Tisíc a jedna otázka

Dvanáctiletý Frankie je sice nejmladší z rodiny, ale přijde mu, že se o všechny stará nejvíc. Dává pozor na to, aby bylo vše na svém místě, aby měli doma všechny důležité zásoby pro případ živelné katastrofy, pomáhá mamince se vším, co je potřeba. Jeho sestra si z něj sice kvůli tomu dělá legraci, ale Frankie má rád řád a pořádek. Prostě už je takový.

Taky si hodně dělá starosti. O školu, o sousedy, o své přátele a hlavně o svou maminku. Ví, že není jako jiné mámy a že kdyby na ni nedával pozor, mohla by se z ní zase stát ta zadumaná a věčně smutná máma. A to by rozhodně nebyl rád nikdo z rodiny.

Pak mu ale do života vstoupí nová spolužačka Sydney a Frankie se musí vypořádat se vším novým, co s sebou přinesla. Sydney je totiž úplně odlišná od všech, které zná, a kdoví proč si usmyslela, že budou s Frankiem přátelé… k velké nelibosti jeho nejlepšího kamaráda Gigse. Jenže je to právě Sydney, kdo ve Frankiem vyvolá celou řadu dosud neznámých otázek, na které potřebuje odpověď. Hlavně na jednu z nejdůležitějších, na kterou se bojí maminky vůbec zeptat…

Frankieho otázky před spaním je neuvěřitelně milá kniha, která vás donutí přemýšlet nad svým vlastním životem a nad tím, jestli byste před některými nepříjemnými pravdami přece jen neměli otevřít oči. Příběh je to napsaný velice citlivě, jako byste opravdu byli dvanáctiletým Frankiem, který svět okolo sebe vnímá úplně jinýma očima než dospělí.

Osobně jsem si knihu velice užila a myslím si, že je natolik hezká, že by neměla uniknout nikomu, kdo má podobné zdánlivě lehké a humorné příběhy rád. Nebyl v ní jediný hluchý moment, při němž bych si řekla, že mě to už nebaví. I když se celou dobu zdá, že se vlastně nic extrémního neděje, opak je pravdou.

Rozhodně by to chtělo více podobných knih, které by vás pohladily po duši a zároveň dokázaly vyvolat ty správné emoce. Doporučuju ji všemi dvaceti.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Petra Sýkorová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *