Vrah s duší básníka

Osmaosmdesátý rok je rokem změn. Stále častěji se ozývají hlasy volající po svobodě, slovo DEMOKRACIE se stává skloňovaným pojmem a v ulicích se objevují první demonstranti. Politický systém se začíná otřásat v základech.  

Dívce, nalezené v lesíku jsou však všechny tyto události lhostejné. Ona už nic z toho, co přijde nezažije. Z jejího těla kdosi vytvořil zvrácený vzkaz a Richard Krauz, novopečený člen bratislavské mordparty, moc dobře ví, komu je určen. V jeho minulosti se totiž skrývá víc stínů, než se na řádného strážce pořádku sluší…

Dominik Dán je slovenský fenomén. V současné době má na kontě celkem 19 knížek a více než 650 000 prodaných výtisků – mezi slovenskými čtenáři se tak těší popularitě srovnatelné s předními autory severských detektivek. A přestože do češtiny bylo přeloženo zatím jen 8 jeho románů, i u nás si začíná získávat široký okruh fanoušků. V čem spočívá tajemství úspěchu spisovatele, jenž byl ještě před pár lety velkou neznámou? Předně je to dokonalá znalost prostředí: autor, který svou pravou identitu skrývá pod pseudonymem se netají faktem, že v “civilním” životě pracuje jako kriminalista. Inspirací jsou mu většinou skutečné případy, ze kterých ve svých knihách s menší či větší přesností vychází. Policejní hantýrka, břitký humor, svérázní hrdinové – to jsou hlavní devizy “dánovek”.

Nejinak je tomu i v případě Básníka. Pátrání po vrahovi, jenž si obzvláště brutálním způsobem vyřizuje účty s minulostí, se odehrává v roce 1988, tedy na pozadí politických a společenských změn. Skutečnost, že je do celé věci zapleten jeden z členů oddělení vražd, vyšetřování značně stěžuje a Krauzovi kolegové mají náhle plné ruce práce. Musí chytit vraha a současně ochránit nováčka před byrokratickou a vyšetřovací mašinérií, jež hrozí, že jej pro podezření z vraždy semele. Dánovi detektivové přitom v žádném případě nejsou žádní superhrdinové z televizních seriálů. Spíš naopak, jde o obyčejné chlapy, co si k obědu dávají játrový sýr s rohlíkem, po práci rádi zaskočí “na jedno” a mají plné zuby nahánění nějakých “študáků s letákama”. Právě zdánlivá obyčejnost hlavních postav je další silnou stránkou knihy. Připočteme-li rychlý spád děje a svižné dialogy, získáme detektivku, která skutečně stojí za povšimnutí.

“Je pro mě důležité, abych čtenáře zaujal a donutil jej přemýšlet,” říká v jednom rozhovoru Dominik Dán. V Básníkovi se mu to povedlo dokonale.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Michaela Křivohlavá

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *