Vážný román s humoristickou příchutí

Oba autoři vystudovali filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a jsou historikové, o dějišti románu tedy bylo rozhodnuto. Svou knihu psali na dálku, Petr Luňák žije v Bruselu a Miroslav Pečenka, mimo jiné také nakladatel, v Praze.

Děj se odehrává těsně před listopadem 1989 (není náhodou, že kniha vyšla těsně před 25. výročím událostí, které změnily chod československých dějin). Hlavní hrdina Richard, student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, tak jako každý jiný proplouvá zápočty, na některých seminářích se věnuje spíš pohledům z okna než vyučované látce a touží po studentce anglistiky Lucii. Mimo to miluje operu a příběhy Vinnetoua. O Richarda má zase zájem Pavelka, asistentka šéfa stranické organizace, která ho zatáhne do spletitých sítí intrik fungování socialismu na katedře.

Hrdinové románu jsou živí a přesvědčiví. Co ale trochu kazí dojem, je autorský styl. Je chvílemi poměrně těžkopádný a zbytečně popisný, některé pasáže jako by do ostatního vyprávění nepatřily. Nicméně i tak je celý román vtipný – ne tak, aby se vám u něj podlamovala kolena smíchy, ale potutelné pousmívání mě provázelo po většinu času. Situační komika a satirické poznámky autorům rozhodně sedí.

Jsou ale i chvíle, kdy vám opravdu zatrne. Splnit zápočet na vojenské katedře bylo pro humanitní studenty opravdovým utrpením. Podplukovník Miroslav Brabec, vedoucí vojenské katedry, je jedna z opravdových postav, která si do románu našla cestu.

Svůj první den po nemoci se Brabec podle všeho rozhodl věnovat obnovení svého krutovládného samoděržaví, které během jeho nepřítomnosti ohrozilo nedůslednost ostatních důstojníků. “Taková jste byli dobrá četa, soudruzi, a ten Slepánek vás tak zkurvil,” stýskal si.

Možná Petr Luňák a Miroslav Pečenka potřebovali trochu přísnějšího editora, který by zbytečnější popisy bez milosti vystříhal, ale jako výpověď doby je tahle knížka skvělá. Číst by ji měli jak ti, kteří ve stejně době studovali, tak ti, kteří už socialismus nezažili – primárně proto, aby byli vděčni za to, že dneska už se ve stranických organizacích pohybovat nemusí a zkoušku z marxismu-leninismu znají spíš z humorných vyprávění svých rodičů.

Hodnocení: 75 %

Autorka: Anna Březinová

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *