6ea7e16e

Uprchla ze Saúdské Arábie, aby si mohla splnit sny

Rana Ahmad vyrostla v Saúdské Arábii v rodině, která pocházela ze Sýrie. Její otec šel za lepší prací a matka ho následovala. V Saúdské Arábii se jim narodilo několik synů a jediná dcera. Rana byla odmalička hýčkaným miláčkem svého otce. Ten ji zahrnoval dárky, pořídil jí kolo a později ji učil řídit auto. Připadá vám to banální a nechápete, proč o tom mluvím? Kdyby náboženská policie zjistila, co ti dva společně tropí, oba by je čekal trest smrti. Rana prostě vyrůstala v zemi, kde muslimky po smrti neskončí v pekle, protože v něm už dávno žijí.

Ženám snít zakázáno s podtitulem Můj útěk ze Saúdské Arábie je autobiografický román o mladé ženě, která odvrhla své kořeny, své náboženství i svou rodinu, protože zatoužila po věcech, které nám připadají naprosto obyčejné. Věděli jste například, že muslimky v Saúdské Arábii nesmí chodit samotné ven? Na jejich názor není nikdo zvědavý a o všem důležitém v jejich životě rozhodují mužští příbuzní. Týrání, mučení nebo sexuální obtěžování ze strany otců, bratrů nebo strýců je na denním pořádku, ale správná muslimka se nesmí protivit vůli mužů.

Nabízí se přirovnání, že se ženami v Saúdské Arábii se zachází jako se zvířaty, ale myslím, že málokteré zvíře by zvládlo to, co musela zvládnout Rana. Její vyprávění je bolestně upřímné a šokující a řeknu vám rovnou, že jsem některé pasáže musela dlouho rozdýchávat. Rana vám srozumitelně vysvětlí, v čem spočívá víra v Alláha a čím se její náboženství liší od křesťanství. Všichni víme, že jde o zcela jinou kulturu, ale budete překvapení tím, jaké drobnosti jsou pro muslimy důležité. Rana Ahmad svůj příběh vypráví bez emocí a bez patosu, ale o to víc vás zasáhne.

Klíčová část románu je bezpochyby ta, kde Rana líčí svůj útěk ze Saúdské Arábie, ale přiznám se, že mi čtivější připadaly kapitoly týkající se jejího dětství a dospívání. Ty připomínají román pro ženy z exotického prostředí. To, co následovalo poté, co Rana nasedla do letadla mířícího do Turecka, připomíná napínavý thriller. Rana používá obyčejný civilní jazyk, a i když má plné právo se litovat, ani jednou to neudělá. Bez patosu a přehánění vypráví o věcech, které byste nepřáli ani svému nepříteli. Rana se s vámi podělí o každou myšlenku i o každý pocit.

Díky ní si uvědomíte, na čem doopravdy záleží a co je doopravdy důležité. Pokud ve svém životě tápete, řešíte problémy nebo na vás dolehl splín, Rana vám dodá sílu. A možná si uvědomíte, že to, co vás trápí, jsou pouhé malichernosti ve srovnání s tím, co musí snášet stejně staré dívky a ženy v zemi, která se považuje za vyspělou. Rana se stane vaší nejlepší přítelkyní a vy jí budete držet palce, aby se jí povedly uskutečnit všechny sny. Ona vám na oplátku prozradí, v čem spočívá tajemství spokojeného života.

Veronika Černucká

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *