Tam uprostřed pustiny stojí malá farma…

Daniel žije poklidný život uprostřed rušného Londýna a i když by se mu mohlo dařit lépe v práci, nemá důvod si stěžovat. Zvrat nastane ve chvíli, kdy se mu ozve otec se zprávou, že je jeho matka duševně nemocná. Až do té doby žil v domění, že se rodiče mají dobře a na jejich odlehlé farmě v malebné části Švédska si užívají svého důchodového odpočinku. Matka však nařčení otce důrazně popírá a vydává se do Londýna, aby Danielovi ukázala důkazy o spiknutí, kterého se účastnil i jeho otec. Nastává čas ponořit se do rodinné historie a odhalit pravdu, která je ukryta v těch nejhlubších místech lidské duše.

Tom Rob Smith po sérii s Lvem Demidovem přichází s novým tématem a zabředává do problematiky rodinných vztahů. Není však důvod k obavám z toho, že byste nedostali, na co jste zvyklí – dějem se proplétají i prvky detektivky. Smith napsal další vynikající román, který může zcela jistě sekundovat jeho prvnímu dílu Dítě číslo 44.

Narozdíl od něj je však Farma poněkud klidnější knihou. Veškerý boj, kterým jednotlivé postavy čelí, sledujeme očima matky v bezpečí hotelového pokoje. Celá zápletka je tak zprostředkovaná, což čtenáře uvádí do stejné pozice jako Daniela. Ten je pouze posluchačem obvinění, která jeho matka na okolí uvaluje a zároveň i soudcem, který musí zjistit, kde leží pravda. Díky tomuto tahu vpravuje autor čtenáře do příběhu a umožňuje jim události prožívat společně s hlavními postavami. Je trochu na škodu, že závěrečné odhalení se uskuteční velmi rychle a konec působí (v porovnání s dlouhým vyprávěním, které mu předchází) trochu přitaženě.

Přesto knize nechybí spád ani zajímavé zvraty, díky kterým příběh skvěle ubíhá. Nesmí se opomenout ani skvělá psychologie jednotlivých postav, které se postupně rozvíjejí a po čase začnou žít svým vlastním životem. Společně se zajímavými reáliemi vytváří kniha ucelený příběh života na švédském venkově.

Farma zcela jistě potěší ty čtenáře, kteří mají rádi detektivní romány ve stylu Agathy Christie či případů inspektora Gamache, tedy poklidnějšího pátrání, u kterého se postupně odhalují komplikované vztahy na pozadí. Přesto by román neměli přehlížet ani ti, kteří mají rádi romány s tématikou severu (sám autor má severské předky), popř. rádi čtou knihy s tématem rodinných vztahů.

Hodnocení 85 %

Autorka: Ema Krhovská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *