Tak trochu jiná manažerská příručka

Jak funguje Google je v podstatě jinou manažerskou příručkou, autobiografií i životním příběhem jedné značky. Psáno svižným jazykem, prokládáno humornými historkami, životními radami a zkušenostmi – můžete si být jisti, že půjde o dobře strávený čas, který vás obohatí po osobní i profesionální stránce.

Neřekne vám to ale slepě krok po kroku, dobré nápady je vždy potřeba konfrontovat s vlastní ideou, zkušenostmi a kontextem vašeho podnikání. Kniha každopádně bourá pravidla, o kterých se píše v běžných manažerských a podnikatelských příručkách.

Eric Schmidt a Jonathan Rosenberg nastoupili do společnosti Google před více než deseti lety jako zkušení manažeři technologických firem a stali se součástí vedení ikonické firmy. O tématech jako budování firmy, řízení zaměstnanců i vývoj produktů píšou s lehkostí, nadsázkou i faktickou věcností a kritickou sebereflexí.

Ukázkou jinakosti může být už jen to, jak zakladatelé Googlu začínali „Jedním z hlavních důvodů našeho úspěchu je ale to, že plán, který jsme toho dne v roce 2003 předložili představenstvu, vlastně nebyl tak úplně plánem. Neobsahoval žádné finanční odhady ani se nezabýval příjmovými toky. Neobsahoval žádný průzkum trhu, co chtějí uživatelé, inzerenti nebo partneři či do kterých dokonale definovaných segmentů trhu patří. Neobsahoval ani žádné pojetí průzkumu trhu a nezabýval se tím, na které inzerenty budeme cílit nejdříve. Neobsahoval žádnou strategii kanálů ani neřešil, jak budeme prodávat reklamní produkty. Neobsahoval žádnou představu organizačního schématu, kde prodejní oddělení dělá tohle, produktové oddělení dělá tamto a inženýrské oddělení dělá.“ Přišli ale s jasnou vizí, novou verzí pravidel a pracovního prostředí.

Přijměte fakt, který vzali za své i autoři knihy, že „důležité je až to, co se naučíte poté, co už všechno umíte“. Moudrost citátu Johna Woodena vám pomůže zůstat nohama na zemi, slova Erica Schmidta a Jonathana Rosenberga vás zas inspirují k odvaze začít realizovat své sny.

Takže,
pokud vás baví číst o úspěšných lidech,
pokud se chcete nechat inspirovat,
pokud vás zajímá/štve/vytáčí Google,

pak si nenechte ujít knihu Jak funguje Google. Od firmy, která je obdivována pro svou jinakost, čekáme „jiný“ přístup k budování a řízení firmy. A ten v knize rozhodně nechybí.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Anežka Adamíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *