Víte, co jí vaše jídlo?

Přemýšleli jste někdy o tom, co vše s vaším tělem dělá běžné jídlo? Vážně jsme uzpůsobeni k tomu, abychom pili litry mléka, jedli celý den jen pšenici nebo trápili své tělo stravou, pro které nemá využití? Proč máme v současnosti najednou tak hojný výskyt moderních chorob, které naši předci neznali?

Kniha Jídlo na prvním místě přináší netradiční pohled na jiný způsob stravování, který by se zjednodušeně dal shrnout do pravidla: Nejezte to, co neprospívá vašemu tělu! Tato formulka se zdá být jednoduchá, ale bohužel tomu tak v reálném životě není. Většina potravin, kterými jsme obklopeni, našemu tělu v žádném případě není k užitku a je tak potřeba pečlivě hledat.

Jednotlivé kapitoly v knize jsou logicky poskládané a provedou vás podrobně všemi aspekty stravování až po kýžený cíl v podobě programu Whole30, který vám pomůže detoxikovat organismus. Po uplynutí třicetidenního programu se sami rozhodnete, zda se vrátíte k původnímu způsobu života, či bude pokračovat v méně striktním jídelníčku a sami autoři doporučují vyzkoušet si potraviny, které vám v programu chyběly. Patrně tuší, že se k nim stejně nevrátíte :-).

Kniha ale není pouze o programu, k tomu se dostanete až po přečtení jednotlivých pasáží věnovaných jídlu a jeho vlivu na tělo. Dozvíte se více o fugování hormonů, které ve většině případů nefungují správě, autoři vám také vysvětlí, jak naše tělo ovlivňují jednotlivé potraviny. Samotnou mě překvapilo, co vše dokážou způsobit rozhozené hormony a uvědomila jsem si, že ačkoliv by mělo jídlo sloužit pouze k zasycení, nejsem ochotná se některých kousků vzdát.

Pokud uvažujete o změně jídelníčku, nebo vás jen zajímá, co vše jídlo ovlivňuje, určitě sáhněte po knize Jídlo na první místě. Samotný program určitě stojí za vyzkoušení, zejména z toho důvodu, že sami nejíte nic, co by pro tělo nebylo dobré. Nemusíte počítat kalorie, jíst pouze dělenou stravu nebo držet hladovku. Stačí, když si hlídáte vyvážený poměr tuků, cukrů a bílkovin a jíte doporučené potraviny.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Ema Krhovská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *