Temný pistolník

Ke čtení docela objemného kousku, který se s létem objevil na pultech díky nakladatelství CREW, jsem se zdráhal přikročit. S Temnou věží jsem kdysi zkoušel navázat přátelství, ale hned u prvního dílu, u Pistolníka, má touha ochladla. Stephen King si tehdy zkrátka (jak jsem se od přátel dozvěděl) teprve vytvářel přípravu pro dechberoucí jízdu k Temné věži. Vzdal jsem to brzy. Ale hodlal se znovu vrátit. A těsně před svým návratem se objevilo české vydání Zrození pistolníka, komiksu, po jehož čtení jsem pokukoval, současně se obával, aby mi neprozradil příliš – s ohledem na rozhodnutí se Kingově knižní sérii věnovat. Naštěstí s adaptacemi Stephena Kinga se to má tak, že ačkoliv se vám mohou líbit, stejně originální předloha zůstává jedinečná a velmi často i po příběhové stránce odlišná. A údajně to takto dopadlo i se Zrozením pistolníka.

Jeho děj dokonce nevychází z knihy první, nýbrž až čtvrté. A – což nemůžu zatím na základě své vlastní zkušenosti posoudit – vychází ze světa Stephena Kinga volně, respektive zachovává to podstatné, ale nebojí se vykročit i jinými cestami. Takže tohle je vlastně dobrá zpráva pro ty, kteří Temnou věž ještě nečetli, stejně jako pro ty, kteří ji už mají za sebou.

A proč vlastně chtít Zrození pistolníka vzít do rukou? Každopádně už pro pochoutkový scénář, který umně spojuje dva žánrové světy – fantasy a western. Zatímco u fantasy lze nejvíce pojítek dohledat k odkazu, který nám zanechal pan Tolkien, u westernu se autoři poohlížejí po tom spaghetti – tedy italském, obzvláště spojeném se jménem Sergio Leone. V žádném případě nedochází ke střetům, žánry se mezi sebou netlučou, postavy procházejí nejen z okna do okna, ale i z atmosféry, která dává vzpomenout na velké eposy, kouzla, čarodějnice a démony, do atmosféry, kdy se nad knihou začne vířit písečný prach, slunce vás bude nelítostně pálit i přes víčka, kolty budou velmi nebezpečně připravené…

Byla by škoda příliš odkrývat zápletku, vězte však, že se zde rodí hrdina, který strach odložil někde u kolíbky, ale slepému čtenářskému fandění zase bude bránit jeho jaksi komplikovaná osobnost. Ono je to ve Zrození pistolníka s dobrem vůbec nějak složité. Jen velmi decentně prokukuje některými obrázky, hlavní slovo má pomsta, zloba, hlavně napětí.

A protože jde o komiks, bylo by nefér mluvit jenom o obsahu. Vždyť se po celou dobu čtení budete dívat na kresby. A páni, jaké kresby! Nejúchvatnější bezpochyby jsou kompozice – volba rámu (u westernových momentů převládá pochopitelně velmi širokoúhlé okno), zasazení postav do něj, ale také vhodná „momentka“ fáze pohybu… to vše zesiluje jak onu epičnost, tak krutopřísné napětí mezi pistolníky. Jae Lee a Richard Isanov obohacují text Petera Davida o obrazy, které vás nepustí. Přesto si neodpustím osobní poznámku. „Bonusový“ materiál v závěru knihy ukazuje, jak mistrovskou (pero)kresbu Lee má a jak ve finále v řadě ohledů dochází ke změkčení až přílišnou modelací barev a stínů, budování objemu textur a světla. Obrazy se mi pak zdají být něčím umělé, málo expresivní, byť v kompozici právě ona exprese je. Vlastně je to obdobné jako u animovaného filmu, který ve valné většině ve chvíli, kdy překlopíte výtvarné návrhy do 3D počítačových modelů, ztrácí jistou spontánnost a švih.

Hodnocení: 80 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *