Výjimečná kniha, která se třpytila

Harper Curtis je sériový vrah, z 30. let 20. století z Chicaga. Vraždí ale v 50. nebo 70. letech a dokonce i v roce 1989. Do ruky se mu totiž dostal klíč od domu, který umí cestovat časem. A je to právě dům, který nutí Harpera vraždit mladé dívky. Ne, že by ho musel nějak moc přemlouvat.

Harper si v určitém roce vyhlédne malé děvčátko, a pak časem cestuje do blízké budoucnosti, kdy je z ní už dospělá žena. Tu pak brutálním způsobem zabije a na místě nechá zvláštní relikvii z jiné doby. Jenomže jedna „zářící dívka“ jménem Kirby jeho útok přežije a začne pátrat po svém útočníkovi. Jak postupně odkrývá stopy, dojde až k Harperovi a jeho tajemnému domu. Z lovce se pak stává lovná zvěř!

Co se stane, když spojíte dva staré zažité žánry? Propadák nebo bomba? V případě knihy Dívka, která se třpytila od Lauren Beukesové je to jednoznačně to druhé. Beukesová mistrně spojila okoukaný příběh sériového vraha se sci-fi myšlenkou cestování v čase. A vyšla z toho absolutně skvělá kniha.

Autorka kromě slibného příběhu nabízí i výborně propracovanou historii Chicaga od dob hospodářské krize až do raných 90. let. Čtenář projde těmi notoricky známými dobami a jejich typickým scénami z pohledu nuzáka ze třicátých let ale i žen, které v oněch časech žijí.

Beukesová má zvláštní způsob vystavění charakteru postav, který asi nesedne každému. Čtenáře nechá domýšlet si detaily, ale především posoudit z faktů daného hrdinu. Nesnaží se Harperovi přiřknout jakékoliv dobré vlastnosti, které mívá mnoho sériových vrahů – Harper není šarmantní, není milý, není ani krásný, ani nějak překvapivě chytrý. Je to prostý zloduch, kterého nic neomlouvá.

Pro mnohé může být těžko stravitelné i ono cestování časem. Kniha totiž neprochází jednotlivými dobami postupně, Harper skáče z období do období, jak ho napadne. Někdy se vrací, někdy pokračuje dál. Roky uvedené v záhlaví kapitol jsou tak mnohem důležitější než se zdá.

Beukesová se elegantně vyhýbá všem problémům, které se v příběhu s cestováním v čase nabízí. Nevysvětluje – všechno prostě je tak, jak je. Chybou ovšem je, že nevysvětlí ani pár poměrně důležitých věcí, které ačkoliv nejsou důležité pro vyvrcholení knihy, jsou určitě nutné k pochopení úmyslů některých postav (příklad by byl bohužel spoiler).

Ale s tím se dá vyrovnat. Dívka, která se třpytila je krásná, výjimečná kniha s neobyčejným nápadem a ještě lepším příběhem, který spojuje detektivku, thriller a sci-fi s historickým románem. Lauren Beukesová tak ukazuje, že i z něčeho okoukaného se dá vytvořit intenzivní čtení.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Dáša Čechová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *