Velký, ale šikovný

Pod zkratkou BFG se skrývá velký dobrácký obr, říkejme mu však Obr Dobr. Právě s ním naváže nejprve komunikaci, poté i přátelství drobná dívenka. Sophie vyrůstá v sirotčinci a po nocích zrovna kdovíjak tvrdě nespí. A to ji dovede ke zjištění, že městem se prochází pán, jehož výška by i pro basketbalové mužstvo byla nepatřičná. Dahl, respektive následně Spielberg, nás přivede do světa obrů, protože Obr Dobr musí Sophii odnést a navždy zavřít. Žádný člověk nesmí prozradit, že obři existují. To, co by se snad mohlo zdát jako projev ukrutnosti a bezvýchodná situace, se začne překlápět v dobrodružství plné akce, humoru i citů. U Spielberga jak jinak, že ano?

Fanoušek velkého dítěte ve Spielbergově těle stěží může být zklamán jakýmkoliv jeho filmařským projektem, jenž pro stejně staré, tedy mladé, diváky vypráví. Už proto, že dobře dopředu tuší, jak Spielberg umí být barvitý a okázalý, stejně tak ale pozastavit shon a zaměřit se na to, čeho se mu v dětství příliš nedostávalo: rodičovské lásky. A toto jeho odvěké téma se znovu vrací do hry i v Obru Dobru. Sophie nikoho nemá, což se však novým velkým, převelkým kamarádem změní. Stejně tak Obr Dobr žije sám, o „človíčka“ přišel, svou dobrotu nemá komu předávat. Vidíte, prostoru na slzičky bude dost. A nemyslím to uštěpačně. Obr Dobr mě dojal, stejně jako pobavil. Dávno jsem se naučil Spielbergovu sentimentalitu brát jako ingredienci, s níž mi jeho pokrmy chutnají. Zvláště jde-li o fantazie a dětské hrátky. A tím jeho novinka bezesporu je. Dokonce tak příjemně odpoutaná od reality, že mě bavila víc než jeho „animovaný“ Tintin, kde přeci jen šlo zejména o akci, než o to, aby se někdo někomu s úlevou vnořil do objetí.

Obr Dobr sice má svůj velký vklad, jdete-li na něj do kina, s větší obrazovkou si však můžete také vystačit. A vzhledem k faktu, že Obr Dobr – alespoň v mém případě – se stane opakovatelným bonbónkem pro chvíle pohody, DVD či BD to bude na vaší domácí polici slušet.

Hodnocení: 90 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *