7abd92ff

Všechno jen pro peníze

Ondra Dohnal se narodil na Valašsku a vlastně nebyl ničím výjimečný. Ruce jako lopaty neměl, slivovice mu nechutnala, ve fotbale byl průměrný. Záhy však objevil cit pro řeč peněz a vzrušení ze hry. Místo, aby však do úmoru sázel na sport nebo koně, pustil se do mnohem vyšší hry. Ondra se stal burzovním makléřem.

V prvních měsících ve firmě ho převálcovala moc peněz, zcela propadl kouzlu bezstarostného života, drahých aut a pohody na vysoké noze. Pak je ale náhle vržen ze sladkého nicnedělání a snadného výdělku do světa dravých finančních žraloků, kteří se ho každou vteřinu chystají sežrat. Jestli se nechá sežrat nebo sám začne požírat ty slabší, to již prozradí román Makléř.

Makléř je prvním českým románem z prostředí burzy a velkých financí. Rozhodně nečekejte nudné seznamování s fungováním burzy, na tu se v celé knize nepodíváte. Zato se vydáte na exkurzi do zákulisí světa peněz, kde nic není problém, ruka ruku myje a poctivý makléř je skoro sprosté slovo.

Hlavní hrdina Ondra se snaží trochu plavat proti proudu a nabízí tak zdravý pohled, jak by takový makléř měl v ideálním světě vypadat. V ideálním světě však nežijeme, takže spolu s Ondřejem poznáte i ty méně příjemné aspekty makléřského života – nevraživost, podrazy či alkoholické i jiné hýření.

Autor Martin Kodýdek má jednu nespornou výhodu. Sám se ve světě investičního bankovnictví patnáct let pohyboval, a tak přesně ví, zač je na pražské burze perník, tedy pardon, akcie. Kodýdkův hrdina je uvěřitelný a snadno si jej oblíbíte. Na rozdíl tedy od jeho spoluhráčů. Autor využil svůj dokonalý vhled a stvořil děsivý, ale i vtipný román o tom, jak to vlastně chodí (nebo snad raději nechodí) v tom našem českém finančním rybníčku.

Makléř, vydaný nakladatelstvím Bizbooks, nemá být studijním materiálem. Jeho příběh však svižně a čtivě ubíhá a vy s chutí hltáte každé slovo, abyste konečně zjistili, jestli Ondru jeho povolání zabije či nikoliv.

Je právě tolik, kolik je, a dveře světových burz se otevírají. Nemeškejte a pusťte se do čtení Makléře, aby vám neunikl žádný obchod století.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *