Velká sága Století se uzavírá

Brilantní velšský vypravěč Ken Follett není známý ani tak svými špionážními detektivkami, jako spíše rozsáhlými historickými romány. Po středověku se zaměřil na minulost nedávnou, na 20. století. V prvních dvou dílech ságy Století mohli čtenáři s hrdiny prožít první polovinu minulého století, nyní se jim do nedočkavých rukou dostává poslední díl, Hranice věčnosti.

Závěrečný díl je symbolicky obestavěn Berlínskou zdí. S hrdiny, které jsme opustili na konci druhé knihy, se znovu setkáváme v roce 1961, roce, kdy nechvalně známá zeď, největší symbol studené války, spatřila světlo světa. Autor nás vede dalšími historickými mezníky druhé poloviny minulého století, nechává rozsáhlé rodinné klany, známé od začátku trilogie, prožívat životní radosti i útrapy, aby se nakonec jejich putování uzavřelo zase Zdí. Tentokrát jsme svědky jejího slavného pádu a dne, kdy se nejen střední Evropa opět zhluboka nadechla svobody.

První dva díly Století se staly bezmála světovou senzací, čtenáři je přijali s nadšením a s chutí se autorovým vyprávěním nechávají pohltit třeba i na celé týdny. Hranice věčnosti si jistě vydobude stejný věhlas a celá trilogie se tak zařadí do zlatého knižního fondu.

I když se říká, že načít trilogii třetím dílem je nesmysl, dovolím si oponovat. U Století můžete začít třeba od prostředka. Follett, díky bezvadnému historickému podkladu a výborně prokresleným postavám, strhne čtenářovu pozornost natolik, že ho prostě donutí dočíst všechny části.

Osudy hlavních hrdinů, jimiž jsou celé rodiny, se tak dokonale proplétají se skutečnými událostmi a postavami historie na pozadí, až čtenář málem zapomene, že nečte literaturu faktu, nýbrž skvostně napsaný román.

Hranice věčnosti samozřejmě zaujme v první řadě ty, kteří zhltli první dva díly a nyní již lační po dokončení ságy, touží poznat zbytek příběhu. Ale Follettova novinka polapí jistě i všechny milovníky historie a lidských osudů zpracovaných tak, jako by je psal sám život.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *