Výroba potravin krok za krokem

Jak říká autor, „…moderní člověk by měl o koloběhu potravin a jejich výrobě znát co možná nejvíc. A to už od útlého věku. Jen tak je schopen rozpoznat jejich různé kvality a jen díky těmto vědomostem získá přehled o tom, proč jsou některé potraviny a suroviny dražší a jiné levnější. Proč některé potraviny vydrží nekonečně dlouho a jiné podlehnou zkáze mnohem rychleji…“

Ryby, pečivo a chléb, mléko a máslo, sýry, olomoucké tvarůžky, šunka, drůbež, pivo, víno, cukr a líh. Obrazová publikace s názornými ilustracemi ukazuje dlouhou cestu potravin od vypěstování rostlin či chovu zvířat, přes výrobu za dodržení maximálních hygienických zásad a prodej až na náš stůl.

Jako rodiče dvou dětí dbáme o zdraví celé rodiny a není nám lhostejné, jaké potraviny kupujeme. Vždy pečlivě vybíráme jejich kvalitu, sledujeme složení, a i když preferujeme oblíbené značky, nebráníme se ozkoušení nového.

Kniha Jídlo s.r.o. provede nás, konzumenty, krok za krokem pro mnohé utajeným způsobem velkovýroby potravin. Ukazuje, kolik času, práce, energie a cesty musí jídlo urazit, než si v obchodě koupíme deset deka vepřové šunky a dva křupavé rohlíky, nebo si pochutnáme na čerstvé rybě, dobře vychlazeném pivu, či dokonale vyzrálém olomouckém tvarůžku.

Knížka, která na trhu rozhodně chyběla. Boří mýty o vzniku a skladování potravin a odkazuje na přesně daný a neúprosný časový sled, který předchází naší konzumaci. A přestože to není kuchařka, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, své místo si tahle knížka mezi čtenáři rozhodně najde.

Hodnocení: 97 %

Autorka: Lucie Bednářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *