Víš, jak se staví město?

Kniha Jak se staví město autorky Kláry Smolíkové systematicky seznamuje malé čtenáře s procesem výstavby měst v českých zemích. Začíná v raném středověku v oblasti třebečského lesa, kde je malý Čeněk svědkem toho, jak se staví město Třebíč. Čeněk je společně se svou kamarádkou Zdeňkou průvodcem celého stavitelského putování. Když roztočí brtnickou káču, mohou cestovat časem, sledovat, jak pokračuje stavba baziliky i měšťanských domů, poznávají středověká řemesla a povolání. Objeví se na skok v renesanci i baroku a autorka knížky nezapomíná ani na období 20. století a současnost.

Děti společně s Čeňkem a Zdeňkou poznávají dávná řemesla a povolání, která dnes buď už neexistují, nebo jsou známá akorát z vyprávění nebo jarmarků a řemeslných trhů, stejně jako tehdejší život. Velké množství ilustrací Honzy Smolíka pomáhá dětem představit si abstraktní pojmy z architektury a stavitelství jako například apsida, horní a dolní mázhauz nebo sgrafito či volutový štít.

Kniha vznikla v návaznosti na expozici Cesty časem – procházky třebíčskou historií na zámku v Třebíči. Z knihy je patrná i odborná spolupráce, o kterou se postaral Mgr. Jan Pohunek z Národního muzea. Po přečtení mohu říct, že se i přes menší zaškobrtnutí povedla, příběh se totiž kvůli krkolomným jazykovým obratům občas zadrhává a boxy s vysvětlivkami mohou sem tam rozbíjet plynulost příběhu. Na druhou stranu jsou důležité právě pro pochopení některých částí obsahu. Nejsou tedy úplně překážkou, a tak malý ani velký čtenář není ochuzen o celkové dobrodružství. Otázky za kapitolami jsou skvělým způsobem, jak si dítě může ověřit, co si zapamatovalo.

Text i obrázky srozumitelně seznamují zvídavé čtenáře se stavbou měst, krok po kroku dávají veškeré informace do souvislostí a mimo jiné učí děti i o důležitosti historie: „To co přijde, nezměníme tím, že do budoucnosti cestujeme, ale tím, co děláme v přítomnosti,“ říká v závěru Čeňkovi strýček Dobroš. A má jistě pravdu.

Klára Smolíková (1974) je česká spisovatelka a učitelka, která vydala již řadu publikací, například Řemesla nebo Husité.  Je také autorkou mnoha didaktických pracovních listů. Její publikace dlouhodobě provázejí ilustrace Honzy Smolíka. V roce 2013 spolupracovala na třebíčské expozici Cesty časem.

Hodnocení: 79 %

Autorka: Anežka Adamíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *