak je nucena po ztrátě práce opustit všechno, co zná – styl života i rodný New York. S manželem Nickem odchází do Severního Kartága, missourského středozápadního městečka. Zápisky v deníku se postupně mění a dokonalé manželství ztrácí lesk.

Páté výročí svatby a úsměvy na všechny strany. Všechno je zdánlivě perfektní až do chvíle, než Amy beze stopy zmizí. V prázdném domě zůstanou jen rozházené věci v obýváku a Nick. Vyšetřování se ujímá místní policie a přes počáteční opatrnost začíná na Nicka tlačit. Je jasné, že něco skrývá.

I ve chvíli, kdy je Nick otevřeně obviněn z vraždy své ženy, trvá na svém. On ji nezabil, nikdy ji dokonce ani neuhodil a netuší, kde by mohla Amy být. Policie však objeví nejen Amyin deník, ale také stopy, které vedou přímo k němu. Sám se pouští do hledání pravdy a také dárku, který pro něj Amy, jak se zdá, k výročí svatby někde schovala. A hádanky Nicka vedou na místa, která postupně vydají němé svědectví v jeho neprospěch. Proč se ale někdo na něj snaží hodit vinu? A co se vůbec stalo?

Vyprávění je pojato jako zápisy z deníků obou aktérů. Nick mluví přímo ke čtenáři a tím mu umožňuje nahlédnout hlouběji do jeho duše. I tak nás ale nechá dlouho tápat a přemýšlet o tom, co je a není skutečné. Své vyprávění začíná v době zmizení a postupuje kupředu spolu s vyšetřováním. Amyin deník naopak začíná v minulosti. Šťastné a zamilované zápisy jsou vystřídány procitnutím z růžové reality a následuje nevyslovený strach z budoucnosti a snad i z Nicka.

Zmizelá je syrový, napínavý psychothriller, který jde až na hluboké dno lidské duše. Odhaluje skutečnou podobu lásky a touhy milovat, být milován a hlavně ovládat. Charakter postav Gillian Flynnová vykreslila do nejmenších detailů, a to co oba hlavní aktéry utvářelo, to co je dělalo lidskými bytostmi, jim zároveň lidskost dokázalo sebrat. Prolínání současného dění a zápisů z Amyina deníku příběh ozvláštňuje, ale především zobrazuje vývoj, který vyvrcholí jejím zmizením. A možná i vraždou.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *