e11db35b

Tvrdá pocta kriminálnímu žánru

V tuto chvíli bych se, jak se od recenzí očekává, měl pustil do popisování děje a snažit se navnadit k přečtení knihy. Ale ono to jde v tomto případě velmi těžko. Bojím se, abych neprozradil nějaký důležitý dějový zvrat, kterými se to v ní jen hemží. 

Ale dobře tedy. V zásadě jde o příběh detektiva Julese Bettingera, který je po velmi nepříjemném incidentu přeložen z Arizony do nevlídného a mrazivého města Victory. Do města, ve kterém není nic dobře. Ve kterém se to hemží těmi nejhoršími živly a násilníky a ve kterém byste opravdu nechtěli žít. Zde dostane za parťáka ne zcela sympatického a vstřícného Dominika Williamse, se kterým mají vyšetřovat případ zmrzačení a zavraždění dvou policistů. Ovšem to, co se z kraje zdá jako samostatný případ, je jen předzvěstí naprosto šíleného honu na policisty a začátkem kolotoče brutality, krutosti a msty.

Kniha Špinavý kšefty na North Ganson Street je mým prvním setkáním s autorem a rozhodně ne posledním. S. Craig Zahler je především uznávaný filmový scenárista, kameraman a režisér, který má na svém kontě například skvělý film s Kurtem Russlem Kosti a skalp. A jeho barvitým filmovým viděním je kniha plně nasáklá.  

Příběh se na vás valí jak buldozer, žene se kupředu rychlostí šlehajícího větru v mrazivém Victory, nebere si servítky s nikým a ničím, je cynický, špinavý, brutální, přesto baví a nemůžete se od něj odtrhnout. S. Craig Zahler již připravuje filmovou verzi a jsem opravdu zvědavý, jak se s některými scénami a výjevy na plátně popasuje 🙂 

Tohle je kniha, která mi v daném žánru už dlouho chyběla. Je to kniha, k jejímuž čtení je ideální panák dobré whisky na posilněnou a kterou by si všichni milovníci nestandardních a mrazivých čtenářských zážitků neměli nechat ujít.

Hodnocení:

Autor: Petr Šašek

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *