Už je tady zas, váš nesmrtelný Vůdce

Když se ona osoba, která stála v čele Velkoněmecké říše, probudí do současné doby, nevěří vlastním očím. Zprvu Hitler nechápe, co se děje, ale jedno je jisté – něco je opravdu, opravdu špatně. Nebo možná dobře? Z náhodného přátelství se stánkařem se zrodí osudový moment, který změní životy mnoha lidí. Kdo by věřil, že je to skutečný Adolf Hitler? Vždyť ten spáchal v roce 1945 sebevraždu. Díky „dokonalé podobě“ se z něj stává televizní bomba. Svými trefně mířenými poznámkami si získává publikum a záhy má i vlastní televizní pořad. Vidí vůbec někdo hrozbu, která se ukrývá za fasádou “kopie” Vůdce?

Pro mnohé je Hitlerova show příjemným zpestřením nudných večerů. Televizní společnost Flashlight sbírá jen chválu, madam Belliniová si mne ruce a pod Hitlerovým vlivem se začíná dařit i ostatním. Nebyla by to však média, kdyby se nezačala ptát… Kdo se skrývá za obličejem tohoto krutého muže? Ač se novináři i televize snaží sebe víc, nemohou nic najít. Jakoby neexistoval. V řadách Flashlight s tím začíná být problém. Ale i s takovou maličkostí, jako je chybějící minulost, se dá něco dělat. I obstarat nové doklady není těžké.

Kniha Už je tady zas se ani tak nezaobírá faktem, jak je možné, že se Hitler probudil uprostřed trávníku v roce 2011, ale spíše jeho osobností. Nemůžeme tvrdit, že by se při „druhé šanci“ změnil, ani že by zůstal stejný. Otázkou a stěžejním prvkem je jeho charakter a fanatismus. A v neposlední řadě to, zda si někdo s tak otevřeným a přímočarým pohledem na svět dokáže získat stoupence. I přesto, co všechno udělal, i přesto, že všichni vědí, čeho je fanatická víra v cokoliv schopna a čeho v minulosti dosáhl.

Přestože se Timur Vermes zabývá otázkami, které nutí k zamyšlení, nelze mu upřít ani vhodnou a přiměřenou dávku humoru. V těch okamžicích, kdy se čtenář prostě musí smát, se ukrývá odlehčení, které knize dodává naí čtivosti a zábavnosti. Jestli přemýšlíte nad tím, zda si opravdu získá své přívržence anebo zůstane jen nevyslyšenou figurkou, doporučuji si tuto knihu přečíst. Mimo jiné si možná uvědomíte, jakou sílu má slovo a zápal pro věc.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Zdroj obrázku: Sueddeutsche.de

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *