Vůně knih a 21. století

Seznamte se s Clayem – klukem odvedle, který právě ztratil práci a neví, do čeho se vrtnout. Místo hledání nového zaměstnání prokrastinuje (prostě se mu do toho nechce) a hledání nové práce odkládá na neurčito. Jednou si řekne, že to už takhle dál nejde a vyrazí za svou novou kariérou. Novou práci nakonec najde v neobvyklém, lépe řečeno bizarním knihkupectví, kde jsou stropy tak vysoké, že pro knihy se musí na žebříku. Podivné není jen knihkupectví, ale i jeho majitel, pan Penumbra a především zákazníci. Clay má noční služby, kdy jediní zákazníci jsou podivíni, kteří si přicházejí půjčovat tajemné knihy ze zadní části knihkupectví. Zvědavost mu nedá a tak se rozhodne té záhadě přijít na kobylku. Pomáhají mu kamarádi, ale i jeho nová přítelkyně, která pracuje v Googlu a má pohádkové možnosti nekonečných rozměrů. Všichni postupně odhalují tajemství staré několik století a blíží se k odpovědi na otázku, která může znamenat největší senzaci v dějinách lidstva… Nebo ne?

Nonstop knihkupectví pana Penumbry je příběhem z roku 2013 (v angličtině vyšla o rok dříve, čímž si nenecháme toto hezké přirovnání zkazit). Budete se setkávat s důvěrně známými artefakty dnešní doby: Google, Apple, Skype, čtečky knih – prostě všechny nástroje našeho dnešního života. V kontrastu vůči tomu je tu kouzelný svět vonícího knihkupectví, který odolává moderní době, aniž by s ní válčil. Záhada, která se odehrává před očima Claye noc co noc, nabírá postupně větších rozměrů a čtenář (spolu s hlavním hrdinou) zjistí, že malé knihkupectví pana Penumbry je jen malé kolečko rozsáhlého mechanismu – celosvětového společenství.

Robin Sloan tak vytvořil dva světy vedle sebe a nechal je „si spolu povídat“. Vyprávění okořenil o humor, který pochopí jak zástupci geeků, tak staromilští jedinci. Kouzlo je v obrovském vypravěčském nadání, ve schopnosti bavit čtenáře bez použití „laciných“ triků. Je to kniha dobrosrdečná, mile vtipná a napínavá. Napětí se zde nevytváří pomocí „strhujících akčních scén“, ale pomocí volně se rozplétající středověké záhady, která je sice neuvěřitelná, ale hrozně přitažlivá. Jako každá správná konspirační teorie.

Obrovské plus Nonstop knihkupectví je zástup zajímavých, nebojím se říct výstředních postav. Vedle pana Penumbry to jsou další členové „Nezlomeného hřbetu“ – dávného spolku, který si dal za cíl rozlousknout tu starou záhadu. Jsou bizarní, zábavní a hlavně: reální. Pak je tu Kate – Clayova přítelkyně, která právě buduje svou kariéru v Googlu. Dále pak Clayovi spolubydlící, dávný kamarád ze školy a další a další postavy, které v konečném výsledku tvoří báječně dochucený pokrm, který si budete chtít dát znovu.

Ano, to je přesné přirovnání. Nonstop knihkupectví pana Penumbry je jako dezert. Kniha voňavá, chutná a lákající už jen na pohled (speciálně musím zmínit českou obálku, která je prostě fantastická). Je to zákusek, který zhltnete a budete chtít přidat. Je to inteligentní román je pro inteligentního čtenáře s fantazií. Fantazii, která hledá odpověď na otázku co bylo, ale také si představuje, co by mohlo být. Pro lidi s fantazií, která se nenechá omezit tím, co známe. Dopřejte si tento dezert a věřte, že s každou přečtenou stránkou bude víc a víc toužit po dalším soustu.

P.S. V této knize je velká spousta skrytých odkazů, vtípků a tak podobně. Už samotné googlení a nacházení těchto souvislostí je velká zábava.

Hodnocení: 90%

Autor: Tomáš Fojtík

Zdroje obrázků: CC enriqueCARNICERO, Tumblr

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *