Tulipány na talíři

Nečekejte však recepty na každé stránce. Velká část knihy je věnována květinám, rostlinám a bylinkám, u kterých autorka uvádí kde a kdy rostou, jak je v kuchyni uplatnit a také jak danou zelenou dobrotu v přírodě poznat. Zasvěcené povídání o sběru a nadšení Jany Vlkové vás nejspíš donutí si při nejbližší příležitosti nazout boty, jít se toulat do přírody a hrát si na detektivy při pátrání po všem, co by se dalo při vaření zužitkovat.

Kuchařka je rozdělená do čtyř částí, a to právě podle toho, kdy se dají rostliny sehnat: Brzké jaro, Pozdní jaro, Horké léto a Babí léto. Já zkoušela receptů několik, ale málokdy se mi povedlo sehnat přesně ty samé květiny, takže pak nastupovala improvizace. Té se ale nebojte, kuchařka k ní přímo vybízí.

Osobně jsem z kuchařky vyzkoušela zatím tři recepty (ale hodlám uvařit v průběhu roku naprosto všechno). Nejprve krémovou hráškovou polévku. Byla jednoduchá, skvělá a díky ozdobě i efektní! Bez květiny by to totiž byla zelená nuda. Dalším počinem byly sendviče s olivovým olejem, které jsou, přiznám se, mými favority. Kombinace rajčat a ančoviček, křupavého pečiva a květů macešek (v originálním receptu jsou květy jitrocele a hořčice) je neodolatelná nejen na pohled, ale i na chuť. Mňam! Jako poslední přišly na řadu palačinky s maceškami. Přiznám se, že jsem palačinková neumětelka, navíc hladkou mouku vyměňuju za pohankovou. Ale nakonec se podle receptu zadařilo. Dovnitř pěkně džem vlastní výroby a navrch macešky!

Květinovou kuchařku musíte mít, pokud vám záleží nejen na tom, jak jídlo chutná, ale rovnou měrou i na tom, jak vypadá. Wow efekt u strávníků zaručen!

Hodnocení: 90 %

Autorka: Anna Březinová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *