Všude dobře, u sousedů nejlíp

Samantha už deset let pozoruje ze střechy svého domu sousedy a představuje si, že i její rodina je veselá, vřelá a plná života. Zatímco Garettovi mají osm dětí, barevné stěny, po zahradě poházené hračky a všude neskutečný nepořádek, Reedovi mají vymalováno v šedé a bílé, k tomu dvě děti a matku, která je posedlá uklízením a kontrolou. Žádný chaos, žádný nepořádek, ne a ne! Lásku v jejich domě rozhodně nenajdete, jen všudypřítomný chlad.

Jedné červnové noci se ale má však všechno změnit. Samanthina máma si domů přivede Claye, chlapa, od kterého není schopná odtrhnout ruce ani ústa a Jase, druhý nejstarší syn od sousedů, konečně sebere odvahu a Samanthu osloví. Z Claye se později vyklube manipulátor první třídy a z Jace docela fajn kluk, do kterého se Samantha zamiluje. Vše se zdá být perfektní až do jedné osudné noci. Co uděláte, když se něco opravdu šeredně pokazí? Budete chránit svou rodinu, která se ale jako rodina jen tváří, nebo se postavíte na stranu lidí, kteří jsou vám vlastně cizí, ale přijali vás mezi sebe tak vřele, že se cítíte jako dávno ztracené dítě, které našlo cestu domů?

Ze začátku jsem čekala jen další dívčí románek, který se nebude moc lišit od těch, které jsem četla v dětství. Kniha mě však příjemně překvapila. V příběhu se dá najít mnohem víc, stačí mít oči stále otevřené a možná v něm i vy objevíte pár střípků ze svého mládí. Falešné přátelství, rivalita mezi kamarádkami, chuť něčeho dosáhnout a vypadnout z domova, jako by to snad jinde mohlo být lepší. To vše a ještě více se ukrývá mezi stránkami. Huntley Fitzpatricková autenticky popisuje problémy dospívání, nebere si servítky a čtenáře seznamuje jak s tou dobrou stránkou věci, tak i s tou méně příznivou. Setkáváme se tu s různorodými rodiči, zvláštními zvyky a vše dostává ještě větší šmrnc, když nám autorka dá ochutnat i problémy těch nejmladších. Kniha je rozmanitá a díky těmto maličkostem věrohodná, skoro bych si až troufla říct, že se v ní najde každý puberťák. Je jen na vás, co si z příběhu odnesete. Krom tohoto však nemůžete čekat žádnou úžasně originální zápletku, stále je to jen románek, který však do vínku dostal něco navíc. Škoda jen konce, který byl krapet uříznutý, ale i tak neskutečně nádherný.

“Jsi krásná a bohatá, žiješ dokonalý život v dokonalém těle, máš dokonalé známky a nemusíš se ani snažit,” syčí na mě. “Na co sáhneš, to ti jde, Samantho. Úspěchy ti samy padají do klína. Michael Kristoff o tobě doteď píše básničky. Vím to, protože jsem s ním minulé jaro chodila na slohový cvičení. Charley Tyler všem vykládá, že jsi nejhezčí holka na škole, a vymýšlí si, žes mu dala. Tohle se ke mně doneslo od Tima. A nakonec tenhle Jase Garett, kterej je prostě tak úžasnej, že by si ho člověk musel vymyslet… Ten na tebe taky kouká jako na svatej obrázek. Je mi z toho zle. Z tebe je mi zle. Život ve tvým stínu je fakt děsná dřina.” Ještě tišeji dodá: “A kromě toho o mně víš něco, co by mě mohlo zničit.”

Knihu by si určitě neměli nechat ujít lidé, kteří si čas od času rádi přečtou něco lehčího ze života. Je to takový typický, letní, odpočinkový příběh, který neurazí.

Hodnocení: 70 %

Autorka: Kateřina Frecerová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *